Prakirpę namus juosusią tvorą, išnešė lauko baldus

Draudikai gi sako, kad draudžiant namus, reikia apgalvoti ne tik apie vertingus daiktus, laikomus lauke, bet ir apie tai, kaip vagys gali patekti į namų teritoriją – vagysčių metu gali būti sugadinta tvora, vartai.

Į Rasos namų kiemą vagys įsilaužė prakirpę segmentinę tvorą. Šeima buvo išsigandusi, kad vagys pateko ir į namus, tačiau taip neįvyko. Vagys tuo kartu išnešė visus namo kieme stovėjusius lauko baldus.

„Pamačius tuščią terasą, pasijutome labai nemaloniai ir, aišku, nesaugiai. Iš karto iškvietėme policiją. Atvykę pareigūnai apžiūrėjo teritoriją, paėmė rastus įkalčius, pradėjo tyrimą. Deja, kas apvogė, taip ir neaišku - vagys taip ir nerasti“, - pasakoja Rasa.

Moteris pasakoja, kad pirminis šokas praėjo ir atėjo ramybė tuomet, kai prisiminė, kad namas apdraustas turto draudimu, į kurį įeina lauko baldai: „Iš karto iškvietėme draudikus, kurie ne tik atvyko labai operatyviai, bet ir profesionaliai nuramino, kad yra mūsų pusėje ir neplanuoja nieko nei apgauti, nei neišmokėti žalos. Turėjome pagrindo taip manyti, nes neturėjome išsaugoję lauko baldų pirkimo čekio. Laimei, turėjome nuotraukas ir reklaminį lankstinuką, kuriame buvo šie baldai ir nurodyta kaina. To užteko, kad pagrįstume sumą, kuri buvo per 700 eurų. Jeigu prieš tai neteko patirti vagystės, tai šiandien žinau, ką tai reiškia. Ir nors vagys į namus neįsilaužė, jausmas, kad kažkas vaikšto po tavo kiemą labai nemalonus. Gerai tai, kad nenukentėjome finansiškai ir visos procedūros truko greitai“.

Tvorų ir vartų gamintojai savo klientams sako, kad neretai tenka priminti, kad draudimas reikalingas ne tik namui, bet ir tvoroms bei vartams. Tvoros gali būti perkerpamos, sulaužomos, vartai sugadinti negrįžtamai, tad pasirūpinti savo turtu reiktų, kai tik baigiama aptverinėti namo teritorija ar įstatomi vartai.

Tvorą kai kurie draudikai draudžia automatiškai

„Vagystės iš namo kiemo nėra dažnos: vagysčių iš aptvertos kiemo teritorijos per metus fiksuojame iki 10. Išvykstant žmonės yra linkę brangesnius daiktus įvežti į patalpas, o būnant namuose – apiplėšimo rizika yra itin maža. Statistika rodo, kad dažniausiai tokių vagysčių atveju, yra pasisavinamos „Kamado“ kepsninės, žoliapjovės-robotai ir kiti didesnės vertės daiktai“, - sako BTA turto draudimo specialistė Vasarė Širmelytė.

„Apsauga lauko baldams galioja pasirinkus tam tikrą apsaugų paketą. Kadangi klientė draudėsi maksimaliu draudimo variantu, buvo apdrausti ne tik kiemo baldai, bet ir, pavyzdžiui, dviratis. Net ir išvykus iš namų, taip pat daiktai, kuriuos klientė palieka automobilyje. Tokia draudimo apsauga neapsiriboja tik pastatu“, - pastebi V. Širmelytė.

Specialistė sako, kad drausdamiesi savo namus, klientai dažnai pamiršta paminėti turintys vartus ir tvoras. Statistika rodo, kad tik kas antras klientas apdraudžia šias teritorijos dalis. Tačiau BTA rūpinasi klientais ir draudžiant pagrindinį pastatą, namą ar kotedžą pagal tam tikrą paslaugų paketą tvora yra automatiškai apdraudžiama, klientui net ir pamiršus apie ją paminėti.
V. Širmelytė

Draudikai kviečia nedelsti ir kreiptis į juos, pasikeitus aplinkybėms

Specialistė primena, kad prieš sudarant draudimo sutartį, svarbu pateikti kiek įmanoma daugiau informacijos, kad draudimo specialistas galėtų padėti išsirinkti patį tinkamiausią draudimo variantą. Kai klientas žino, kokiomis rizikomis ir kokiomis sąlygomis draudžiasi sutarties sudarymo metu, sutarties eigoje nekyla klausimų, baimių, nesusipratimų ar juolab nepasitikėjimo draudikais. „Taip pat labai svarbu klientui pateikti ir patikslinti su draudimo objektu susijusią informaciją draudikui net ir sutarties galiojimo viduryje. Taip visuomet parenkama tai, kas aktualiausia klientui, prisitaikant prie jo poreikių“, - sako pašnekovė.

Žalų išmokėjimo greitis, pasak BTA atstovės, priklauso nuo įvykio dydžio ir jo sudėtingumo, taip pat šį procesą pagreitina ir kliento nusiteikimas bendradarbiauti bei laiku pateikti reikalingą informaciją: „Smulkios žalos gali būti sureguliuotos per 3 darbo dienas. Didesnių žalų reguliavimas gali užtrukti iki kelių mėnesių tuomet, kai yra daugiau nukentėjusių, lygiagrečiai vykstant papildomiems teisminiams procesams, susijusiems su įvykiu, ir panašiai“.

Draudimo bendrovės konsultantai klientams padeda ne tik finansiškai atlygindami žalą, bet ir patarimais, kaip elgtis stresinėse situacijose: „Vagystės – skausmingos situacijos ne tik finansine prasme, bet ir emocine. Konsultantai apmokyti dirbti su vagystę patyrusiais klientais, tai padeda ne tik aiškiau komunikuoti apie tolimesnių įvykių eigą bei sprendimus, bet ir nuraminti žmogų, išgyvenantį tokią nemalonią patirtį“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)