Gydytojau, įsivaizduokime, kad suskaudo nugarą ne po treniruotės, o tiesiog po darbų, po nakties ar šiaip nežinia dėl ko, kai atrodytų tam rimtų priežasčių nėra. Dažnas mūsų stengiasi mažiau judėti, pabūti ramiai, išgeria vaistų nuo skausmo iki kol praeis. Ar gera tokia praktika? Jeigu ne, kokia ji turėtų būti?

Labai priklauso nuo skausmo pobūdžio. Nedidelis ar vidutinis skausmas, kuris yra lokalus duoda progą pailsėti. Reikėtų ja pasinaudoti ir pabūti ramiau. Dažnai skausmas atsiranda dėl spazmuojančių raumenų, kurie nori apsaugoti giliau esantį stuburą nuo rimtesnės traumos, todėl laikinai sumažinti savo aktyvumą yra gerai. Tuo pat metu tai nereiškia, kad visai negalima judėti. Judėti galima ir reikia taip, kad nepaaštrėtų skausmas. Jeigu per kelias dienas nepraeina, reikia kreiptis pas specialistą. Jeigu nugarą pradėjo skaudėti iš niekur nieko, po nakties lovoje, nereikėtų to nuvertinti, galbūt, tai buvo paskutinis lašas. Taip pat, nugarą skaudėti gali ir ne dėl stuburo problemų, skausmą gali kelti inkstas, lėtinės plaučių ligos ar būklės po ūmių ligų ir t.t.

Jeigu skausmas stiprus, diegiantis ar deginantis ir jis plinta į vieną ar abi galūnes, nedelsiant reikėtų ieškoti specialisto. Jeigu stiprus skausmas surietė ir tirpimas plinta iki pėdos, pėda pasidaro sunkiai valdoma reikėtų kviesti greitąją pagalbą ir važiuoti skubiai neurochirurgo konsultacijai.

Nugaros skausmas

Kaip pačiam įsivertinti situacijos rimtumą, jei nugarą skauda ne pirmą dieną? Kurioje jos vietoje skausmas signalizuoja apie rimtesnę diagnozę ir jau delsti nereiktų?

Apatinė juosmens dalis yra dažniausia skausmo vieta. Kuo mažiau žmogus gali judėti dėl nugaros skausmo, tuo problema rimtesnė. Kai kurie gali save susukti ir palenkti būtent į vieną pusę ir tik ten skauda, o kai kurie net kvėpuoti ramiai negali, nes paaštrėja. Dažnai, pastarieji ūmūs atvejai įvyksta ilgai ignoruojant nuolat pasikartojančius lengvus nugaros skausmo atvejus. Reikia tik laiko.

Jeigu paskauda nugarą tik tais atvejais, kai norima ją laikyti tiesiai. Ar čia jau negerai?

Taip būna ir tokie atvejai yra sudėtingesni, nes vadinama antalginė (neskausminga) pozicija yra paradoksinė. Tai reiškia natūralioje laikysenoje skauda, o kreivoje neskauda. Tokie pacientai visuomet turi besitęsiančią nugaros problemų istoriją ir kūnas nebeturi vidinių resursų išspręsti kilusią problemą. Bet čia kalbant apie juosmenį. Jeigu nugarą skauda aukščiau, skausmo priežastys gali būti nesusijusios su stuburu.

Nugaros skausmas

Su kokiomis nugaros ligomis ar kokių skausmų kankinami dažniausiai ateina pacientai? Kiek iš esmės jos pagydomos?

Mano pacientai labai įvairūs, neturiu standartizuoto konvejerio, nes visuomet ieškau individualių priežasčių. Kaip osteopatas, ieškau priežasčių ne tik stubure, bet ir vidaus organuose ir visoje nervų sistemoje, todėl labai daug juosmens skausmų esu išgydęs per pilvą. Daug nugaros skausmų pasireiškia ne dėl stuburo, o kai kurios stuburo problemos yra antrinės kilmės ir osteopatija leidžia mums ieškoti gilesnių priežasčių. Todėl bandyti paaiškinti nugaros skausmą tik per stuburą ir raumenis yra tolygu bandymui tapyti tik naudojant raudoną spalvą ir atmetant kitas.

Kaip štai praėjusios savaitės atvejis: moteris virš metų skundžiasi lėtiniu skausmu kryžmens srityje kairėje pusėje. Vertinu stuburą, kryžkaulį, dubenį – nieko rimto nerandu, viskas juda, nors ir ne visai gerai, matosi vietinis paburkimas ir patinimas. Pasirodo, kad yra buvę pasikartojančių šlapimtakio ir šlapimo pūslės uždegimų, šie uždegimai paliko pėdsaką, sumažino šių organų paslankumą ir minkštumą. Per pilvo sieną atlaisvinus šlapimtakį ir pūslę osteopatinėmis vidaus organų technikomis, per dvi procedūras skausmai dingo.

Gydytojai nuolat bara tėvus dėl to, kad jų vaikų stuburai netiesūs, kad jie pernelyg ilgai sėdi prie kompiuterių ir panašiai. Ar šiais laikais išvis būna vaikų su visiškai tiesiomis nugaromis? Kuomet reiktų susirūpinti dėl vaiko nugaros padėties?

Tiesi nugara nėra sveikatos rodiklis. Ateina pacientai su tiesiomis nugaromis, tačiau pilni skausmų ir įtampos. Stuburas turi būti judrus ir sugebėti tapti tvirtas, kuomet to prireikia. Jis turi gebėti prisitaikyti prie gyvenimo įvairovės. Todėl neplaunu smegenų dėl to, kad jis kažkiek iškrypęs, tai nėra pacientui sveikatos pridedanti informacija, vietoj to, patariu kaip geriau išjudinti ir išmokti jį valdyti.

Vytenis Žiedas, nuotr, iš asmeninio albumo

Su vaikais yra niuansų. Vaikas turi judėti ir fiziškai žaisti, tai yra pati geriausia stuburo vystymo veikla. Jeigu vaikas tapo statula prie kompiuterio, tai sukels didesnių problemų gyvenime, todėl kad cementuosis ne tik jo sąnariai, bet ir sąmonė. Vaikas ir neturi gerai jaustis dirbdamas prie kompiuterio, nes pati veikla tiesiog nėra patogi. Pagrindinis patarimas būtų toks, jeigu reikia sėdėti ilgiau, dažnai darykite pertraukas – 30-40 minučių darbo, 15 minučių kitos veiklos ne prie kompiuterio. Tokiu būdu vaiko nugara pailsės ir jis vėl galės išsėdėti nesusisukęs į mazgą.

Labai žalojantis įprotis yra naršymas telefonu lovoje – niekada to nedarykite ir vaikus prižiūrėkite, nes žalingi pokyčiai kakle ir nugaroje įvyksta labai greitai.

O rimtai reikia susirūpinti, jeigu vaikui skauda nugarą. Vaikams nugaros šiaip sau neskauda, tokiu atveju reikia būtinai nedelsiant tirtis.

Beje, kai tėvai atveda vaikus tirtis, ne kartą tenka girdėti, kai jų sako, kad pažiūrėkite, koks jis kreivas ar kreiva. Kreiva nugara, kreivi pečiai ir panašiai. Patikėkite manimi, tų žodžių žala yra beveik nepataisoma, vaikai tai skaudžiai išgyvena. Tie epizodai įstrigs visam gyvenimui ir darys įtaką jo pasirinkimams, pasitikėjimui, savivertei.

Visuomet galima rasti kitų žodžių klausiant apie vaiko sveikatą, pavyzdžiui, gal galite įvertinti vaiko laikyseną? Ar viskas gerai su stuburu? Ar staigus augimas neįtakoja stuburo? Ar nesikaupia įtampa?

Kiek vaikų bei paauglių nugaros formavimui veiksmingos petnešos?

Visokios tiesinančios petnešos yra blogis, tarsi kankinimo prietaisas vaikams. Jeigu kas nors abejoja, siūlyčiau tėvams pagyventi su tokiais. Kūnas turi puikią laikyseną palaikančią sistemą – raumenis, todėl jie turi ir atitinkamai aktyvuotis. Pasižiūrėkime į viską paprasčiau. Sportas, fiziniai žaidimai, judėjimas gamtoje ir kitokios veiklos pačios pasirūpins vaikų organizmais. O jeigu retesniais atvejais kažko nepakaks, visuomet yra specialistai.

Sakoma, kad turi atsistoti prie sienos nugara, priremti prie sienos galvą ir nuėjus nuo jos eiti tokioje pačioje pozicijoje, tik tada bus teisinga eisena ir tiesi nugara. Bet ją sunku išlaikyti, jautiesi nenatūraliai. Kokie labiausiai pasiteisinę kasdieniai pratimai, norintiems išlaikyti kuo ilgiau sveiką nugarą jau suaugusiems žmonėms?

Knygose yra įvairių šablonų, tačiau gyvenime jie dažnai neveikia. Prie sienos nereikia savęs laužyti. Atsistokite, šiek tiek įtraukite smakrą ir viršugalviu pasitempkite aukštyn, tarsi būtumėte lengvai pakabinti. Tegu pečiai nusileidžia tiek, kiek patys nori, jie suras savo vietą. Šią „programą“ naudoju pats kasdien – tokiu būdu nesukuriu perteklinės įtampos ir nesukrentu.

Klaidinga būtų manyti, kad forma yra svarbiausia. Žmogus gali būti kiek pakumpęs, bet atrodyti sveikas ir judrus. Bloga laikysena yra labiau pastebima iš šalies kuomet žmogus įsitempęs ir suvaržytas, net jeigu yra tiesus tarsi kuolą prarijęs.

Kokius dar kasdienius veiksmus darome kenkdami stuburui? Pavyzdžiui, moterims aukštakulnių nešiojimas labai kenkia?

Klystame kuomet galvojame, kad speciali kėdė išspręs nugaros problemas – jeigu pertraukų per mažai, net ir auksinis sostas nepadės.

Saikingai nešiojami aukštakulniai dažniausiai nepakenks, tačiau tai labai priklauso nuo individualios stuburo architektūros.

Nesportuokite per skausmą, pradėję naują veiklą intensyvumą didinkite pamažu. Kūnui prisitaikyti reikia laiko, dažniausiai bent pusmečio ar metų, kad reikiamai susiformuotų raumenys ir sąnariai.

Stovykla, nuotr, iš asmeninio albumo

Kokias klaidas žmonės treniruodami savo nugaras? Galbūt kažkokie populiarūs pratimai yra visiškai neveiksmingi? O kiti atvirkščiai – duoda puikius rezultatus?

Labiausiai stuburą žaloja daugybinis lankstymas su jėga – atsilenkimai ir išsirietimai su svoriais. Yra žmonių, kurių stuburai gali atlaikyti tokį krūvį, bet tai yra dažniausiai smulkesni ar plonesni žmonės. Plonesnis stuburas lengviau lankstosi, bet jeigu stambesnio žmogaus stuburą pradėsite lankstyti, jis patirs daug didesnes perkrovas ir tiesiog neatlaikys.

Dviejų kojų kilnojimas gulint ant nugaros taip pat atsiuntė ne vieną pacientą pas mane, nedarykite to.

Nugaros raumenis ir pilvo – juosmens korsetą stiprinkite mažomis amplitudėmis, labiau statiniais (izometriniais) pratimais su geru pilviniu kvėpavimu.

Nuo ko atsiranda kupra pas vyresnius žmones? Ar galima ją sumažinti, panaikinti, ar čia jau nuosprendis, kad situacija tik blogės?

Senstant stuburo tarpslanksteliniai diskai sausėja, mažėja jų aukštis. Tam, kad neužsispaustų nervų šaknelės suplonėjus diskams, organizmas sukurdamas kuprą padidina tarpslankstelinių angų tarpus ir taip leidžia nervams likti laisviems. Žinant tai, reikia suprasti, kad reguliarus judesys klausant savo kūno yra svarbiausias. Jeigu diskai bus tolygiai stimuliuojami judesiu, tuomet kūnas lengviau galės tiestis. Kiek jis tą sugebės padaryti galite sužinoti tik patys. Jeigu senyvo amžiaus žmogus nustoja judėti, mirtis ateis gerokai greičiau. Kiekvieną dieną būtina save ištempti į lauką ir apeiti kokį nors ratą. Mano 86 metų babytė kasdien vaikšto aplink miestelio kūdrą. Būtent dėl to mes ją dar turime.

Susirūpinusiems savo nugaromis, kur patartumėte gilinti savo žinias?

Naujo ir sveiko požiūrio į stuburą galite mokytis „Movement Vilnius“ (MOVI) judesio mokykloje, rekomenduoju pasidomėti. Aš ir pats nuolatos dalinuosi įžvalgomis į sveikatą ir klinikiniais atvejais savo feisbuko paskyroje ir puslapyje vytenisziedas.lt.