Airijoje patyrė sunkią avariją

Štai skaitytoja Ugnė dalijasi savo keliavimo transporto priemonėmis svečiose šalyse patirtimis.

„Nemaloni situacija vairuojant nutiko Amerikoje. Su draugais išsinuomavome automobilį, kad iš Niujorko nuvažiuotume į Vašingtoną ir grįžtume atgal. Po nuotykių pilnos dienos sugrįžus į Niujorką norėjau pastatyti automobilį šalikelėje. Važiuodama atbuline pavara, nepamačiau už mašinos esančio vandens stulpo. Laimei, sugadinta buvo tik plastmasinė mašinos dalis. Džiaugiuosi, kad kai nuomavomės mašiną, iškart pirkome ir jos draudimą. Mat nuomos punkte pasakė, kad už šį eismo įvykį būtume turėję sumokėti apie 1000 dolerių.“

Tačiau tai ne vienintelė Ugnės istorija. „Kai keliavau Indonezijoje, nuomavausi mopedą, tačiau tai nebuvo pirmas kartas, kai ėmiausi vairuoti šią priemonę. Kadangi sykį teko važiuoti mopedu, kurio priekinė lempa neveikė, šįkart prisiminiau lempą patikrinti dar prieš pradedant kelionę. Viena ranka laikiau stabdį, o kita netyčia spustelėjau gazą. Mopedas šoko į priekį ir trenkėsi į naują automobilį, sulankstė jo dureles. Automobilio šeimininkai atskubėjo išsyk. Laimei, pavyko su jais susitarti – sumokėjau 60 eurų ir draugiškai išsiskirstėme.“

Eismo įvykis

Patirtimi dalijasi ir Airijoje, Dubline, gyvenanti Edita: „Eismo įvykį patyrė mano vyras ir trys mūsų vaikai. Vyrui sustojus prie raudono šviesoforo, į jo automobilį trenkėsi iš galo lėkusi ir nė kiek nestabdžiusi mašina. Smūgis buvo toks stiprus, kad vyro automobilis metėsi į priekį ir trenkėsi į prieš jį stovintįjį.“ O kaip Editos vyras sprendė šią situaciją? „Buvo iškviesta policija ir greitoji medicinos pagalba. Policija surašė protokolą ir išsiskirstėme. Draudimo bendrovė žalą už automobilį vyrui išmokėjo greitai, po metų sumokėta ir moralinė žala. Šiuo metu teisme dar sprendžiamas žalos vaikams atlyginimo klausimas“, – papasakojo Edita.

Edita teigė, kad tai buvo siaubinga situacija, į kurią patekti buvo labai nemalonu. Ji sakė, kad užsienyje patekti į eismo įvyki gali bet kas.

Eksperto rekomendacija

„Visų pirma, nutikus eismo įvykiui svarbu pasirūpinti savo ir kitų asmenų sveikata, nusiraminti ir, esant būtinybei, apsaugoti eismo įvykio vietą. Tai galima padaryti pastatant įspėjamuosius ženklus ar aptverti“, – apie eismo įvykius užsienyje pasakoja „Lietuvos draudimo“ Transporto žalų strategijos ekspertas Audrius Bičiūnas.

Ar reikia kviesti policiją? „Visais atvejais apie įvykį rekomenduojame pranešti policijai, pareigūnai patars, kaip elgtis toliau“, – patikina A. Bičiūnas. Specialistas priduria, kad tiek Baltijos valstybėse, tiek Lenkijoje yra įprasta, kad policijos pareigūnai atvyksta užfiksuoti eismo įvykio. Tiesa, jei nelaimės metu buvo sužalotų ar žuvusių asmenų, policiją kviesti yra būtina.

Mopedas

Deklaracija

Jei policijos pareigūnai į įvykio vietą nevyksta, „Lietuvos draudimo“ atstovas A. Bičiūnas pataria: „Užfiksuokite automobilių padėtis po įvykio prieš juos patraukiant ir užpildykite eismo įvykio deklaraciją.“

„Labai svarbu korektiškai užpildyti eismo įvykio deklaraciją, kadangi dažnu atveju net ir ne vietoje pažymėta varnelė gali sukelti daug keblumų nustatant įvykio kaltininką“, – įspėja specialistas.

Eismo įvykio deklaracija

„Visada nubraižykite eismo įvykio schemą su kelio linijomis, nurodykite automobilių judėjimo kryptis prieš susidūrimą ir kitą reikšmingą informaciją“, – patarimais dalijasi A. Bičiūnas. Specialistas atkreipia dėmesį ir į deklaracijos formą: „Atkreipiame dėmesį, kad eismo įvykio deklaracijos forma yra vienoda visoje Europoje, todėl punktai su aplinkybėmis ir tekstas yra analogiški. Esminis skirtumas, kurio nerasite kitų šalių deklaracijų formose, – 14 punktas, patvirtinantis atsakingą už įvykio sukėlimą asmenį, kuris būna lietuviško pavyzdžio deklaracijoje.“

Anot A. Bičiūno, įvykio nuotraukose turėtų būti užfiksuoti abiejų transporto priemonių valstybiniai numeriai, išsidėstymas kelyje, kelio dangos ženklinimas. Svarbi ir įvykio vietos bendro vaizdo nuotrauka, joje esantys ženklai ar eismo reguliavimo priemonės.

„Kuo daugiau informacijos surinksite įvykio vietoje, tuo paprastesnis bus įvykio aplinkybių nustatymas“, – sako A. Bičiūnas ir rekomenduoja nufotografuoti kito eismo dalyvio draudimo polisą, žaliąją kortelę ir vairuotojo pažymėjimą.

O kas atlygins žalą?

A. Bičiūnas nurodo, kur kreiptis dėl žalos atlyginimo: „Tiesiogiai į atsakingą draudiką užsienio šalyje arba į kaltininko atstovą Lietuvoje.“ Informaciją apie atstovus žaloms administruoti suteikia Lietuvos Respublikos transporto priemonių draudikų biuras.

Asociatyvi nuotr.

Anot „Lietuvos draudimo“ specialisto, jei esate atsakingas už eismo įvykį, grįžę į Lietuvą nedelsdami praneškite apie padarytą žalą jūsų automobilio valdytojo civilinę atsakomybę apdraudusiai draudimo bendrovei. Vyras primena, kad nepranešus apie įvykį draudimo bendrovė gali išieškoti iki 20 proc. išmokėtos kompensacijos.

„Teisinis reglamentavimas kaimyninėse šalyse yra panašus kaip ir Lietuvoje, tačiau daugiau skirtumų yra Latvijoje“, – sako A. Bičiūnas. Pavyzdžiui, jei jūsų automobilis bus nevažiuojantis, transportavimo paslaugos bus atlyginamos tik iki Latvijos Respublikos sienos, jei pageidausite išmoką gauti pinigais neremontuojant automobilio autoservise, žala bus atlyginama atėmus 30 procentų nuo nuostolio dydžio. Be to, Latvijoje nėra atlyginamos išlaidos už pakaitinį automobilį remonto laikotarpiui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)