Nerūpestingas jaunuolis bėgo nuo atsakomybės, bet subrendo

Kaip teisingai pasielgti netyčia kliudžius ir apgadinus svetimą automobilį? Sklandžiai praėjusio problemos sprendimo patirtimi dalinasi vairuotojas Kasparas Žala.

„Gūdžią žiemos naktį grįžau į savo mylimą kiemą, kuris visada būna prikimštas mašinų. Važiuojant automobilio galas įslydo į provėžas ir mane truputį suskersavo. Užkliudžiau kaimyno automobilį. Palaukiau 10 minučių, niekas nepasirodė. Tada paskambinau 112 ir pasakiau, kad kieme kliudžiau kitą automobilį ir nežinau, kas savininkas. Valandos bėgyje atvažiavo ekipažas ir su „centriuko“ pagalba surado savininko telefono numerį. Atėjo apsimiegojęs savininkas, supildėm aktą ir viskas“, – pasakoja vyras.

Vis dėlto, K. Žala išdrįsta prisipažinti, kad ne visuomet buvo pavyzdingu vairuotoju. Kadaise, dar tebūdamas 18 metų, panašioje situacijoje atsidūręs vairuotojas pabėgo iš įvykio vietos niekam apie tai nepranešęs. Visgi, tuomet niekas jo nesusekė, o dabar prabėgę tiek metų, kad niekas ir nebeseks. Šią istoriją jis prisimena su šypsena.

„Buvo pirmoji mašina. Visa graži, geltona, sportinė. Ir madinga tada buvo per A2 mergų ieškot. Tai va, su draugu radom dvi. Stovėjom prie Minsko „Iki“ aikštelėj, bendravom, maivėmės. Ir tada reikėjo galu išvažiuoti iš stovėjimo vietos, o per tuos mandrumus ir savo sparnus nepažiūrėjau atgal tinkamai. Ir brūkštelėjau bamperį kitam. Išlipau, apsidairiau. Atrodo, niekas nepamatė, ir visas „kietas“ prieš mergas išrūkau su beprasisukančiais ratais“, – prisimena jis.

Tiesa, šiandien K. Žala jau nebe toks. Jis ne tik praneša pareigūnams, kuomet užkliudo svetimą automobilį, bet ir kitus sudrausmina, paskundžia.

„Esu paskundęs. Mačiau kaip kitas pabėgo užkabinęs. Bet ten be istorijos. Tiesiog 112 pranešiau. Čia gal pilietiškai labiau padariau“, – teigia K. Žala.
Eismo įvykis

Sąžinė neleido pabėgti ir liepė paskambinti 112

Savo istorija dalinasi ir Paulius Astrauskas. Jis pastebi, kad kai kurie vairuotojai baiminasi kviesti policiją, nes bijo gauti baudą, tačiau realybė yra visai kitokia ir bijoti nėra ko.

„Per žioplumą užkabinau kitą automobilį. Niekas to nematė – galėjau drąsiai išvažiuoti, bet suveikė sąžinės jausmas. Paskambinau 112, užregistravau eismo įvykį. Pusvalandžio bėgyje sulaukiau policijos pareigūnų. Pasitaikė geranoriški. Pagal valstybinį numerį surado apgadinto automobilio savininką, susisiekė su juo ir paprašė, kad prisistatytų prie automobilio“, – prisimena jis.

P. Astrausko teigimu, vos tik pasirodžius apgadinto automobilio savininkui, pareigūnai palinkėjo gero vakaro ir išvyko.

„Su savininku radom bendrą kompromisą ir viskas tuo pasibaigė. Patarimas toks: negalima palikti lapelių, kaip daug kas mėgsta. Už tokius bajerius galima ir su teisėm atsisveikint. Lapelis gali netyčia pradingt. Kvieti pareigūnus ir viskas – tam ir skirtas draudimas. Jokios baudos negresia išsikvietus pareigūnus“, – aiškina jis.

Kelių chuliganu tapo netyčia: pabėgimas vyrui kainavo daug

Kita vertus, pasišalinusiems iš panašių situacijų – ne pyragai. Kaip teigia Jonas Mockevičius, net ir būdamas pavyzdingu vairuotoju jis visiškai atsitiktinai „užsitarnavo“ kelių chuligano vardą. Vienas atsitiktinumas vyrui kainavo apie 1000 Eur ir daugybę nervų varstant teismų duris bei ieškant advokatų.

Prieš porą metų degalinėje vyras netyčia pavažiavo automobiliu į priekį su neištrauktu pistoletu ir nutraukė žarną. Toks atvejis laikomas svetimo turto apgadinimu ir atsakomybė už jį tenka tokia pati, kaip ir apgadinus svetimą automobilį. Nepranešus apie tai pareigūnams, traktuojamas pabėgimas iš eismo įvykio.
Eismo įvykis Galvės gatvėje

„Po mėnesio gavau laišką, kad esu kviečiamas į policijos komisariatą. Pagal tuometinį kodeksą, už šį nusižengimą žmonės buvo siunčiami į teismą. Visiškai tas pats būtų buvę, jei naktį būčiau atsitrenkęs į kitą mašiną, nepastebėjęs ir nuvažiavęs. Degalinei sutaisyti žarną kainavo 95 Eur – pranešus pareigūnams, nuostolius padengia draudimas. O toliau vyksta nusikaltėlio, padariusio eismo įvykį ir iš jo pabėgusio, auklėjimas“, – aiškina J. Mockevičius.

Vyrui buvo pranešta, kad jis siunčiamas į teismą. Kaip prisimena vairuotojas, pareigūnas jį nuramino – čia paprasta avarija, advokato neprireiks.

„Buvau tvarkingas vairuotojas, neturėjęs jokių nuobaudų. Už paprastą avariją būtų skirta 15 Eur bauda, o už pabėgimą iš įvykio vietos – 600–800 Eur bauda ir 2–3 metai be teisių. Toks ir skirtumas. Bet mane patikino, kad problemų neturėsiu. Visgi, kai nuėjau į teismą, supratau, į ką papuoliau. Padaręs nusižengimą, į teismą atėjau be nieko – vadinasi, neginu savęs, man teisės nerūpi ir esu kelių chuliganas. Advokatas šioje situacijoje būtų buvęs lemiamas“, – teigia J. Mockevičius.

Vyrui skirta 600 Eur bauda ir pusantrų metų teisių atėmimo, po kurių reikėjo iš naujo perlaikyti abi vairavimo kategorijas. Vyras mėgino teikti apeliaciją, ieškojosi advokato – visgi, tai nieko nepakeitė, tik kainavo dar daugiau laiko ir išlaidų.

J. Mockevičius teigia, kad šis įvykis pakeitė jo gyvenimą. Jis perspėja vairuotojus – pranešti apie eismo įvykį pareigūnams kainuoja kur kas pigiau nei pabėgti iš įvykio vietos.

Per metus – daugiau nei 2 tūkst. vairuotojų-bėglių

Administracinių nusižengimų kodekso (ANK) 462 straipsnyje teigiama, kad pasitraukimas iš eismo įvykio, su kuriuo vairuotojas yra susijęs, kai padaryta žala neviršija 564,9 Eur, užtraukia baudą vairuotojams nuo 600 iki 850 Eur. Negana to, vairuotojams gali būti skiriamas teisės vairuoti transporto priemones atėmimas nuo 1 iki 3 metų.

Neturintiems teisės vairuoti transporto priemones asmenims baigiasi dar liūdniau – skiriama bauda nuo 850 iki 1,5 tūkst. Eur ir gali būti skiriamas transporto priemonės konfiskavimas.

Pasitraukimas iš eismo įvykio, kai padaryta žala viršija 564,9 Eur, užtraukia vairuotojams baudą nuo 850 iki 1,5 tūkst. Eur. Tuo pačiu vairuotojams gali būti skiriamas teisės vairuoti transporto priemones atėmimas nuo 1 iki 3 metų.

Neturintiems teisės vairuoti transporto priemones asmenims šiuo atveju atsakomybė taip pat didesnė – skiriama bauda nuo 1,5 iki 2 tūkst. Eur ir gali būti skiriamas transporto priemonės konfiskavimas.

Vairuotojams svarbu žinoti, kad apgadinus kitą automobilį pasitraukti iš eismo įvykio vietos jokiu būdu negalima ir net neapsimoka. Civilinės atsakomybės draudimas apmoka apgadinto automobilio vairuotojui patirtą žalą. Esant tokiam įvykiui, reikia skambinti numeriu 112 – pareigūnai suranda apgadinto automobilio savininką ir padeda su juo susisiekti. Jei savininkas žinomas, eismo įvykio deklaracija gali būti užpildyta ir nekviečiant policijos.

Vien praėjusiais metais Lietuvos kelių policija fiksavo beveik 2 tūkst. atvejų, kuomet vairuotojas paspruko iš eismo įvykio, su kuriuo yra susijęs ir padarė žalos, neviršijančios 564,9 Eur. Taip pat suskaičiuojama beveik 500 atvejų, kuomet vairuotojas paspruko iš eismo įvykio, jame pridaręs žalos, viršijančios 564,9 Eur.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (120)