Stiklo dūžiai: dažna vaikų žaidimų pasekmė

Turto draudimo specialistė pasakoja, kad kasmet sulaukiama daugiau nei 300 pranešimų apie stiklo dūžį namuose ir dažniausiai sudūžta ne langai ar durų stiklai, o svarbiausias virtuvės atributas.

„Mergaitė žaidė, netyčia pataikė į stalą ir stalas įskilo. Ne visas pilnai sudužo, bet įskilo. Tada kreipiausi į draudimo kompaniją dėl išmokos, manęs paprašė nuotraukų, pirkimo dokumentų ir pervedė pinigus“, - pasakoja mažametės mama Ingrida Gražulevičienė.

Anot BTA turto draudimo specialistės Vasarės Širmelytės, neretai su tokiomis situacijomis yra susiję vaikai – jiems žaidžiant dūžta veidrodžiai, stiklinės baldų dalys. Vis dėlto, jie tikrai nėra didžiausi tokių įvykių kaltininkai:

„Bendrovė kasmet sulaukia daugiau nei 300 kreipimųsi dėl stiklo dūžio rizikos žalų. Dažniausiai dūžta ir skyla kaitlentės, orkaičių stiklai. Neretai langai bei durys. Taip pat pasitaiko dušo kabinų ar keramikinių vonios kriauklių skilimų.“

Draudžiant nekilnojamą turtą, anot V. Širmelytės, draudimo bendrovė padengia žalas, patirtas dėl langų, durų ar kitų stacionarių namo pertvarų stiklinių paviršių dužimų ir skilimų. Taip pat, pagal stiklo dūžio riziką, padengiamos baldų, buitinės technikos, namų dekoro elementų iš stiklo ir keramikos dūžių žalos.

Vis dėlto, šios rizikos derėtų nepainioti su televizorių ar telefonų ekranų dūžio rizika: „Telefonų, nešiojamų bei planšetinių kompiuterių ekranų apsaugai yra skirta papildoma rizika, bet tai nėra stiklo dūžio rizika“, - sako draudimo specialistė.
Vasarė Širmelytė.

Kai suskilusi kaitlentė – ne vien estetikos klausimas: kada naudotis pavojinga?

„Salvata“ serviso centro Vilniuje darbų vadovas Ernestas pasakoja, kad įmonė sulaukia bent 1-2 užklausų per savaitę dėl suskilusių ar sudaužytų kaitlenčių: „Tiesa, dažniausiai tai ir lieka tik užklausos, nes stiklas sudaro didžiąją dalį kaitlentės vertės, o kartais ją net viršija“, - pasakoja vyras.

Dažniausiai kaitlentės, anot Ernesto, sudūžta, nes ant stiklo iš viršutinių spintelių krenta smulkesni indai ir daiktai – puodeliai, įrankiai, stiklinės, druskinės, pipirinės ir pan. Tuo tarpu berėmių kaitlenčių kampai gali nuskilti net po sunkesniais puodais. Kaitlentės stiklo kaina, sako pašnekovas, priklauso nuo gamintojo ir modelio senumo: „Neretai, kai modelis labai senas, kaina tikrai neproporcingai didelė.“

Anot darbų vadovo, kartais klientai ieško stiklų visai naujoms, dar nenaudotoms kaitlentėms, kurios buvo pažeistos pristatymo metu: „Nors pakuotės iš pažiūros būna sveikos, tikriausiai gamyklinė pakuotė ne visada patikima. Taip pat iš klientų teko girdėti, kad stiklas suskilo tiesiog begaminant maistą, kai vienu metu naudojamos kelios kaitvietės, kuomet paviršius yra stipriai įkaitęs ir apkrautas“, - sako kaitlenčių stiklų keitimu užsiimančios įmonės specialistas.

Tais atvejais, kuomet kaitlentės stiklas tiesiog įskilo, ją dar galima naudoti. Vis dėlto, jeigu kaitlentė skilo ties valdymo mygtukais, tai gali būti ne tik estetikos klausimas: „Kaip ir su telefono ekranais: viskas priklauso nuo to, kokio stiprumo pažeidimas. Jeigu stiklas ne tik įskilo, bet jau matomos vidinės kaitlentės dalys – tokiu prietaisu naudotis pavojinga.“
Meistrų užfiksuotas gedimas

Po įvykio galimi keli pasirinkimai

Anot pašnekovės Ingridos, draudimo bendrovė pateikė du pasirinkimus: „Pasiūlė arba pirkti analogišką naują stalą ir tada bus kompensuota pirkimo suma, arba padengti tą sumą, kurią aš sumokėjau pirkdama šį, dabar jau sugadintą stalą, išskaičiuojant PVM. Tai aš pasirinkau antrą variantą ir gavau tiesiog truputį mažesnę sumą, nes atskaičiuotas PVM.“

Kaip draudimo kompanija elgiasi tuo atveju, jei analogiško daikto, kuris buvo sudaužytas, prekyboje nebėra? Ingrida sako, kad jos atveju draudimo bendrovė pati užsiėmė kito stalo paieškomis: „Jie rado panašų stalą, nes maniškis buvo pirktas ne Lietuvoje, tai visiškai identiško rasti tikriausiai būtų nepavykę. Tiesiog tų pačių išmatavimų, kad atitiktų mano sudužusį stalą“.
Meistrų užfiksuotas gedimas

Vengiant sukčiavimo atvejų, įrodymai - būtini

V. Širmelytė pasakoja, kad žala įvertinama apskaičiuojant, kiek kainuotų pakeisti sugadintą ar sudaužytą daiktą tokiu pat tik nauju. Vidutinė tokių žalų suma siekia apie 350 Eur.

Kaip draudimo bendrovei įrodyti, kad sugadintas daiktas iš tiesų jūsų? „Įvykio atveju prašome įrodymų, jog daiktas priklauso jums. Jei čekių, banko išrašų klientas neturi, galima pasitelkti nuotraukas, kuriose matyti, kad daiktai buvo namuose ir iki įvykio“, - apie būtinas procedūras prieš žalos išmoką pasakojo specialistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (146)