Apie skausmo priežastį leidžia spėti skaudama galvos sritis

Interneto platybėse gausu iliustracijų, padedančių žmogui suprasti, kaip pagal skaudamą galvos vietą nuspėti skausmo priežastį. Esant padidėjusiam arba žemam kraujospūdžiui būdingas pulsuojantis skausmas pakaušio ar smilkinių srityje, tuo tarpu esant migreninio pobūdžio galvos skausmui dažniau pulsuoja tik viena galvos pusė.

Sinusito sukeltas galvos skaumas dažniausiai apima sritis aplink akis, skruostus ir kaktą. Įtampos galvos skausmas dažniausiai apima visą galvą, o klasterinis fokusuojasi akies srityje.

Galvos skausmas ir jo priežastys.

Anot gydytojos neurologės Dalios Matačiūnienės, tokie paveikslėliai piešiami pagrįstai, ir jie atspindi tipines, dažniausiai pasitaikančias situacijas: „Visgi galvos skausmo vieta – tik viena iš skausmo savybių, tad vien ja remtis nustatant galvos skausmo priežastį nereikėtų. Labai svarbu atsižvelgti ir į kitas skausmo charakteristikas: skausmo trukmę, pobūdį, intensyvumą, lydinčius simptomus“, – sako gydytoja neurologė.

Galvos skausmo provokatoriai: konsultuojant pacientą svarbus esminis klausimas

Medikės teigimu, tarp itin dažnų galvos skausmo provokatorių patenka virusinės infekcijos, sinusitas, aukštas kraujo spaudimas, pagirios, vandens trūkumas, kaklo osteochondrozė arba net per dažnas vaistų nuo skausmo vartojimas.

Kai kurie veiksniai labiau specifiški esant tam tikroms lėtinėms galvos skausmo ligoms: „Pavyzdžiui, ilgas darbas prie kompiuterio provokuoja įtampos tipo galvos skausmus, kvapai, orų kaita, nereguliarus valgymo režimas – migrenos priepuolius“, – aiškina D. Matačiūnienė.

Dalia Matačiūnienė

Konsultuojant pacientą, kurį vargina galvos skausmai, pašnekovė sako, pirmiausia būtina suvokti skausmo kilmę: „Svarbu suprasti, ar tai pirminis galvos skausmas, kurio metu dažniausiai visų tyrimų ir klinikinio vertinimo rezultatai bus normalūs, pavyzdžiui, migrena, įtampos tipo galvos skausmas, klasterinis galvos skausmas; ar tai – visgi antrinis galvos skausmas, kuris atsirado dėl aiškios priežasties, kurią koregavus dažniausiai išnyks ir galvos skausmas. Ta priežastis galėtų būti minėtas aukštas kraujospūdis, sinusitas, smegenų augliai ir pan.“

Galvos skausmas dėl skysčių trūkumo ar streso: kas organizme vyksta kai susinerviname?

Nepakankamas skysčių kiekis taip pat gali provokuoti galvos skausmą. Vieni ekspertai teigia, kad suaugusiam žmogui per dieną derėtų išgerti apie porą litrų vandens, kiti siūlo taikyti 30 gramų vandens vienam kūno masės kilogramui taisyklę, treti pataria gerti tiek, kiek norisi. Vieningos nuomonės ties tuo, kiek vandens žmogui reikėtų išgerti nėra, tačiau, medikė įsitikinusi, jog nepakankamas skysčių kiekis, dehidratacija gali būti galvos skausmo provokatorius, tad šio faktoriaus nereikėtų užmiršti, ir skysčių gerti reguliariai ir pakankamai. Visgi, medikės teigimu, būtų per drąsu sakyti, kad gausesnis vandens gėrimas išspręstų didžiąją dalį galvos skausmų.

Po streso kupinos situacijos įsiskausta galvą? Anot D. Matačiūnienės, taip yra dėl to, kad streso metu organizme išsiskiria jaudinančios cheminės medžiagos neuromediatoriai, kurie didina skausmui jautrių nervinių galūnėlių dirginimą galvos smegenyse.

Geriamasis vanduo

„Be to, stresas sukelia skalpo raumenų įtampą, o ši yra stiprus skausmo generatorius. Dėl to stresas yra gan universalus galvos skausmo provokatorius“, – organizmo procesus aiškina medikė.

Vardina ženklus, kada tikrai metas pas medikus

Nors su galvos skausmu kartkartėmis susiduria kone kiekvienas, o ir vienokių ar kitokių vaistų nuo galvos skausmo rastume bene visuose namuose, D. Matačiūnienė atkreipia dėmesį į kelis aspektus, kurie jau reiškia, kad ne tabletės, o mediko derėtų dairytis, mat skausmas signalizuoja apie rimtesnes problemas:

„Jei galvos skausmas kartojasi, nėra kitų aiškių priežasčių, visada reikėtų kreiptis į šeimos gydytoją. Retais atvejais dėl galvos skausmo reikėtų kreiptis ir skubios pagalbos, ypač jei tai – stiprus, pirmąkart gyvenime patiriamas galvos skausmas, kurio aiškios priežasties negalime
sau paaiškinti. Taip pat jei skausmą lydi kiti simptomai: vėmimas, regos sutrikimas, sąmonės
sutrikimas ar išreikštas karščiavimas, jei skausmą stiprina fizinis krūvis, jei neseniai buvo patirta galvos trauma“, – atvejus, kada būtina kreiptis pagalbos, vardija medikė.