Su šono skausmu dažnas susipažįsta bėgant: ką tai reiškia?

Vienas dažniausių šono skausmų aplanko bėgiojant – bene labiausiai šis nemalonus jausmas pažįstamas tiems, kurie tai daro ne taip dažnai. Komentuodamas šio tipo skausmus, respublikinės Klaipėdos ligoninės abdominalinės chirurgijos gydytojas Marijus Ambrazevičius pastebi, jog šio skausmo priežastys iki šių dienų medicinoje kelia klausimų.

„Per pastaruosius 10 metų mokslininkai, tiriantys bėgiojant pasireiškiančio šono skausmo priežastį, išskiria keletą pagrindinių faktorių. Viena iš teorijų – su bėgimo judesiais susijęs vidaus organų kilnojimasis. Bėgant ar jodinėjant atsiranda tempimas, susijęs su tokiais šone esančiais organais kaip kepenys ar blužnis, kuris sukelia tokius skausmus. Kita teorija susijusi su tuo, kad bėgiojant sumažėja kraujotaka į šiuos organus, taip sukeldama šono skausmus. Nors tai dažnai pasitaikantis skausmas, jo priežastis nėra iki galo sutarta“, – pastebi M. Ambrazevičius.

Norint išvengti šono skausmo bėgiojant, gydytojas pataria prieš bėgiojimą atkreipti dėmesį į apšilimą, valgymą ir gėrimą. Tuo pasirūpinus, šono skausmas bėgiojimo metu turėtų nevarginti.
Bėgimas žiemą

„Prieš sportą būtinas apšilimas, įvairūs tempimo pratimai, padedantys kiek įmanoma labiau organizmui prisitaikyti prie artėjančio fizinio krūvio. Likus 3–4 valandoms iki sportinio krūvio, svarbus maisto ir gėrimo vengimas. Prieš bėgiojimą vartojami cukringi, druskingi skysčiai, o kartais net ir vanduo gali paūminti pilvo skausmą, kylantį fizinio krūvio metu. Todėl geriausia gerti izotoninius skysčius, skirtus sportui – jie sumažina skrandžio tempimą“, – teigia gydytojas.

Prireiks operacijos: apendicitas užklumpa beveik kas dešimtą

Pilvo šoną skausmas gali perverti ne tik bėgant, bet ir dirbant, pramogaujant, ramiai leidžiant laiką namuose ar gamtoje. Pasireiškus aštriam skausmui, vienas iš dažniausių kylančių įtarimų – galbūt tai apendicitas?

Kilus tokiam įtarimui, dažnas pirmiausia skuba ieškoti informacijos internete, kurioje pilvo pusėje jaučiamas apendicitui būdingas skausmas. Kaip aiškina M. Ambrazevičius, apendicitas – kirmėlinės ataugos, kuri atsišakoja nuo aklosios žarnos, uždegimas, dėl kurio pilve jaučiami skausmai. Įprasta apendicito ligos eiga pasireiškia ne tik šone jaučiamu skausmu.
Apendicitas

„Apendicitas dažniausiai prasideda su skausmu, jaučiamu aplink bambą ir pilvo viršuje. Tai būna blogai lokalizuoti pilvo skausmai, dėl kurių žmonės jaučiasi negerai. Diskomfortas pilve gali būti jaučiamas apie pusę paros arba parą. Jog tai tikrai apendicitas, išaiškėja tuomet, kai pasireiškia skausmas dešiniame šone, klubinėje srityje“, – aiškina M. Ambrazevičius.

Gydytojas pažymi, jog apendicitas – vaikų ir jaunų žmonių liga, dažniausiai pasireiškianti esant 10–20 metų amžiaus, o vėliau vyresniame amžiuje apendicito dažnis mažėja. Pastebima, kad vyrai apendicitu suserga dažniau nei moterys. Skaičiuojama, kad tikimybė susirgti apendicitu vyrams siekia 8,6 proc., tuo metu moterims – 6,7 proc. Taigi, beveik vienam iš dešimties gyventojų tenka susirgti apendicitu.

„Apendicito atsiradimas nėra susijęs su gyvenimo būdo įpročiais. Pagrindinė teorija, kodėl susergama apendicitu, yra tokia, kad kirmėlinėje ataugoje atsiranda kažkokia kliūtis, kuri neleidžia apendikso turiniui ištekėti. Sutrikus apendikso kraujotakai, prasideda uždegimas, kuris vystosi iki galimo prakiurimo“, – sako M. Ambrazevičius.
Apendicitas

Šono skausmas gali reikšti ir kitas ligas: kai kuriais atvejais būtina skubi pagalba

Dešinio šono skausmas nebūtinai yra apendicito išraiška. Gydytojo teigimu, esama daug įvairių ligų, kurios gali sukelti šono skausmą, o priežasčių spektras platus – nuo chirurginių iki apsinuodijimo.

Viena iš dažnesnių pilvo šono skausmo priežasčių vyresniame amžiuje yra tulžies pūslės uždegimas, kurią dažnai lydi karščiavimas, gali kilti gelta. Šono skausmą taip pat gali kelti prakiurusi žarnos opa, inkstų infekcinių susirgimų problemos. Leidžiantis link dubens, skausmą priežastimi gali būti įvairios ginekologinės bėdos – pavyzdžiui, kiaušintakių uždegimai. Tarp retesnių šono skausmo priežasčių gydytojas įvardija Krono ligą ir onkologinius susirgimus.

Paklaustas, kaip žinoti, kada dėl šone jaučiamo skausmo reikėtų kreiptis į gydytojus ir neužsiimti savigyda, M. Ambrazevičius įvardija pavojingus simptomus, kuriems pasireiškus reikėtų skubiai kreiptis pagalbos.
Marijus Ambrazevičius

„Iš esmės, pagrindinis teisėjas šiuo atveju yra pacientas. Pagrindinis rodiklis yra skausmo intensyvumas ir trukmė. Kai pacientas jaučia, kad skausmas ilgesnį laiką nepraeina ir darosi nepakeliamas, o jį lydi tokie šalutiniai simptomai, kaip karščiavimas, gelta ar pykinimas, reikėtų kreiptis į skubios pagalbos skyrių. Priklausomai nuo dešinio šono skausmo kilmės, taikomas tyrimas ir gydymas“, – sako jis.