Jeigu į šiuos klausimus atsakėte „taip“, esate viena iš daugybės moterų, kurias vargina nemalonumą ir dažnai gėdą kelianti problema – šlapimo nelaikymas, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Dažniausiai su šlapimo nelaikymu susiduriama po pirmojo gimdymo: einate sportuoti, pasiruošusios numesti tuos keletą priaugtų kilogramų, kilnojate svarmenis, atliekate šuoliukus su virvute, o tuomet, viduryje treniruotės…staigmena. Iš tiesų tai – tik kelios iš kasdienių situacijų, kuriose moterys, kenčiančios dėl šlapimo nelaikymo problemos, pasijaučia itin nepatogiai ir nesmagiai.

Skaičiai kalba patys už save: visame pasaulyje dėl šios problemos kenčia kas šešta gimdžiusi 30-metė ir kas antra 50-metė. Blogai tai, kad šlapimo nelaikymo problema dažnai suprantama kaip gėdingas dalykas, ir todėl stipriai paveikia moterų gyenimo kokybę: seksualumą, požiūrį į savo kūną, emocijas.

Ieškodamos, kaip sau padėti, moterys dažniausiai renkasi nešioti įklotus, dėvi specialius apatinius, dienos bėgyje netgi ima gerti mažiau vandens, apriboja įvairius smagius ir aktyvius užsiėmimus su savo šeima ar draugėmis. Vis dėlto, tai nepadeda spręsti problemos iš esmės, o tik trumpam ją užmaskuoja.

Vaistininkė Aušra Baranauskienė pastebi kad „Šlapimo nelaikymas iš tiesų yra bjauri ir varginanti problema, moterys vengia apie tai kalbėti, o padrąsinus, pasiūlius kreiptis į gydytojus dažnai supranti, kad jos tiesiog nenueis. Tačiau nesiimant spręsti šios problemos, ji neišvengiamai paveikia ne tik socialinį, bet ir intymų moters gyvenimą. Laiku neišsiaiškinus šlapimo nelaikymo priežasčių ir nesigydant, gali atsirasti makšties, lytinių organų, šlapimo pūslės uždegimai, įvairios odos problemos, dėl kurių gydymas taps sudėtingesnis ir ilgesnis, o galbūt net ir mažiau efektyvus.“

Susidūrus su šlapimo nelaikymu, yra keletas dalykų, kurie gali padėti išspręsti problemą arba bent jau palengvinti kasdienybę: rekomenduojama išbandyti šlapimo pūslės raumenų treniravimą, stiprinti dubens dugno raumenis — tam puikiai padeda Kegelio pratimai. Dienos bėgyje reikėtų vartoti mažiau kofeino turinčių gėrimų, rečiau gerti arbatas, nes tai skatina dažnesnį bėgiojimą į tualetą. Geriau šiuos skysčius pakeisti paprasčiausiu vandeniu.

Verta atsigręžti į gamtą ir išbandyti žmonių jau nuo seno naudotą augalinę terapiją. Puikiai pažįstamos spanguolės bei meškauogės gali padėti įveikti šlapimo takų uždegimus, o moliūgų sėklų nauda stiprinant šlapimo pūslės ir šlapimo sistemos raumenis įrodyta moksliniais tyrimais: moliūgų sėklų ekstraktas padeda ne tik stiprinti šlapimo pūslės raumenis, bet taip pat juos atpalaiduoti, kas yra svarbu geram šlapimo pasišalinimo iš šlapimo pūslės procesui. Šiandien augalinės terapijos priemonių galite rasti kiekvienoje vaistinėje.

Didžiausią terapinę naudą sprendžiant šlapimo nelaikymo problemą turėtų kompleksinis visų aukščiau išvardytų dalykų taikymas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją