Kovo 3 d. valstybės sekretorė, atsakinga už lygybę ir kovą su smurtu prieš moteris ir vyrus, Ángela Rodríguez paskelbė priemonių paketą, kuriuo siekiama užtikrinti moteriškų menstruacijų sveikatą ir reprodukcinės sveikatos atkūrimą, įskaitant atostogų suteikimą moterims, kurios pasidarė abortą.

Laisvas laikas skirtas moterims, kurios kenčia nuo ypač skausmingų mėnesinių

Daugybė menstruacijas turinčių moterų kenčia nuo stipraus skausmo, vadinamo dismenorėja, kuris sunkiais atvejais gali būti alinantis. Tyrimų duomenimis, 53 proc. moterų kenčia nuo skausmingų mėnesinių, o jaunų moterų – net 74 proc.

„Svarbu išsiaiškinti, kas yra skausmingas laikotarpis, nes kalbame ne apie nedidelį diskomfortą, o apie rimtus simptomus, tokius kaip viduriavimas, stiprūs galvos skausmai, karščiavimas, – sakė A. Rodríguez, – tai yra simptomai, kuriuos sukelia liga, ir suteikiamas laikinas nedarbingumas, todėl tas pats turėtų būti ir su menstruacijomis, ir kad yra galimybė, jog, jei moteris turi labai skausmingas mėnesines, ji gali likti namuose“.

Paauglėms gali nebereikėti prašyti tėvų leidimo pasidaryti abortą

Ispanijos vyriausybė taip pat planuoja panaikinti reikalavimą, kad 16 ir 17 metų paauglės, norinčios pasidaryti abortą, prašytų tėvų leidimo.

Menstruacijos

Kalbėdama apie abortų įstatymo reformos aspektus, interviu „El Periodico" metu A. Rodríguez sakė, kad būsimasis abortų įstatymas turi būti griežtesnis, nei pasiūlytas 2010 m.: „Esu tikra, kad daugelis moterų, kurioms teko daryti abortą dėl to, kad to norėjo, arba dėl to, kad jis buvo priverstinis, pastebėjo, kad kitą dieną jos turėjo atsigauti, nors ir kentėjo nuo kraujavimo ar psichologinių padarinių. Todėl mums atrodo protinga siūlyti, kad būtų numatytos atostogos, jei situacija patenka į sveikatos sistemą, taikomą laikinam nedarbingumui, kurios leistų žmonėms po nėštumo nutraukimo kelias dienas likti namuose. Manome, kad tai yra sveikas protas ir kad galbūt jis turėjo atsirasti daug anksčiau“.

Nemokamos moteriškos higienos priemonės socialiniai remtinoms moterims ir mergaitėms mokyklose

Su menstruacijų sveikata susijusios teisės niekada nebuvo aptartos, o duomenys yra gąsdinantys, – „El Periodico" sakė A. Rodríguez, – Viena iš keturių moterų dėl finansinių priežasčių negali pasirinkti moteriškų higienos priemonių, kurias nori pirkti. Todėl mes siūlome, kad švietimo ir socialiniuose centruose jos būtų išduodamos nemokamai".

Menstruacinė taurelė

Pagal reformų paketą, kuris turėtų būti patvirtintas kitame Ispanijos vyriausybės posėdyje antradienį, mokyklos taip pat privalės aprūpinti mergaites, kurioms to reikia, higieniniais įklotais.

Higieniniai įklotai ir tamponai prekybos centruose nebeturėtų būti apmokestinami PVM.

Vyriškos kontraceptinės tabletės – jau pakeliui

A. Rodríguez taip pat paskelbė apie savo planus, kad Ispanija taps lydere, kuriant vyriškas kontraceptines tabletes, kurių bandymai su žmonėmis gali būti pradėti jau liepos mėnesį, kaip teigia Minesotos universiteto mokslininkai. „Galiausiai turime kalbėti ir apie bendrą atsakomybę kontracepcijos srityje. Vyrai turi būti kartu atsakingi už kontracepciją ir kad ne tik moterys vartotų hormonus, kad išvengtų nėštumo“, – sakė ji.

Á. Rodríguez interviu pranešė, kad ministerija kartu su profesinėmis sąjungomis skatins įmonėse įgyvendinti bendros atsakomybės planus, kad būtų sudarytos palankesnės sąlygos derinti darbą ir asmeninį gyvenimą.

Taip pat ketinama priimti įstatymą, nukreiptą prieš prekybą moterimis ir prostitucija Ispanijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją