„Lietuvos draudimo“ ekspertai į klausimus atsako paprastai ir rekomenduoja atkreipti dėmesį į penkis dalykus, kuriuos visiems šeimos nariams verta žinoti prieš lipant į automobilį.

TPVCA draudimo galiojimas užsienyje

Kartu su draudimo sutarties liudijimu vairuotojai įprastai gauna ir papildomą dokumentą, kuris atspausdinamas ant žalios spalvos lapo. Tai – Žalioji kortelė, leidžianti keliauti per 47 valstybes. Dokumentas užtikrina, kad civilinės atsakomybės draudimas atitinka visų sistemai priklausančių šalių įstatymus, todėl nereikia atskirai draustis kiekvienoje šalyje, į kurią įvažiuojama. Važiuojant į užsienio šalis šį dokumentą rekomenduojama turėti su savimi.

Kas – vairuotojai, o kas – tik keleiviai?

Draudžiant automobilį svarbu įvertinti, kas dar be savininko ketina vairuoti transporto priemonę. Pasitaiko, kad tėvai nusprendžia pasidalinti automobiliu su atžalomis ir patiki vairą jaunam, neseniai pažymėjimą įgijusiam vairuotojui ar vairuotojai, kurių patirtis – kur kas menkesnė.

Tai, kad automobilį vairuos kiti asmenys, kurių draudimo rizika skiriasi, būtina numatyti draudžiantis, kad vėliau staiga nenukentėtų šeimos biudžetas – netektų atlyginti patirtų nuostolių iš savo kišenės.

Saugi šeimos augintinių kelionė

Atkreipdami dėmesį į saugų elgesį kelyje, bendrovės „Lietuvos draudimas“ ekspertai rekomenduoja prieš pradedant važiuoti pasitikrinti, ar vairuotojas ir visi keleiviai yra tinkamai bei patogiai prisisegę saugos diržus. Ši saugios kelionės taisyklė taikoma ir kartu keliaujantiems augintiniams – juk šuo ar katė yra tokie pat mylimi šeimos nariai. Augintinius būtina prisegti specialiais diržais arba transportuoti specialiame narve.

Šiemet „Lietuvos draudimas“ už papildomą 1 euro per mėnesį mokestį lengvąjį automobilį TPVCA privalomuoju draudimu metams apdraudusiems vairuotojams suteikia keleivių draudimo paslaugą, kurios sąlygose numatyta, kad automobilyje vežamas šuo arba katė yra irgi apdraudžiami.

Pranešimas apie eismo įvykį

Jeigu automobilis patenka į avariją ir yra sužeistų asmenų arba nuniokotas trečiųjų šalių turtas (o įvykio vietoje turto savininko nėra), į įvykio vietą būtina kviesti policijos pareigūnus. Jei sužeistųjų nėra, pakanka tinkamai užpildyti eismo įvykio deklaraciją.

Rekomenduojama apie incidentą kelyje pranešti kuo skubiau. Net įstatyme numatyta, kad apie eismo įvykį būtina informuoti draudikus per tris dienas, nepaisant to, ar buvo kviesti policijos pareigūnai, ar pasirašyta eismo įvykio deklaracija. Pavėlavus pranešti apie eismo įvykį, draudimo bendrovė įgyja teisę reikalauti regreso, t.y., kad kaltininkas pats apmokėtų iki 20 proc. žalos, nes apsunkino eismo įvykio aplinkybių tyrimą.

Techninė pagalba kelyje

„Lietuvos draudimo“ duomenys rodo, kad 2017 metais per parą daugiau negu septyni vairuotojai kvietė techninę pagalbą, nes po eismo įvykio reikėjo transportuoti automobilį. „Lietuvos draudimo“ klientai, metine sutartimi apdraudę nuosavoms reikmėms naudojamą lengvąjį automobilį TPVCA privalomuoju draudimu, nemokamai gauna profesionalią techninę pagalbą kelyje. Praėjusių metų duomenys rodo, kad kasdien šia paslauga pasinaudodavo daugiau negu 20 vairuotojų visoje Lietuvoje.

Profesionalūs technikai padėti vairuotojams mieste atvykta per valandą, o užmiestyje, atokesnėje vietovėje – per 1,5 valandos. Žinoma, kartais techninės pagalbos tarnyba gali užtrukti ilgiau, jei privažiavimas prie vietovės, kur įstrigo automobilis, yra sudėtingas.

„Lietuvos draudimo“ klientai pagalbą kviečia, kai negali užvesti automobilio dėl išsekusio akumuliatoriaus, kai į duobę prakerta padangą, kai kelionėje baigiasi degalai ar automobilis užklimpsta purve. O kai automobilio viduje lieka užtrenkti rakteliai, techninės pagalbos meistrai taip pat padeda – automobilį atrakina specialiomis priemonėmis, teigiama pranešime spaudai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)