Socialiai atsakingais viešaisiais pirkimais siekiama atsižvelgti į viešojo sektoriaus atstovų perkamų prekių, paslaugų ir darbų poveikį visuomenei. Jie įrodo, kad viešieji pirkėjai suinteresuoti ne tik pirkti už mažiausią kainą arba naudodamiesi ekonomiškai naudingiausiais pasiūlymais, bet ir nori užtikrinti, kad pirkimas suteiktų socialinės naudos ir užkirstų kelią neigiamam socialiniam poveikiui sutarties vykdymo metu arba šį poveikį sumažintų.

Siekiant išspręsti visuomenės uždavinius, viešojo sektoriaus institucijos skatinamos stengtis labiau atsižvelgti į visus tvarumo aspektus (socialinius ar etinius, aplinkos ir ekonomikos).

Atsakingai pirkdami viešieji pirkėjai gali skatinti užimtumo galimybes, darbuotojų įgūdžių tobulinimą ir perkvalifikavimą, deramą darbą, socialinę įtrauktį, lyčių lygybę ir nediskriminavimą, prieinamumą, universalumą, etišką prekybą ir stengtis plačiau užtikrinti atitiktį socialiniams standartams.

Nors tokio pobūdžio viešieji pirkimai dar nėra reglamentuoti, šia tema aktyviai vyksta diskusijos, o kai kurioms įmonėms jau puikiai pavyksta taikyti vienus ar kitus socialinius kriterijus viešuosiuose pirkimuose.

„Delfi“ studijoje savo asmenine patirtimi vykdant socialiai atsakingus viešuosius pirkimus pasidalins „VĮ Lietuvos oro uostai“ Ekonominės analizės ir viešųjų pirkimų skyriaus vadovė Indrė Kunigėlytė, o su šių pirkimų specifika detaliau supažindins iniciatyvos „Baltoji banga“ vadovė Ieva Lapeikienė ir Lietuvos nacionalinio koordinacinio centro nepriklausomų ekspertų pirmininkas, advokatas Andrius Bambalas.

Diskusiją galėsite stebėti jau rugpjūčio 6 d., penktadienį, 14 val.

„Delfi“ skaitytojai kviečiami užduoti rūpimus klausimus diskusijos dalyviams.