Saugotis reikia ne šokolado, o jo priedų

Dainavos poliklinikos šeimos gydytoja Sondra Smalskienė pirmiausia atkreipia dėmesį į tai, jog kai kurie parduotuvėse randami šokolado gaminiai gali kelti pavojų. „Šokoladai, kuriuos galime įsigyti prekybos centruose, yra prisotinti ne tik cukraus, riebalų, bet ir įvairių dirbtinių priedų, pagerinančių skonį, kvapą. Taip pat juose esama cheminių preparatų, prailginančių produkto galiojimo laiką“, – perspėja gydytoja.

Pasak S. Smalskienės, tokie šokolado gaminiai gali sukelti cukrinį diabetą, kariesą, didinti kūno masę, taip pat skatinti širdies ligų vystymąsi.

Iš pieniško, baltojo ir juodojo šokolado trejeto gydytoja išskiria juodąjį ir teigia, jog galima jo nesibaiminti. „Visai kas kita yra tikrasis juodas šokoladas, kuriame yra gausu kakavos sviesto, polifenolių – natūralių antioksidantų ir mikroelementų, tokių kaip kalcis, geležis, magnis, fosforas, kalis, natris, cinkas, varis, manganas, selenas“, – vardina gydytoja.

Vertingiausias širdžiai, odai ir nuotaikai

Negana to, tikrame juodajame šokolade esame vitaminų A, K, B12, pantoteno rūgšties, riboflavino, niacino. „Taip pat šokolade yra medžiagos anandamido, kuris leidžia žmonėms jaustis laimingesniems. Gerųjų juodojo šokolado savybių yra ganėtinai nemažai: juodasis šokoladas, mažindamas aterosklerozės vystymąsi, gerina širdies ir kraujagyslių sistemą, nuotaiką, mažina odos vėžio vystymąsi“, – aiškina S. Smalskienė.

Gydytoja pabrėžia ir kitas naudingas šokolado savybes – jis apsaugo nuo UV spinduliuotės, gerina atmintį, o taip pat ir neatmetama, kad gali padėti išvengti Alzheimerio ligos.

„Šokolado pašto“ vadovė Gražina Zizienė tikina, jog pagrindinis skirtumas tarp juodojo, pieniško ir baltojo šokolado – kakavos kiekis produkte. Kuo didesnis procentas kakavos yra sudėtyje, tuo tamsesnis ir kartesnis šokoladas. Moteris rekomenduoja šokoladą rinktis pagal kakavos kiekį jame ir įsidėmėti, kad kuo daugiau kakavos šokolade, tuo jis sveikesnis ir naudingesnis.

Pasak G. Zizienės, pienišką šokoladą galima vadinti vaikų ir vyresnio amžiaus žmonių mėgstamiausiu ir dažniausiu pasirinkimu – šis šokoladas nėra toks kartus ir dažnas smaližius iš šokolado tikisi ne ko kito, o saldumo, kurio netrūksta pieniško šokolado skoniui.

Šokoladas ir dieta – neatskiriami dalykai

Konditerijos produktų „Šokolado meistrai“ parduotuvės vadovė Violeta Počobut pabrėžia, jog šokoladas, visų pirma, yra geros nuotaikos šaltinis nuo pat actekų laikų. „Tai ne tik geros emocijos, bet ir afrodiziakas, o jei skauda galvą, suvalgius gabalėlį kartaus juodo šokolado skausmas nuslūgsta. Dėl savo gydomųjų savybių ilgą laiką kakavos sviestas buvo naudojamas gydyti žaizdas, dermatitą, o iki šiol nepakeičiamas kosmetikos ir vaistų gamyboje“, – vardina moteris.

Dar viena stebuklinga kakavos sviesto savybė – pagalba peršalusiems ir sergantiems. „Jei suskausta gerklę, vargina kosulys, bronchitas, kamuoja balso stygų problemos – ar tai būtų peršalimas, ar pertempimas – kakavos sviestas visais šiais atvejais gydo ir ramina. Dėl to dažnai įvairūs dainininkai ir diktoriai vartoja kakavos sviestą balso stygoms sutepti“, – pasakoja parduotuvės vadovė.

Nors iš pirmo žvilgsnio žodžiai dieta ir šokoladas neturi nieko bendro, V. Počobut teigimu, šie dalykai yra neatskiriami. „Šokoladas puikiai palaiko gliukozės kiekį kraujyje, o stiklinės vandens ir gabalėlio šokolado suteiktos energijos galėtų užtekti visai dienai, todėl ypač tinka besilaikantiems dietos, iškrovos dienoms. Tai – pagrindinė garsiausių manekenių dieta, kurios dauguma laikosi mados pasaulyje“, – tikina parduotuvės vadovė.

Pieniškas šokoladas sukurtas vaikams

Ji pabrėžia, jog dažnas daro klaidą nenorėdamas vaikams duoti šio skanėsto. „Nebijokime vaikams duoti gero šokolado gabalėlį. Tikrai ne batonėlį ar kokį nors kakavos produktą, pakaitalą, o tikro šokolado gabalėlį. Tai iš tikrųjų yra sveika žmonėms, kurie dirba protinį darbą, mokosi, sportuoja ar laikosi dietos.

Šokoladas suteikia daug energijos ir gerų emocijų, tad ne veltui sakoma, jog jei kankina bloga nuotaika – suvalgyk gabalėlį šokolado, ir ji pasikeis“, – teigia vadovė.

V. Počobut tikina, jog aukščiausios kokybės šokoladas yra juodasis. „Tai – tikras šokoladas, turintis daugiausiai gerųjų savybių. Pieniškas šokoladas buvo sukurtas vėliau į juodąjį šokoladą meistrams įpylus šiek tiek pieno, pamaloninti gomuriui. Jis ypač mėgstamas vaikų ir galima sakyti, jog ir buvo sukurtas vaikams, kurie kartaus šokolado ne itin mėgsta. O juodąjį šokoladą valgo brandesnio amžiaus žmonės“, – pasakoja moteris.

Baltojo šokolado nenorėta vadinti šokoladu

Moteris atkreipia dėmesį į tai, jog ilgą laiką buvo kalbama, ar baltąjį šokoladą apskritai galima vadinti šokoladu, nes jo sudėtyje nėra nei lašo kakavos. „Galiausiai ilgos šokolado gildijų diskusijos baigėsi tuo, jog baltąjį šokoladą nuspręsta vadinti šokoladu vien todėl, nes jame yra kakavos sviesto. O kakavos sviestas yra neatsiejama kakavos pupelės dalis – netgi sakyčiau, jog tai yra pupelės šerdis. Jei produkto sudėtyje yra ne mažiau kaip 26 proc. kakavos sviesto ar kakavos, tuomet jis gali būti vadinamas šokoladu“, – aiškina parduotuvės vadovė.

Pasak V. Počobut, baltasis šokoladas taip pat pasižymi minėtomis teigiamomis šokolado savybėmis, nes sudėtyje turi kakavos sviesto, tačiau su juoduoju šokoladu jo lyginti jokiu būdu negalima. „Juodasis yra išskirtinis, nes turi daug kakavos masės. Baltasis kartais primena kondensuotą pieną, tad visi galime įsivaizduoti jo sudėtį – be 26 proc. kakavos sviesto jį sudaro tik pienas ir cukrus. Rinkoje šis šokoladas yra mažiausiai perkamas ir mažiausiai mėgstamas“, – tikina moteris.

V. Počobut pastebi, kad baltasis šokoladas į Lietuvą atkeliavo vėliausiai. „Šis produktas populiarumą įgijo visai neseniai. Anksčiau Lietuvoje baltojo šokolado nebuvo galima sutikti, tik baltąją glazūrą, todėl šalyje šis produktas išpopuliarėjo tik per paskutinius 20 metų. Nors susidomėjimas baltuoju šokoladu išlieka mažiausias lyginant su kitais šokoladais, tačiau kasmet vis labiau auga“, – teigia parduotuvės vadovė.

Moteris tikina, jog juodojo ir pieniško šokolado mėgėjų skaičius yra panašus, todėl mėgstamiausią šokoladą Lietuvoje būtų sunku įvardinti. V. Počobut perspėja, jog svarbiausia nusprendus pasimėgauti šokoladu - jo neperdozuoti, nes šis produktas yra stiprus alergenas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)