Vis dėlto, šiais laikais egzistuoja nemažai priemonių, kuriomis skausmą galima slopinti. Vienos moterys vos pastojusios nusprendžia, kad gimdys tik su epidurine nejautra, kitos domisi alternatyviais skausmo malšinimo būdais – masažais, kvėpavimo pratimais.

Tad, verta pasidomėti, kodėl moterys skausmą ištveria skirtingai bei kokie efektyviausi būdai padeda su juo kovojant?

Iki šiol sapnuoja košmarus

Kaunietė Karolina (vardas redakcijai žinomas) iki šiol gimdymą prisimena kaip patį sunkiausią metą gyvenimą. Nors praėjo jau 2,5 metai, moteris nepamiršta skausmo, kurį jai teko ištverti.

„Besilaukiant stengiausi į būsimą gimdymą žvelgti optimistiškai: dariau nėščiosioms skirtas mankštas, lankiau baseiną, skaičiau knygas. Vis dėlto, skausmui baimę turiu nemenką, tad pabendravus su draugėmis, kurios pasakodavo apie savo skausmingus gimdymus, mane apimdavo panika“, – sako pašnekovė.

Anot jos, artėjant gimdymo terminui baimė vis didėjo. Moteris žinojo, kad gimdyti teks vienai, mat šalį buvo sukaustęs karantinas.

„Prasidėjus sąrėmiams namuose su skausmais man pavyko susidoroti neblogai. Vis tik, atvykusi į ligoninę sužinojau, kad gimdos kaklelis atsivėręs tiek, kad nuskausminimo man niekas padaryti nebegalės. Išsigandau, mat tikėjausi gimdyti su epidurine nejautra. Pamenu, akušerė mane ramino ir guodė, sakė, kad aš susidorosiu ir viskas bus gerai“, – dalinasi Karolina.

Moteris sako, kad tada skausmas tapo nebepakeliamas: ji vėmė, nesugebėjo laikyti šlapimo, sąrėmių metu rėkė ir verkė.

„Ačiū Dievui, daug dalykų tiesiog išsitrynė iš mano atminties. Pamenu, kaip maldavau atlikti cezario pjūvio operaciją, kaip verkiau, mat stumdama nejutau, kad vaikas nors kiek pasistūmėtų į priekį. Buvo labai baisu. Esu dėkinga gydytojams ir jų pagalbininkams, visas personalas man itin daug padėjo. Vis dėlto, pamenu gimdydama ant jų rėkiau, pykau ir koneveikiau. Už tai man gėda, tačiau skausmas užtemdė protą“, – pasakoja ji.

Šiandien Karolina augina sveiką ir aktyvią mergaitę. Pašnekovė sako, kad ji – didžiausia dovana gyvenime, tačiau apie antrąjį vaiką ji negali nė pagalvoti.

„Esu apsisprendusi – daugiau vaikų mūsų šeima nebeturės. Prisiminusi gimdymą vėl išgyvenu didžiulį stresą, mane ima pykinti bei pradeda drebėti rankos. Nors vaikus myliu ir norėčiau, kad dukra turėtų brolį arba sesę, daugiau tikrai nebegimdysiu“, – įsitikinusi kaunietė.

Anot jos, net ir dabar, pamačius besilaukiančią moterį, ji pradeda prisiminti savo gimdymą. Pasitaiko, kad naktimis niekaip neapleidžia košmarai, jų metu ji sapnuoja, kad vėl gimdo ir visą siaubą patiria iš naujo.

Svarbu besilaukiant domėtis gimdymu

„Inovatyvios dietologijos“ centro akušerė-ginekologė Julija Darginavičiūtė paaiškina, kad prasidėjus gimdymui, skausmas sąrėmių metu jaučiamas dėl gimdos susitraukimų ir gimdos kaklelio plėtimosi. „Esant dideliam gimdos kaklelio atsivėrimui ir prasidėjus vaisiaus išstūmimo laikotarpiui, skausmas jaučiamas dėl dubens raiščių tempimo, makšties, tarpvietės spaudimo ir plėtimosi“, – sako medikė.

Anot jos, kiekvienos gimdyvės skausmo slenkstis ir tolerancija yra labai skirtinga ir individuali.

„Literatūroje nurodoma, kad 10–15 proc. gimdyvių jaučia nestiprų skausmą, iki 40 proc. gimdyvių jaučia vidutinio stiprumo skausmą, iki 35 proc. – stiprų skausmą, o 15–20 procentai – labai stiprų skausmą. Skausmo intensyvumą gali lemti ir tokios individualios moters savybės, kaip psichologinis ir emocinis pasiruošimas, nusiteikimas, atsipalaidavimas bei žinių apie gimdymo procesą turėjimas. Taip pat, skausmo intensyvumą gali nulemti ir gimdymo eigos ypatumai, pavyzdžiui, sužadintas gimdymas, ilgai besitęsiantis gimdymas, nepavykusi epidurinė nejautra“, – teigia ji.

Julija Darginavičiūtė

Gydytoja akušerė-ginekologė supažindina, kad esant silpnam ar vidutinio stiprumo skausmui Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja rinktis nemedikamentines skausmo malšinimo priemones. Tai gali būti judėjimas, dubens siūbavimas, tupėjimas, vaikščiojimas, sėdėjimas ant specialių kamuolių, kvėpavimo pratimai, masažas, hidroterapija, akupunktūra.

„Labai svarbiu laikomas artimųjų dalyvavimas, jų palaikymas ir gimdyvės pozityvus nusiteikimas. Žinoma, jei skausmas stiprus, gali būti skiriamos medikamentinės priemonės, kurios yra kelių rūšių ir įprastai taikomos atsižvelgiant į klinikinę situaciją. Viena iš galimų priemonių – epidurinė nejautra, kuri efektyviai malšina net ir labai stiprų skausmą viso gimdymo metu. Priklausomai nuo klinikinės situacijos galima taikyti spinalinę nejautrą, inhaliacinę analgeziją. Taip pat padėti sumažinti skausmą gali kvėpavimas azoto suboksido ir deguonies mišiniu, kitaip dar vadinamomis linksminamosiomis dujomis. Šios dujos yra tiekiamos per specialų inhaliacinį aparatą ir veido kaukę. Esant vidutinio stiprumo skausmui, gali būti skiriami į veną ar į raumenis leidžiami vaistai – opioidiniai analgetikai, kurie ne tik malšiną skausmą, bet ir padeda atsipalaiduoti“, – sako pašnekovė.

Medikė įsitikinusi, kad šiais laikais galima taikyti įvairias efektyvias priemones skausmui malšinti. Vis tik, anot jos, žinojimas ir žinių turėjimas apie gimdymą, gimdymo laikotarpius bei taikomas priemones, leidžia atsipalaiduoti, jaustis ramiau ir saugiau. Taip pat moteriai svarbu prisiminti, kad ji nebus viena ir ją visą laiką palaikys bei padės kvalifikuotų gydytojų ir akušerių komanda.

Skausmo priežastys – dvejopos

Apie gimdymo skausmą yra kalbama itin mažai. Kuomet moteris garsiai išsako nuogąstavimus, kad bijo skausmo gimdant, dauguma žmonių pradeda ją raminti sakydami, kad ji galės pageidauti epidurinės nejautros, tad tikrai neskaudės. Kiti elgiasi dar neapdairiau ir sako: „Gi visos pagimdo, pagimdysi ir tu“. Seniausiai Lietuvoje veikiančios Nėščiųjų sveikatingumo mokyklos vadovas, akušeris–ginekologas Romualdas Šemeta sako, kad gimdymo skausmo priežastys yra dvejopos – išorinės ir vidinės.

Romualdas Šemeta

„Apie išorines priežastis nėra kalbama. Svarbu, ar nėštumas ir vaiko atėjimas į šį pasaulį buvo planuoti, ar moteris yra susipažinusi su pozityviu tėvystės požiūriu, ar neabejojama savo galimybėmis būti tėvais. Taip pat, itin svarbu, kaip moteris ruošėsi gimdymui besilaukdama. Prieš keletą metų Lietuvoje atliktas tyrimas atskleidė, kad net 66 procentai visų moterų gimdo visai nesiruošusios. Tad aš, kaip gydytojas, kiekvienai moteriai rekomenduočiau daug ir išsamiai domėtis apie nėštumą, apie gimdymą. Būtina stengtis suprasti skausmo priežastį ir jo išvengti, o jei nepavyksta, galima malšinti skausmą visai paprastais būdais, tereikia juos žinoti“, – sako pašnekovas.

Prie išorinių skausmo priežasčių medikas priskiria ir tai, kokiu būdu gimė pati moteris. Jei jos mamos gimdymas buvo traumuojantis, moteriai nuo mažumės buvo formuojamas mąstymas, kad gimdant teks patirti itin dideles kančias. Galbūt ji to neprisimena, tačiau tai turi didelę įtaką pačios gimdymui. Didelį poveikį turi ir kitų moterų nepalankaus gimdymo istorijos, todėl nėštumo metu reiktų stengtis jų išvengti.

„Egzistuoja ir vidinės skausmo priežastys. Prie jų priskirčiau savo kūno bei fiziologijos išmanymą. Kai tik mes suprasime, kaip gimda veikia natūralioje būsenoje, neįsitempusi dėl baimės, lengvas, patogus gimdymas atrodys savaime suprantamas ir pasiekiamas“, – įsitikinęs R. Šemeta.

Anot jo, moteriai svarbu nusimanyti, kaip vyksta gimdymas. Tokiu būdu ji bus pasiruošusi.

Itin svarbi įtaiga

Tad, kaip su tuo skausmu gimdymo metu kovoti? Ilgametę patirtį sukaupęs gydytojas įsitikinęs – svarbi įtaiga.

„Tai, kad gimdymas turi būti skausmingas, moteriai diegiama nuo mažumės. Apie tai kalba dvasininkai, sakydami, kad gimdydama moteris išperka savo pirmykštę nuodėmę. Moterys žiūri filmus, kuriuose gimdymo metu garsiai rėkiama iš skausmo, apie neigiamą patirtį pasakoja ir draugės ar šeimos narės. Įtaiga – labai svarbus dalykas. Jei įtikėsi, kad tau labai skaudės gimdymo metu, taip tikrai ir bus“, – pabrėžia R. Šemeta.

Jis sako, kad žinant tam tikras metodikas, galima pagimdyti su šypsena veide, o šį įvykį prisiminti kaip pačią gražiausią gyvenime patirtį.

Universalūs skausmo malšinimo būdai

Moterims, kurios ruošiasi gimdymui, medikas pataria vadovautis trimis taisyklėmis: svarbu atsipalaiduoti, mokėti nukreipti dėmesį ir išmokti taisyklingo kvėpavimo bei masažų.

„Jei jausite nerimą ir baimę – jūsų kūno raumenys bus įsitempę, tad skausmą tikrai jusite. Moterys turi rasti būdų, kurie padėtų atsipalaiduoti, nusiraminti. Dėmesio nukreipimas – viena efektyviausių metodikų, padedančių nepatirti skausmo. Seniau moterys gimdant melsdavosi, o tai nukreipdavo mintis ir dėmesį“, – pabrėžia jis.

Ne ką svarbiau ir taisyklingas kvėpavimas, nes jis tampriai susijęs su raumenų tonusu. Anot gydytojo, gimdyme dalyvaujantys vyrai gali itin daug padėti moteriai. Būtent jie, išmokę taisyklingai kvėpuoti, sąrėmių metu turi rodyti pavyzdį savo antrajai pusei. Taip moteriai bus žymiai lengviau ir paprasčiau kvėpuoti taisyklingai. Sumažinti skausmą padeda ir masažai. Juos moteriai gali atlikti vyras, tereikia masažo technikas išmokti dar iki gimdymo.

„Jei vyras negali dalyvauti gimdyme, nusipirkite masažinį kamuoliuką. Jo pagalba pati, atsirėmusi į sieną, masažuokite kryžkaulio sritį. Tai – puikus nuskausminimo būdas“, teigia ginekologas.

Medikas pamini ir kitas nuskausminimo priemones – akupunktūrą, akupresūrą. Vis tik, svarbiausia, anot jo – psichologinis pasiruošimas ir pozityvus požiūris.