Vieni kremta dešreles ar kotletus, kiti – gerai apskrudintą vištieną, o treti mokykloje skanauja ir krevečių.

Vienos šalys pastaruoju metu ėmė aktyviau rūpintis savo moksleivių mityba ir pakoregavo valgiaraščius, kitos vis dar siūlo greitą ir nesveiką maistą. Lietuvoje įsibėgėja sveikesnės mitybos ugdymo įstaigose iniciatyvos. VšĮ „Sveikatai palankus“, bendradarbiaudama su „Lidl Lietuva“, pradeda socialinę iniciatyvą „Sveikatai palanki ugdymo įstaiga“. Jos metu vaikams, tėvams ir ugdymo įstaigų personalui bus pristatoma, kaip pagerinti vaikų maitinimą, – teigiama pranešime spaudai.

Lietuva

Kelionę po pasaulio mokyklų virtuves pradėkime nuo Lietuvos. Lietuvos moksleiviams pietums visuomet siūloma sriuba su daržovėmis ir įvairiomis kruopomis, troškiniai, kotletai bei kepsniai su bulvių koše ar bulvėmis ir salotomis. Mokyklose taip pat galima rasti ir cepelinų arba bulvinių blynų.

Lietuva

Prancūzija

Prancūzija garsėja savo išskirtiniu dėmesiu mokinių maistui. Pavyzdžiui, spalio mėnesio meniu yra sudaromas rugpjūčio mėnesį – pirminis variantas, kurį sudaro valgyklos darbuotojai, yra siunčiamas dietologui, kad šis pataisytų ir papildytų. Dietologas gali paskaičiuoti, jog vaikas per savaitę gaus per daug cukraus, todėl pyragėlį pakeis vaisiais. Prancūzijos moksleiviai pietums visuomet gaus vištienos arba jautienos, daug daržovių bei vaisių ir duonos su tepamu sūreliu.

Prancūzija

Norvegija

Norvegijoje įprasta, kad vaikas pietus atsineš iš namų, tačiau gali juos įsigyti ir mokyklos valgykloje. Dažniausiai mokinių pietų stalas atrodo kaip pusryčių stalas Lietuvoje – sumuštiniai, kiaušiniai, džemas, bandelės, vaisiai ir jogurtas.

Norvegija

Italija

Mokiniai valgykloje visuomet valgo sočius pietus, į kuriuos įeina ryžiai arba makaronai, mėsa ar žuvis bei daržovės arba vaisiai. Į mokinių pageidavimus dėl maisto yra atsižvelgiama tik dviem atvejais – dėl religinės priežasties (pvz. musulmonui) arba medicininės (jeigu vaikas yra alergiškas, tačiau svarbu pateikti pažymą iš gydytojo).

Italija

Ispanija

Ispanų pietūs – vieni iš spalvingiausių ir labiausiai žadinančių apetitą. Bandelė su įvairiomis sėklomis, krevetės su rudaisiais ryžiais, tradicinė Gazpacho sriuba, daržovės, o desertui – pusė apelsino. Jeigu kada pamatysite ispanų mokinį, valgantį gruzdintus svogūnų žiedus, neapsirikite – vietoj svogūno jaunuoliai su malonumu valgo kalmarus.

Ispanija

Ukraina

Tipiniai ukrainiečio moksleivio pietūs – burokėlių sriuba, kopūstų salotos, bulvių arba grikių košė, dešrelės ir saldūs blyneliai, sausainis arba sūrelis desertui. Kiekviename šalies regione maistas gali šiek tiek skirtis dėl didesnio skurdo lygio, todėl ne visi moksleiviai gauna mėsos ar žuvies.

Ukraina

Graikija

Graikijos mokinius galima pagirti – dažnai daržovės – keptos, virtos ar žalios – bei vaisiai būna jų pagrindinis patiekalas. Nieko keisto, jog pietų lėkštėje jų tiek daug – įdaryti vynuogių lapai, pomidorų ir agurkų salotos, jogurtas su granatu ir du apelsinai. Žinoma, neatsisakoma ir vištienos su ryžiais.

Graikija

Didžioji Britanija

2010 m., išaugus susirūpinimui dėl moksleivių maisto, kurio didelę dalį sudarė traškučiai ar gruzdinti užkandžiai bei gazuoti gėrimai, britai pradėjo atidžiau žiūrėti, ką valgo jų moksleiviai. Nuolatos stengiamasi pietus patiekti kuo sveikesnius. Tipiniai brito moksleivio pietūs – makaronai su brokoliais, duona bei vaisiai. Įsigaliojus naujiems griežtesniems reikalavimams, svarbu, kad visi produktai būtų tik aukščiausios rūšies.

Didžioji Britanija

Brazilija

2009 m. Brazilijos konstitucijoje atsirado naujas punktas – kiekviena mokykla 30 proc. savo biudžeto turi skirti daržovėms ir vaisiams iš vietinių ūkininkų. Abipusė nauda tiek mokiniui, tiek ūkininkui – moksleivis valgo vietines ir sveikas daržoves, o vietos ūkininkai sėkmingai konkuruoja su atvežtiniu derliumi. Brazilijos mokinių lėkštėse vyrauja tradiciniai skoniai: ryžiai ir juodosios pupelės, kiauliena bei daržovės.

Brazilija

Jungtinės Amerikos Valstijos

Kad ir kaip amerikiečiai stengiasi sumažinti šalies gyventojams būdingas sveikatos problemas, mokyklos prie to neprisideda. Pietums moksleiviai gauna skrudintą vištieną ir bulvytes, mėsainius, džemus ir šokoladinius gėrimus. Nors šalyje nuolatos skatinama bendradarbiauti su ūkininkais ir maitintis sveikiau, vis dėlto pakeisti maisto kultūrą sekasi sunkiai.

JAV

O kurios šalies mokykloje norėtumėte papietauti jūs?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (104)