Skausmingų lytinių santykių priežasčių gali būti daug, tačiau kalbėti apie jas kur kas paprasčiau, kai išskiriame jas į tris dideles grupes – anatomines, fiziologines ir psichologines priežastis. Skausmas lytinių santykių metu taip pat skiriasi pagal savo lokalizaciją. Dalis moterų skundžiasi, kad jaučia skausmą varpos įvedimo į makštį metu, kai kurioms gali būti skausmingas ir tampono įvedimas, kitais atvejais skausmas jaučiamas ne makšties prieangyje, bet giliai makštyje ar net mažajame dubenyje.

Antakalnio poliklinikos gydytoja akušerė–ginekologė Regina Giliasevičienė įsitikinusi, kad bet kokios problemos sprendimas galimas tik tada, kai aiški jos priežastis. Todėl kartu aptarėme, kas lemia dažniausiai pasitaikančius skausmus ir ko reikėtų imtis skirtingais atvejais, kad lytinis gyvenimas nekeltų skausmo.

Skausmas, kurio neišvengia bet kokio amžiaus moteris: kaltas ne tik skubėjimas

Kalbant apie skausmus, jaučiamus įvedimo į makštį metu, viena iš dažniausių, o tuo pačiu ir paprasčiausiai išsprendžiamų skausmo priežasčių gali būti elementarus drėgmės trūkumas sueities metu. Tačiau tai nebūtinai reiškia nepakankamą susijaudinimą – priežastys gali slypėti kitur.

Pora

„Įvedimo skausmas gali būti dėl nepakankamos lubrikacijos, nepakankamo susijaudinimo ir pasiruošimo santykiams. Lubrikacijos trūkumas dažniausiai pasireiškia menopauzės, po gimdymo ir maitinimo krūtimi laikotarpiais, nes tuo metu moters organizme sumažėja estrogenų kiekis, kuris veikia makšties gleivinės trofiką ir sekreciją. Lubrikaciją mažina ir tam tikri vaistai – antidepresantai, kraujospūdį mažinantys preparatai, priešalerginiai ir nuskausminantys vaistai, hormonų terapija“, – priežastis vardija R. Giliasevičienė.

Anot ginekologės, problemos dėl nepakankamos lubrikacijos labai dažnai atsiranda iškart po gimdymo. Skausmas kyla ne tik dėl to, nes tuo metu makšties sienelės gleivinė ir išoriniai lytiniai organai būna išsausėję dėl estrogenų trūkumo, bet ir dėl gimdymo metu atsiradusių pažeidimų. Lubrikacija labai mažėja ir maitinimo krūtimi laikotarpiu.

„Nereta nepakankamos lubrikacijos priežastis – skubėjimas įvesti varpą, kai moteris tam tiesiog nėra pakankamai pasiruošusi. Čia svarbus kalbėjimas ir noras suprasti savo partnerį, kaip jam yra geriau, patogiau. Tas pats lytinių santykių skausmas priklauso ir nuo, tarkime, individui netinkamos pozos. Kai aš kalbu su pacientėmis, labai dažnai pasiūlau tiesiog keisti pozas“, – sako ginekologė.

Dar viena R. Giliasevičienės išskiriama lubrikacijos trūkumo priežastis – hormoninės kontracepcijos naudojimas. Anot ginekologės, nors hormoninė kontracepcija turi daug teigiamų savybių, tačiau lytinio potraukio sumažėjimas ir sausumas yra neretai ištinkanti jos pasekmė.

Vaistai

„Sausumas vienareikšmiškai būdingas bet kurio amžiaus moterims. Kad skausmas kyla dėl sausumo, pirmiausia rodo pats jausmas, kad dėl sausumo santykiai yra sudėtingi, o naudojant lubrikantais suteptus prezervatyvus problema išsisprendžia“, – sako R. Giliasevičienė.

Kai kurių skausmų be gydytojų pagalbos įveikti nepavyks

Seksas gali tapti skausmingas ir dėl įvairių pažeidimų, traumų ir operacijų, kurios atliekamos išorinių lytinių organų srityje arba makštyje. Ginekologė išskiria, kad įvairių pažeidimų gali atsirasti gimdymo metu, pavyzdžiui, plyšus tarpvietei ar prireikus ją įkirpti, kad neplyštų. Atliekami pjūviai, jų siuvimas ir randų susiformavimas taip pat turi reikšmingos įtakos tam, kaip moteris jausis santykiaudama.

Neretai skausmą lytinių santykių metu iššaukia makšties ir išorinių lytinių organų infekcijos (kandidozinis vaginitis, nespecifinis makšties uždegimas, lytiškai plintanti infekcija ir kt.), dermatologiniai susirgimai.

Uždegimą galima įtarti pastebėjus išorinių lytinių organų paraudimą, jaučiant perštėjimą, skausmą ir niežulį, pasikeitusią išskyrų kokybę – spalvą, konsistenciją, gausumą, kvapą. Tačiau nustatyti, kas yra uždegimo sukėlėjas ir kokį gydymo būdą reikia taikyti, gali tik medikai, todėl, norint išspręsti problemą, svarbu kreiptis į gydytojus.

„Lytiniai santykiai gali būti skausmingi ir dėl vystymosi anomalijų, kai nėra makšties arba mergystės plėvė yra tokia standi, kad santykių metu nepavyksta jos pažeisti. Tokiais atvejais tenka medikams daryti inciziją – mergystės plėvės įpjovimą. Šiuo metu aktualu kalbėti ir apie lyties keitimo operacijas, kai suformuojama nauja makštis. Be abejo, tokia makštis nėra pakankamai visavertė, todėl lytiniai santykiai taip pat būna skausmingi“, – teigia R. Giliasevičienė.

Pora

Be anksčiau minėto išorinio skausmo, kuris jaučiamas varpos įvedimo į makštį metu makšties prieangyje, lytinių santykių metu gali kankinti gilus skausmas. Anot gydytojos ginekologės, dėl jo dažniausiai kalti įvairūs susirgimai – endometriozė, uždegiminė dubens liga ir sąaugos esant anatominiams vidinių lytinių organų pokyčiams, esant gimdos miomoms, šlapimo pūslės uždegimui, žarnyno ir visų mažojo dubens organų patologijų ar disfunkcijos atveju.

Giliai makštyje jaučiamą skausmą gali sukelti kiaušidžių dariniai ir net hemorojus, taip pat toks skausmas būdingas po chiruginių operacijų, spindulinio ir chemoterapinio gydymo onkologinių susirgimų atvejais.

Nematomų priežasčių pasekmė: dalis moterų nusprendžia gyventi be sekso

Skausmas sekso metu kyla ne tik dėl fiziologinių ar anatominių, bet dėl psichologinių priežasčių. R. Giliasevičienė pažymi, kad maždaug pusė visų nusiskundimų dėl skausmingų lytinių santykių būna susiję su psichologinėmis problemomis, kurias pastebėti ir išgydyti ne taip paprasta.

„Emociniai faktoriai – tai įvairios psichologinės problemos, apimančios nerimą, depresiją, rūpinimąsi savo fizine išvaizda, intymumo ir santykių baimę, stresą. Skausmas kyla dėl patirtos seksualinės prievartos pasekmių ir neigiamų buvusių lytinių santykių patirčių. Pagalba prasideda nuo priežasčių išsiaiškinimo. Manau, kad ginekologai gali padėti tik 50 proc. atvejų, o kitais atvejais reikalinga sekso patologų, psichologų, psichiatrų ir psichoterapeutų pagalba, kadangi priežastys nėra susijusios nei su anatominiais, nei su fiziologiniais veiksniais“, – sako gydytoja ginekologė.

Moteris

Tarp dažniausių psichologinės kilmės faktorių, dėl kurių sekso metu jaučiamas skausmas, reikėtų išskirti vaginizmą – nekontroliuojamą makšties raumeninio audinio spazmą. R. Giliasevičienė pastebi, jog psichologiniai ir emociniai faktoriai dažniau sutinkami jaunesnio amžiaus žmonių grupėje.

Vis dėlto, ginekologei nerimą kelia ne visuomet adekvati medikų reakcija į psichologinės kilmės skausmą. Laiku nepatarus, kur kreiptis dėl šios priežasties, moterys būna priverstos kentėti skausmą ar net pasmerkti save gyvenimui be lytinių santykių.

„Pastaruoju metu labai dažnai susiduriame su vaginizmu – makšties mėšlungiu, kai praktiškai santykiai yra neįmanomi. Didelė problema, kad specialistai apžiūros metu neįvertina problemos rimtumo ir nepaskatina kreiptis pas specialistus, galinčius padėti. Būna nepaprastai gaila sutikti tokius atvejus, kai 40 metų moteris nesusilaukė vaikų ne todėl, kad neplanavo nėštumo, o todėl, kad dėl patiriamo skausmo negalėjo turėti lytinių santykių. Tokių skausmingų istorijų neturėtų būti“, – įsitikinusi R. Giliasevičienė.

Lytinis gyvenimas be skausmo: viskas prasideda nuo psichologinio nusiteikimo

Ginekologė nesutinka su dažnai išgirstamu mitu, kad, sulaukus 50 metų, moters lytinis gyvenimas pasibaigia. Ji pažymi, kad iš tikrųjų taip nėra, tačiau pastebi, kad nemaža dalis menopauzinio amžiaus moterų negyvena lytinio gyvenimo dėl patiriamo skausmo.

„Menopauzės laikotarpio sulaukusios moterys neretai vengia lytinių santykių dėl estrogenų trūkumo, nes tuomet išsausėja gleivinė, trūksta lubrikacijos. Kyla labai nemalonus skausmas ir moterys pradeda vengti lytinių santykių, bet tokiais atvejais yra labai paprastas sprendimo būdas – pakaitinė estrogenų terapija. Pakanka ją taikyti vietiškai į makštį, nebūtinai sistemiškai, ir problema labai lengvai išsisprendžia“, – teigia ginekologė.
Regina Giliasevičienė

R. Giliasevičienė įsitikinusi, kad bet kokios problemos sprendimas galimas tik tada, kai aiški priežastis. Skausmingų lytinių santykių atvejais svarbus aiškus paciento problemos formulavimas, atviras pokalbis ir noras spręsti problemą. Specialistas, atlikęs apžiūrą ir įvertinęs galimas skausmingų lytinių santykių priežastis, savarankiškai ar padedamas kolegų sprendžia atsiradusią problemą kartu su paciente.

Taip pat būtina atlikti apžiūrą – be jos nepavyks įvertinti uždegiminių procesų, aptikti miomų, mazgų ar cistų, dėl kurių kyla skausmas.

Vis dėlto, ginekologė pažymi, kad lytinis gyvenimas be skausmo pirmiausia prasideda nuo psichologinio nusiteikimo.

„Jeigu partneris psichologiškai netinkamas, santykiai neteiks teigiamų emocijų ir kels stresą, kuris turi labai daug įtakos skausmui. Kitas momentas – jeigu pirmų santykių metu pasirodė, kad gali būti tam tikrų anatominių problemų, pavyzdžiui, neplyšta mergystės plėvė, tai nereikia savęs kankinti ir atgrasyti partnerio, o paprasčiausiai kreiptis į medikus. Kai santykiai kelia nemalonumų, reikia kreiptis į specialistus, o jei ginekologas pasako, kad anatominių ir fiziologinių problemų nėra, tai reiškia, kad skausmą kelia psichologiniai faktoriai“, – teigia R. Giliasevičienė.