Vienas iš dažniausių sėdimą darbą dirbančių žmonių skundų yra nugaros ir kaklo skausmai. Kokios yra tokio skausmo priežastys ir kaip galime sau padėti?

Sėdint mūsų kūno raumenys įsitempia, nedarant reikiamų pertraukų įtempti kūno raumenys neatsipalaiduoja, gali atsirasti raumenų sistemos uždegimo rizika. Dėl nevienodu pajėgumu dirbančių raumenų gali išsivystyti raumenų asimetrija bei disbalansas. Dėl ilgo sėdėjimo nekeičiant kūno padėties pasireiškia nugaros ir kaklo raumenų nuovargis, padidėja krūvis stuburo tarpslanksteliniams sąnariams, diskams, raiščiams. To pasekoje gali atsirasti nugaros, pečių juostos ar kaklo srities dilgčiojimas, sustingimas, maudimas, tirpimas, netgi aštrus skausmas. Jeigu skausmas ūmus, stiprus, „šaudantis“, atsirado pusės veido, rankos ar kojos tirpimas, ženklus jėgos sumažėjimas, skausmas plinta į ranką ar koją – reikia nedelsiant kreiptis į gydytoją. Tai būdinga nervinių šaknelių pažeidimui. Šiuo atveju svarbu kuo greičiau pradėti gydymą. Jei skausmas jaučiamas dažnai, tačiau yra ignoruojamas, gali išsivystyti stuburo pažeidimai, tokie kaip raiščių pažeidimas, tarpslankstelinų diskų suplonėjimas ir susispaudimas, stuburo išvarža ar tarpslankstelinių sąnarių pakitimai.

Kaip galima sumažinti nugaros ir kaklo skausmų atsiradimo riziką, patį skausmą ar diskomforto pojūtį ir kaip užkirsti kelią rimtiems stuburo pažeidimams?

Pats paprasčiausias ir efektyviausias patarimas – dirbdami sėdimą darbą kas pusvalandį darykite 5-10 minučių pertraukėles. Atsistokite, pavaikščiokite, padarykite kelis tempimo ir atsipalaidavimo pratimus, pakeiskite kūno padėtį. Jeigu neturite galimybės to daryti kas pusvalandį, bandykite rasti laiko pertraukėlei nors kas valandą.

Labai svarbu ir ergonomiška darbo vieta. Stalas ir kėdė turi būti tinkamo aukščio, kompiuterio ekranas turėtų būti akių lygyje. Netinkami baldai gali lemti netaisyklingos laikysenos, stuburo iškrypimo formąvimąsi. Ne mažiau svarbu išsiugdyti įprotį sėdėti taisyklingai. Stenkitės sėdėti tiesiai, nesusmukite kėdėje, sėdint nekryžiuokite kojų. Po darbo raskite laiko pasivaikščioti ar kitai aktyviai veiklai. Venkite miegoti ant pilvo, nes tai sąlygoja netolygų stuburo, pečių juostos ir kaklo raumenų atsipalaidavimą.

Sėdimas darbas gali būti tik viena iš daugelio nugaros ar kaklo skausmų priežasčių. Todėl neignoruokite skausmo, o kreipkitės į gydytoją. Galbūt jums reikia kineziterapeuto pagalbos, fizioterapijos procedūrų, o gal ir medikamentinio ar net chirurginio gydymo.

Kaklo skausmas

Dažniausias medikamentinis skausmo gydymas yra nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo (NVNU). Vienas iš šios grupės vaistų yra deksketoprofenas – Dolmen. Jis dažniausiai vartojamas lengvo ir vidutinio stiprumo, taip pat ir stipriam ūminiam skausmui malšinti. Remiantis klinikiniais tyrimais, Dolmen malšinant juosmens ūminį skausmą efektyvumu neatsilieka nuo narkotinio analgetiko tramadolio, prilygsta dvigubai savo pirmtako ketoprofeno dozei, o nepageidaujamų virškinimo trakto reiškinių sukelia mažiau. Dolmen pasižymi labai greitu poveikiu ir yra gerai toleruojamas.

Labai svarbu nepamiršti, kad dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti jūsų sveikatai.

Teisingas darbo ir poilsio režimas, tinkama darbo aplinka, aktyvus laisvalaikis, sveika mityba ženkliai sumažina įvairių simptomų ir ligų pasireiškimo tikimybę, padeda mums jaustis žvaliems ir laimingiems. Rūpinkimės savo sveikata.