Apdovanojimai šiemet, reaguojant į situaciją, bus organizuojami neįprastai, tačiau gervės vis vien atskris pas laureatus, o kokiu būdu – bus galima išvysti TV3 televizijos eteryje.

Balsavimo komisija šiemet renka nugalėtojus 19-oje nominacijų ( jų sąrašą galite rasti čia).

Atrankos komisija atskiru sprendimu skirs „Sidabrinę gervę“ už profesinę meistrystę bei „Auksinę gervę“ už nuopelnus Lietuvos kinui.

Apdovanojimus sugrąžinusi asociacija AVAKA kviečia žiūrovus išrinkti ir savo favoritą, balsuojant Delfi portale iki lapkričio 15 d. 23.59. (Balsuoti iš vieno ID galima vieną kartą).


1. Čia buvo Saša

Čia buvo Saša

30-mečiai Jurga ir Tomas negali susilaukti vaikų, tad nusprendžia įsivaikinti mažą mergaitę. Atvažiavus į globos namus jos pasiimti, pranešama, kad įvyko klaida: vietoj būsimos globotinės jų nekantriai laukia 12-metis Saša. Direktorė galimiems įtėviams iškelia ultimatumą: arba jie pasiima Sašą ir kartu su juo praleidžia dieną, arba neteks galimybės įsivaikinti išsvajotą mergaitę. Jurga desperatiškai bando išspręsti situaciją gražiuoju ir nepasitarusi su Tomu paklūsta direktorės spaudimui.

2. Importinis jaunikis

Importinis jaunikis

Gražuolė Kotryna grįžta į gimtuosius namus ruoštis vestuvėms ir supažindinti tėvų su savo išrinktuoju prancūzu Fransua. Tačiau konservatyvių pažiūrų merginos tėvas, vietinio daržovių verslo savininkas Cibulskis, išsiuntęs dukrą į mokslus Prancūzijoje tikrai nesitikėjo, kad jos išrinktasis širdies chirurgas – visai ne Europos karališkosios giminės aristokratas, o egzotiškos išvaizdos ir karšto kraujo jaunuolis. Santūriam lietuviui nesuprantamos nei Fransua per kraštus trykštančios emocijos, nei jo būdas, nei šukuosena – žentą jis įsivaizdavo visai ne taip! Šoko ištiktas tėvas įvairiais būdais stengiasi atkalbėti dukrą nuo lemtingojo „taip“, o vestuvių dienai nenumaldomai artėjant, daugėja ir įvairiausių nesusipratimų bei keistų sutapimų.

3. Ir visi jų vyrai

Ir visi jų vyrai

Jurga – sėkminga psichoterapeutė, kurios šeimyniniame gyvenime – ne pats geriausias laikotarpis. Šokiruota netikėtų pokyčių, moteris išgyvena kiekvienam puikiai pažįstamus jausmus – neigimą, pyktį, liūdesį. Kitų žmonių sielos žaizdas gydanti Jurga dabar turės pasigilinti ir į savo jausmus norėdama iš naujo surasti savo gyvenimo prasmę ir džiaugsmą. Norėdama morališkai palaikyti dukrą, į svečius atvyksta Jurgos motina Vilma. Nuo pat jaunystės gyvenusi pagal savo nusistatytas taisykles, Vilma ir toliau pilnomis rieškučiomis semia gyvenimo malonumus. Naujausias jos planas – parašyti memuarus. Viena pagrindinių temų juose, be abejo, būtų vyrai, Vilmos gyvenime niekad pernelyg neužsilaikydavę. Šiuo klausimu Jurga, kurios didžiausia vertybė visuomet buvo šeima, motinos niekada nesuprato.

4. Išgyventi vasarą

Ir visi jų vyrai

Neseniai psichiatrinėje klinikoje pradėjusi dirbti Indrė gauna užduotį – pervežti du pacientus iš Vilniaus į Palangą, mainais už galimybę dirbti su pažangia tyrimų įranga. Nenoriai sutikusi, ji leidžiasi į pajūrį su ganėtinai marga kompanija: bipolinio sutrikimo manijos fazę išgyvenančiu Pauliumi, ir savyje užsisklendusia Juste. Nors ir visiškai skirtingų charakterių, jie atranda tarpusavio ryšį ir padeda vienas kitam stoti į kovą su vidiniais demonais. Pamažu ši, regis, lengva vasariška kelionė virsta pirmuoju žingsniu pasveikimo link. Tai šilta ir graudinanti istorija, kuri – kaip ir vasara – kupina šviesos, netikėtumų ir vilties, jog viskas yra įmanoma.

5. Leitis

Leitis

1247 m. į kaimo seniūno sodybą atvyksta elitinis karys – leitis. Kunigaikščio pageidavimu seniūnas privalo organizuoti pasienio žvalgybą. Seniūnas išsiunčia savo sūnų – jauną ir kovose neužgrūdintą jaunuolį, kuris kartu su leičiu išvyksta į pasienį. Įprasta užduotis vyrams tampa rimtu išbandymu: grasina ne tik priešo kariai, bet ir neįžengiamose giriose sutiktos keistos, mistinės būtybės. Patirties ir titulo kaina – gyvybė. Tai legendomis ir padavimais apipinta viduramžių Lietuva.

6. Lietuviški svingeriai

Lietuviški svingeriai

Sutuoktiniai Simas ir Giedrė pajunta, kad jų seksualinis gyvenimas darosi panašus į grikių dietą. Tačiau vieną vakarą jie netikėtai atsiduria lovoj su dar viena moterimi. Giedrė po tokio nuotykio lieka lengvai sumišus, o Simui visiškai susisuka galva... Vyras kelia kartelę ir įkalba žmoną permiegoti su svingerių pora. Tik nei patys svingeriai, nei vakarėlis jų prabangiuose namuose nebus toks, kokio visi tikėjosi...

7. Melagiai

Melagiai

Marius (akt. D. Kazlauskas) ir Jovitas (akt. G. Savickas) – du broliai, bet labai skirtingi. Marius – pasitikintis savimi sėkmės kūdikis darbe, tačiau nusivylęs vyras šeimoje. Jovitas – tipiškas nevykėlis. Jo negerbia žmona Nomeda (akt. Edita Užaitė), netgi tėvas – atsargos karininkas – nesupranta, kaip tokį užaugino. Tiesa, pikantiška paslaptis: Nomeda – ilgametė Mariaus meilužė! Apie jų santykius nieko neįtaria nei Jovitas, nei Mariaus žmona Kristina Liucija (akt. B. Arsobaitė). Prieš pat šventes paaiškėjus, kad Nomeda laukiasi Mariaus kūdikio, pora ketina nesislapstyti, nemeluoti ir prie Kūčių stalo pagaliau prisipažinti apie savo santykius visai šeimai. Tebūnie! Bet planus netikėtai sujaukia šeimos patriarcho ir Mariaus bei Jovito tėvo Kazimiero (akt. L. Laucevičius) pareiškimas: jis skiriasi su jųdviejų mama Alma (akt. L. Kalpokaitė) po penkiasdešimties metų kartu! Kodėl? Pasirodo, Kazimieras įtaria, kad Alma jam neištikima! Taip netikėtai pakrypus įvykiams, visi imasi gelbėti griūvančios vyresniųjų tėvų laimės, į įvykius įsisuka net šeimoje gyvenantis kvaištelėjęs senolis (akt. G. Girdvainis), ir jauniausia karta – viską telefonais fiksuojantys Nomedos sūnūs Kristupukas ir Dovydukas bei savo paaugliams draugams įvykius SMS žinutėmis „transliuojanti“ Kristinos Liucijos ir Jovito duktė Barbora. Ar gali būti, kad mama tikrai buvo neištikima? Jeigu ne, kodėl ji taip keistai elgiasi? Ir kodėl senolis, į kurį niekas nekreipia dėmesio, vis klausinėja: „Ar jau iškvietėt avarinę?“ „Melagiai“ – linksmas, dinamiškas šventinis filmas apie netobulą šeimą, kurioje visų kartų žiūrovai nesunkiai atpažins save. Laukia ir nepaprastai juokingas susidūrimas su Kalėdų Seneliu, ir labai netikėta pabaiga – visi herojai yra ne tokie, kokie atrodė iš pirmo žvilgsnio...

8. Moterys meluoja geriau. Robertėlis

Moterys meluoja geriau. Robertėlis

Robertui – keturiasdešimt ketveri. Jis gyvena su mama, turi vos du draugus, neturi nei žmonos nei draugės ir yra... labai laimingas! Ir tampa dar laimingesniu, nes gauna darbą nekilnojamojo turto agentūroje. Robertas nekreipia dėmesio, kad draugai ir mama jo darbą laiko visai niekam tikusiu, - jų nuomone, nekilnojamojo turto agentais įsidarbina tie, kurie gyvenime daugiau nieko nesugeba. Svarbiausia, kad pačiam Robertui jo darbas – kosminės programos svarbos! Ir, kai jau atrodo, kad Robertui gyvenimas pradėjo eitis kaip iš pypkės, jis sutinka merginą... Deja, visai ne svajonių. Ne, ne – Virga gražuolė kaip reikiant, tačiau tokio sunkaus charakterio, kad net patį velnią iš kantrybės išvarytų. Negana to, Virga tikra prielipa ir, nors sako, kad Robertas jai visiškai nepatinka, tačiau kiekvieną dieną jį verčia susitikti bei terorizuoja vargšą vyrą, griaudama ne tik jo asmeninę laimę, bet ir trupindama sėkmingos nekilnojamojo turto agento karjeros pamatus. Robertas visais būdais bando jos atsikratyti, tačiau kuo ilgiau su Virga bendrauja, tuo labiau supranta, kad po kandaus žodžio ir grubaus elgesio kauke slepiasi jautri ir trapi būtybė, kuri tiesiog ieško meilės ir užuovėjos savo sudaužytai širdžiai... Savo didžiausiam siaubui, Robertas staiga suvokia, kad ir pats pradeda Virgą įsimylėti... „Robertas“ – tai romantinė komedija, kurioje netrūks tikrai gero humoro, netikėtų siužeto vingių ir iki ašarų jautrių akimirkų.

9. Nematoma

Nematoma

Karpatuose dienas leidžiantį Joną (akt. Dainius Kazlauskas) slegia rutina, praeities šešėliai ir amžiaus krizė. Vyras gali užsimiršti tik šokdamas, o vis labiau slegianti emocinė duobė paskatina jį imtis desperatiškų veiksmų, kad pakeistų situaciją. Sanatorijos šokiuose pastebėtas prodiuserių, Jonas kviečiamas dalyvauti TV šokių projekte Lietuvoje. Drauge su porininke, šokėja Saule (akt. Paulina Taujanskaitė) jiedu netrunka tapti daugiausiai dėmesio sulaukiančia televizijos projekto pora. Bet netrukus iš kalėjimo paleidžiamas senas Jono priešas – Vytas (akt. Darius Bagdžiūnas). Draskomas prieštaringų jausmų, buvęs kalinys sprendžia dilemą – visuomenei įrodyti savo tiesą, ar imtis keršto Jonui?

10. Nova Lituania

Nova Lituania

Tarpukario Kaune gyvenantis geografijos profesorius Feliksas Gruodis (Aleksandras Kazanavičius) pateikia Vyriausybei beprotišką idėją – išgelbėti šalį nuo pražūties sukuriant atsarginę valstybę užjūryje. Profesoriumi patiki tik politika nusivylęs šalies premjeras (Vaidotas Martinaitis). Kol abu vyrai sprendžia, gelbėti kitus ar save, griūva vieno iš jų santuoka. Filmas pripažintas geriausiu Atėnų ir Rygos kino festivaliuose.

11. Partizanas

Partizanas

Kas kitas, jei ne mes... Kada, jei ne šiandien!

Dokumentinis filmas „Partizanas“ pasakoja unikalią Prisikėlimo apygardos vado Juozo Paliūno-Ryto kovų istoriją. Nuvargintas okupacijos jis aukoja asmeninį gyvenimą, palieka šeimą ir pasitraukia į mišką lemtingam mūšiui dėl Lietuvos laisvės. Geriausiu draugu jis renkasi šautuvą, kurį švelniai vadina „mašinka“.

Besąlygiškas paklusnumas vadui, noras mokytis, drąsa ir kantrybė iš paprasto kaimo ūkininko suformuoja vieną aktyviausių pasipriešinimo kovų vadų, kuris iki paskutinės gyvenimo akimirkos tikėjo laisva Lietuva ir tarsi testamentą mums užrašė: „Atiduok Tėvynei, ką privalai“

Filme autentiškų Paliūno-Ryto atsiminimų ištraukos, kurias jo paties žodžiais skaito aktorius Paulius Markevičius, persipina su J. Paliūno-Ryto anūkės, jo bendražygių ir kovos draugų, bei istorikų pasakojamais. To laikmečio atmosferą įtaigiai kuria labai įspūdingos rekonstrukcinės scenos.

12. Pasmerkti. Kauno romanas

Pasmerkti. Kauno romanas

Tai tikrais faktais paremtas pasakojimas apie keturis draugus, kuriuos neteisingai parinkta, neadekvati, pamoką padaryti norėjusio teisėjo bausmė padarė žiauriausiais nusikaltėliais mieste… Taip, jie padarė baisią klaidą, netyčia nužudė nekaltus žmones… Ir už tai jiems teko sumokėti didžiulę kainą. Keturi draugai – Giedrius, Ernestas, Vaidas ir Mantas – nerūpestingai leidžia laiką vaikydami po dangų karvelius. Tačiau vieną rytą randa savo augintinius nudaigotus nepatenkinto kaimyno. Giedrius nutaria atkeršyti niekšiškai pasielgusiam žmogui. Likę draugai nors ir nepritardami Giedriaus sumanymui taip pat dalyvauja keršto akte: padegamuoju skysčiu padegti kaimyno buto duris. Deja, nepalankiai susiklosčius aplinkybėms paaugliai padegamuoju skysčiu apipila patį niekadėją. Šis, besiblaškydamas liepsnose padega savo butą. Daugiabutyje kyla didžiulis gaisras, žūva žmonės. Kraupios, beprasmės mirtys... Visuomenėje dėl šio nusikaltimo kilus didžiuliam rezonansui teisėjas nusprendžia paversti šią bylą pavydžiu ateities kartoms ir pasmerkia paauglius ilgiems metams nelaisvės. Po keliolikos metų išėję iš kalėjimo vaikinai bando gyventi normalų gyvenimą, tačiau nebepritampa prie normalios visuomenės normų ir galiausiai pasuka vieninteliu jiems suprantamu nusikalstamu keliu. Viena klaida, vienas neapdairus žingsnis visam laikui pakeitė jų gyvenimo tėkmę ir amžiams paskandino jų sielas skausme, ašarose ir sielvarte. Nesvarbu, ką jie darys vėliau, jie visada bus pasmerkti nesėkmei, nežiniai ir prapulčiai...

13. Pasmerkti. Pajūrio džiazas

Pasmerkti. Pajūrio džiazas

Turintis viską apie ką gali svajoti vyras – mylinčią šeimą, gerą ir daug pinigų atnešantį darbą bei neblogą statusą visuomenėje, Rokas mėgaujasi gyvenimu, kartas nuo karto jį paįvairindamas atsitiktiniais seksualiniais santykiais su vietinėmis damomis. Tačiau vieną dieną viskas pasikeičia, kai jam tenka išvažiuoti sutvarkyti vieną svarbų reikalą į Klaipėdą. Ten jis ne tik „užsirauna“ ant vietinės kriminalinės faunos, bet ir į jo širdį netikėtai pabeldžia Amūras. Visiškai nepavydėtinoje situacijoje atsidūręs Rokas turi kelis pasirinkimus, kurie vienaip ar kitaip gali jam kainuoti labai daug.

14. Pats sau milijonierius

Pats sau milijonierius

Trisdešimt ketverių metų Donatas Pukys kartu su savo sužadėtine Laurita ir jos kiauksinčiu madingu šuneliu Gučiu gyvena Kaune. Už Donatą jaunesnė Laurita dirba instagramo modeliu. Tuo tarpu Donatas ne tik vadovauja viešbučiui, kurį jam prieš išvažiuodamas gyventi į Šveicariją paliko tėvas, bet visai neseniai įsigijo kriptovaliutų „fermą“ bei sportinį „Lamborghini“ automobilį. Įvaizdis Donatui – svarbiausias dalykas gyvenime. Būtent dėl to Donato ir Lauritos veiduose nuolat spindi šypsenos. Bet tik tol, kol įjungtos telefonų kameros. Visgi viskas pakrypsta netikėta linkme, kai Donatas sulaukia tėvo skambučio.

„Pats sau milijonierius“ – jau penktoji žiūrovų įvertinto režisieriaus Tado Vidmanto komedija. Šį kartą režisierius kviečia į nutrūktgalvišką nuotykį-istoriją, kupiną juokingų nesusipratimų, pikantiškų paslapčių, taiklaus humoro ir nuginkluojančio nuoširdumo.

15. Pliusas

Tarp mūsų mergaičių

Senelio turtus besidalinantys broliai, pasididinti krūtinę trokštanti turtingo ūkininko dukra, minias į maldos namus sutraukiantis žavingas kunigas, netikėtas atokaus miestelio gyventojų radinys pakelėje bei dėl jo užvirusi kova su nevykėliais miesto mafijozais – visa tai tik dalis kriminalinės komedijos „Pliusas“ siužeto detalių. O kur dar paslaptingas kruvinas susišaudymas, šokiravęs ne vieną jo dalyvį? „Pliuso“ herojai nuolat pateks į komiškas ir neįtikėtinas situacijas, kurių būtent tokios atomazgos, pateikiamos filmo kūrėjų komandos, vargiai besitikės net akyliausi žiūrovai. Mįslės, geras humoras, žmogiškosios peripetijos, meilės duetai ir netikėti siužeto posūkiai – „Pliusas“ yra neabejotinai pozityviausia lietuviško kino komedija.

16. Purpurinis rūkas

Purpurinis rūkas

Vaidybinio ilgametražio filmo „Purpurinis rūkas“ sinopsis Prasidėjęs Antrasis pasaulinis karas skausmingai išskiria Jozefą su jo šeima – jis dar paauglys išvežamas į Rusiją, toliau nuo karo įvykių, o jo tėvai lieka nacių okupuotoje teritorijoje, kur juos, kaip ir daugumą Lietuvos žydų, sušaudo. Grįžęs po karo Jozefas gimtajame krašte randa visiškai pasikeitusį pasaulį – pilną įtarimų, nepasitikėjimo ir neapykantos vienas kitam. Labai nedaug trūksta, kad Jozefas pasiduotų šiam visuotiniam susvetimėjimui ir neapykantai. Tačiau kilnioji žmogaus prigimtis paima viršų – kai nėščia nuo partizanų vado šeimininko dukra Janina suimama, kad būtų išvežta į Sibirą, Jozefas pareiškia, kad jis yra vaiko tėvas. Sudėtingas meilės trikampis pasiekia kulminaciją tuomet, kai Vladas paslapčia ima siekti keršto už tariamą Jozefo išdavystę. Vis dėlto, radęs savo žmoną gyvą ir sveiką, dėkingas Vladas puola ant kelių priešais Jozefą, prašydamas jo atleidimo ir melsdamas, kad Jozefas pasirūpintų naujagimiu. Laikas eina, Jozefas rūpinasi Jane tarytum savo tikrąja žmona, pats savo jėgomis augina Vlado vaiką. Kuomet vaikas jį pradeda vadinti tėvu, Jozefas suvokia, jog vėl atsidūrė spąstuose – jausmai naujajai šeimai yra stipresni, nei baimė būti sušaudytam. Užgniaužti Jozefo ir Janės jausmai išsiveržia nevaldoma aistra, tačiau neilgam. Prabėga daug metų. Oficialūs raštai pasiekia Jozefą Izraelyje. Jo prašoma liudyti prieš Vladą, kuris yra teisiamas už masines žydų žudynes. Jozefas dvejoja: turi nuspręsti, ar liudyti tiesą, kuri nusiųs Vladą myriop, ar meluoti ir taip išgelbėti tikrąjį vaiko tėvą…

17. Sutemose

Sutemose

Ūkininkų Pliaugų (aktoriai Arvydas Dapšys ir Alina Žaliukaitė-Ramanauskienė) vienkiemyje gyvena ir 18-metis jų įsūnis Untė (Marius Povilas Elijas Martynenko). Dieną ūkyje šeimininkauja stribai, o naktį pasirodo partizanai. Pliaugos juos šelpia, kuo gali, o Untė dirba „miško brolių“ ryšininku. Vieną dieną, pastebėjęs miestelyje gausėjančias sovietų pajėgas, vaikinukas nuskuba pranešti apie tai partizanams. Netolimose pelkėse įsitvirtinę vyrai įtaria išdavystę ir supranta, kad artėja lemiamas mūšis. Filmas atrinktas į 2020 metų Kanų Kino festivalio oficialią programą. Filmas atrinktas į 2020 metų San Sebastiano Kino festivalio oficialią programą.

18. Širdys

Širdys

Istorija rutuliojasi praėjusio amžiaus paskutiniojo dešimtmečio Lietuvoje, toli nuo miesto šurmulio vaizdingame gamtos prieglobstyje įsikūrusioje sanatorijoje. Tik šios įstaigos gyventojai – ne kokie nors senukai, o stebuklo belaukiantys paaugliai. Jie serga širdies ligomis. Kai kurie viltingai laukia donorų... Į šią sanatoriją ir patenka vaikinukas Saulius (akt. M. Ivanauskas), neblogas bėgikas, netikėtai susmukęs distancijos vidury. Kaip ir dera paaugliui, Saulius dygus ir pasišiaušęs, nenorintis suprasti, kodėl atsidūrė tokioje vietoje ir nuo pat pirmų dienų nelinkęs bičiuliauti su aplinkiniais. Iš pradžių su naujoku bendros kalbos neranda ne tik sanatorijos direktorius (akt. L. Laucevičius), bet ir vaikų auklėtojas Andrius (akt. R. Kazlas). Tačiau kantrybė gali nuversti kalnus... Jau pačią pirmąją dieną Sauliui į akį krinta sanatorijos senbuvė, donoro širdies belaukianti Milda (akt. Roberta Sirgedaitė). Nors visi tikina Saulių, kad mergaitė – ne jo nosiai, vaikinukas neketina pasiduoti. Įprastas paaugliškas susižavėjimas palaipsniui perauga į tikrą pirmąją meilę. Meilę, kuri nepaiso jokių kliūčių, kuri nebijo draudimų, kuri negirdi proto balso, kuriai neįmanoma atsispirti, kuri yra pavojinga, kuri išlieka visam gyvenimui ir yra stipresnė net už mirtį. „Aš nenoriu būti gyva, aš noriu gyventi…” Šie filmo veikėjos Mildos ištarti žodžiai bene tiksliausiai atspindi pasakojimo esmę.

19. Tarp mūsų mergaičių

Tarp mūsų mergaičių

Juk visiems smalsu, apie ką kalba moterys, kai jų negirdi vyrai!.. O jeigu tos moterys dar tokios žavios ir tokios plepios, patikėkite, jos tikrai turi ką pasakyti!

Visa ši istorija prasidėjo nuo nekalto sumanymo: šešios geros draugės nusprendė smagiai ir jaukiai praleisti savaitgalį užmiesčio SPA centre. Juk nedažnai pasitaiko galimybė šitaip visoms susibėgti.

Susitikimo nekantriai laukia visa šešeriukė – juk jos artimos dar nuo studijų „Pedagoginiame“ laikų. Tačiau nuo tų laikų tęsiasi ne tik draugystė, bet ir nuoskaudų šleifas, kuris, matyt, ir vėl pakiš koją.

O gal šįkart vis dėlto pasiseks be moteriškų pykčių? Gal Daiva (M. Valiukaitė), kurios nė viena pernelyg nemėgsta, iškeliaus anksčiau į pasimatymą su savo išrinktuoju, o likusios draugės kaip reikiant atsipalaiduos? Tiesa, vertėtų paminėti, kad Daiva vienintelė iš moterų turi antrąją pusę ir planuoja vestuves. Bet juk laukiasi ne Daiva, o Goda (I. Stasiulytė).

Nerūpestingu turėjęs būti savaitgalis netrukus virsta tikru nesusipratimu, keliančiu grėsmę senai draugystei. Kasdieniai pokalbiai apie visoms moterims aktualius dalykus (vyrus, amžių ir viršsvorį) netrukus perauga į skaudžias išpažintis, kaltinimus ir pagiežą. Bet kas ten supaisys tą moteriška draugystę... Veikiausiai ji tiesiog neįmanoma be pavydo, pykčių ir intrigų. Lygiai kaip be tarpusavio supratimo ir gebėjimo atleisti. Kas nugalės ar senos nuoskaudos ar moteriškas solidarumas ir draugystė?

Žinoma, „Tarp mūsų, mergaičių...“ subalansuotas moterims (ypač „Sekso ir miesto“ gerbėjoms), tačiau filmą privalo pamatyti ir vyrai. Ir ne vien smalsumo vedami, kad išgirstų ką tos moterys kalba, kai jų nėra šalia.

20. Tarp pilkų debesų

Tarp pilkų debesų

Kaunas, 1941-ieji. Penkiolikmetė Lina Vilkas svajoja studijuoti dailę, atostogauti prie jūros ir nueiti į pasimatymą su patinkančiu vaikinu. Tačiau birželio 14-osios naktį visas svajones ranka nubraukia stiprūs sovietų kariškių smūgiai į duris. Lina kartu su jaunesniu broliu ir mama įgrūdami į gyvulinį traukinio vagoną ir išremiami į Sibirą, kaip ir tūkstančiai kitų lietuvių. Atskirtas nuo šeimos merginos tėtis Linai ištaria paskutinius žodžius: „Piešk tai, ką matai“. Jos piešiniai tampa dienoraščiu, kuriame nemeluojama. Juose atsispindi skausmas, alkis, šaltis, sovietų žiaurumas ir nepakeliamos gyvenimo sąlygos Sibire. O šalia – žmonių gerumas vienas kitam, pirmoji meilė ir negęstanti viltis išgyventi. Žmogiškoji stiprybė prieš žiaurų likimą.

Filmas sukurtas pagal lietuvių kilmės amerikiečių rašytojos Rūtos Šepetys romaną „Tarp pilkų debesų“.

Knyga yra tapusi „The New York Times“ bestseleriu, išleista daugiau nei 50 šalių, visame pasaulyje jos parduota per milijoną kopijų. Filmo režisierius – Los Andžele gimęs ir užaugęs Marius Markevičius, žinomas filmo „Kita svajonių komanda“ režisierius. Filmo prodiuseris – Žilvinas Naujokas, Lietuvai padovanojęs lankomiausią nepriklausomos Lietuvos laikotarpiu kurtą filmą „Tadas Blinda. Pradžia“.

21. Tobulas pasimatymas

Tobulas pasimatymas

Pradinių klasių mokytoja Lina svajoja sutikti savo gyvenimo meilę ir pasiryžta nueiti į aklą pasimatymą. Kai jos pora nepasirodo, prie staliuko prisėdęs populiarios TV laidos vedėjas Tomas įžūliomis pastabomis galutinai sugadina ir taip nevykusį vakarą. Negana to, vėliau jis išsityčioja iš naivuolės savo laidoje, o galiausiai įžeistai vienišei pateikia pasiūlymą, kurio atsisakyti neįmanoma. „Tobulas pasimatymas“ – romantinė komedija, pilna gyvenimiškų nesusipratimų, nuoširdžių jausmų, netikėtų šeimyninių dramų ir, žinoma, viską nugalinčios meilės.

22. Valstybės paslaptis

Valstybės paslaptis

Režisieriaus Donato Ulvydo, visiems gerai žinomų kino filmų „Tadas Blinda. Pradžia“ ir „Emilija iš Laisvės alėjos“ darbas – dokumentinė kino juosta „Valstybės paslaptis“, kurios pagrindinė filmo herojė – kadenciją baigianti prezidentė Dalia Grybauskaitė. vieni ją mylėjo, kiti nekentė. Kad ir kaip ten būtų – abejingų nebuvo. Kitokia lyderė ir kitoks valstybės dešimtmetis.

23. Vedybos, skyrybos ir barsukas

Vedybos, skyrybos ir barsukas

Vieną dieną, lygiai per pat jo gimtadienį, ką ten gimtadienį – garbingą 40-ąjį jubiliejų Girių (aktorius Povilas Laurinkus) ištinka tikras šokas: mylima žmona Skaistė (akt. Akvilė Žirgulytė) pareiškia, kad jį palieka ir išeina pas kitą vyrą. Girius puola į didžiulę depresiją iš kurios, regis, jam taip ir nepavyks išsikapstyti. Viskas pasikeičia, kai Giriaus telefonas netikėtai įgyja stebuklingų galių. Nuo šiol, pasidaręs asmenukę su bet kokia mergina, vyras gali nusikelti į ateitį ir iš karto sužinoti, koks būtų jų bendras gyvenimas. Atrodo, kad visos Giriaus problemos dabar išsispręs ir jis pagaliau ras moterį, su kuria galės nugyventi visą likusį gyvenimą. Tačiau kuo toliau, tuo labiau jis ima abejoti ar stebuklingi prietaisai ir ateities numatymas gali padėti perprasti sudėtingus žmonių tarpusavio santykius. Ar gali būti taip, kad šeimos laimė slypi – ne nuolatinėje idealaus partnerio paieškoje, o dėmesys ir pastangos, siekiant išlaikyti šalia jau esantį artimą žmogų? Išsiskirti tikrai paprasta, o Jūs pabandykite nesiskirti.

24. Vestuvės

Vestuvės

Vos keletą mėnesių pažįstami Laura (akt. Dovilė Kundrotaitė) ir Edgaras (akt. Džiugas Gvozdzinskas) ruošiasi vestuvėms, tačiau kiekvienas kitaip, nes yra iš skirtingų visuomenės sluoksnių. Vestuvių labiausiai reikia Lauros tėvui Oskarui (akt. Vytautas Kaniušonis), suktam ir korumpuotam politikui, siekiančiam pritraukti dėmesį ir susirinkti „padorumo“ taškų – leisti dukrai tekėti už paprasto berno. Tuo tarpu jauniesiems norisi spjauti į viską ir bėgti kur akys mato. Jų planas, deja, neišdega, nes skirtingų socialinių sluoksnių šeimos, vos susitikusios, ima konfliktuoti ir jauniesiems tenka gesinti kaistančią atmosferą. Įsisiūbuojančiame vestuvių chaose užsimezga Lauros jaunesnės sesers (akt. Greta Petrovskytė) ir Edgaro brolio (akt. Laurynas Jurgelis) meilė, o vyresnė sesuo (akt. Gabrielė Ladygaitė) skandina savo vienatvės liūdesį šampane. Susibičiuliavę jaunųjų seneliai, norėdami pakarti piršlį (akt. Giedrius Savickas), „užsuka“ kriminalą, o patys jaunieji, įtraukti šventės šurmulio, šokių, žaidimų ir tėvų konflikto, staiga suvokia, kad beveik nepažįsta vienas kito.

25. Žalgirio mūšis

Žalgirio mūšis

„Abitas ir šarvai“ – moderni istorinė dokumentika, parodanti Kryžiuočių Ordino bei Lietuvos-Lenkijos valstybės istoriją kaip masyvų strateginį žaidimą, kuriame konkuruoja skirtingos vertybės ir susikerta įvairios žmogiškos emocijos. Filmo režisierius – žinomas Lenkijos dokumentinio kino kūrėjas Pawel Pitera.

Filme, kurio dalis nufilmuota įvairiose Lietuvos istorinėse vietose – Trakuose, Kernavėje, Siesikuose, Stirniuose bei kt., epizodinius vaidmenis atliko Lietuvos ir Lenkijos istorinės rekonstrukcijos klubų nariai, filmui paskolinę ir įspūdingus pagal XII–XIV a. šaltinius rekonstruotus drabužius, o Ordino istoriją pasakoja Amerikos kino ir televizijos aktorius, „Auksinio gaublio“ laimėtojas Stacy Keach.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)