Kaunietis Mantas pateko į nemalonią situaciją, po kurios jam teko ne tik pirkti naują striukę ir kelnes, bet ir ilgai prisiminti patirtą šoką. Deja, vaikinas net nesusimąstė, kad patirtos žalos atlyginimo galėjo paprašyti iš jį nuskriaudusio gyvūno šeimininko.

„Skubėjau į darbą ryte ir sugalvojęs sutrumpinti kelią pasirinkau kirsti kampą. Pasirodo, kad tai buvo privatus kiemas, tačiau jokių užrašų, kad tai privati teritorija ar kad joje laukia piktas šuo nemačiau. Kiemas atrodė lyg automobilių servisas“, – nemalonų įvykį prisimena kaunietis.

Kuo greičiau spruko

Vaikinas pasakojo, kad trumpinant kelią darbo link, netikėtai jis už savęs išgirdo žvangančias grandines.

„Staiga ant manęs šoko didžiulis šuo. Jis nagais drėskė man per striukę. Bandžiau greitai traukti. Kol tai dariau, jis spėjo dar griebti man už blauzdos ir sudraskė kelnes bei įbrėžė odą keliose vietose“, – pasakojo Mantas.

Sėkmingai pasitraukęs nuo šuns, kaunietis neatsigręžęs pradėjo bėgti: širdis plakė nuo išgąsčio, o ir planai dėl darbo buvo sujaukti. Vyras nuskubėjo medicininės pagalbos, kad būtų paskiepytas nuo pasiutligės.

Šuo (Asociatyvi nuotr.)

„Šuns šeimininkų taip ir nepamačiau, dėjau į kojas ir sprukau: pamiršau ir darbą, vykau į ligoninę. Šokas ir išgąstis buvo didžiulis. Jam nurimus tik džiaugiausi, kad viskas pakankamai gerai baigėsi, net nepagalvojau, kad galėčiau sugrįžti paprašyti šuns šeimininko padengti patirtą žalą“, – atviravo pašnekovas.

Nuostolį gali tekti atlyginti ne tik dėl šuns

Manto istorija – tik vienas iš pavyzdžių, kaip netikėtai galima kitiems pridaryti žalos. O kartais ji gali nemažai atsieiti ir žalą sukėlusiojo šeimininkui.

Šunys gali ne tik užpulti kaimyną ar praeivį, bet ir subraižyti automobilį. Žalą gali tekti atlyginti ir už vaiko padarytus nuostolius kitiems, pavyzdžiui, mokykloje išdaužtą langą.

Finansiškai skausmingai gali pasibaigti ir aktyviai leidžiamas laisvalaikis. Pavyzdžiui, žala kitų turtui ar sveikatai gali būti sukelta važinėjant dviračiu, riedučiais, riedlente, paspirtuku ar net plaukiant baidare ar valtimi.

Vaikai su paspirtukais

Žalos atlyginimo gali pareikalauti ir fejerverkus leidžiant sužalotas asmuo ar dėl jų sukėlus gaisrą kaimyno balkone.

Nuostolių, kuriuos gali tekti atlyginti, gali kilti ir vasarojant išnuomotoje sodyboje, jei ten bus pridaryta žalos.

Šuo sudraskė kaimynų vištas

Draudimo bendrovės „Lietuvos draudimas“ Gyventojų turto draudimo vadovas Andrius Gimbickas pasakojo, kad Lietuvoje dar nedažnai gyventojai supranta, kad jei netyčia jie ar jų šeimos nariai, augintiniai apgadintų svetimą turtą, nuo tokių nuostolių galima apsidrausti asmens civilinės atsakomybės draudimu, kuris siūlomas su būsto arba asmens draudimu. Šį draudimą dažnai siejame su žala, kurią galime padaryti vairuodami automobilį kitiems, tačiau atsakomybė atlyginti žalą gali kilti ir jau minėtose, netikėtai pasitaikančiose situacijose.

„Asmens civilinės atsakomybės draudimas užtikrina, kad bus atlyginta apsidraudusiojo ir apdrausto šeimos narių ar netgi klientų augintinių padaryta žala kitų žmonių sveikatai ar turtui“, – aiškino pašnekovas.

A. Gimbickas teigė, kad žalų spektras, kai galima tikėtis išmokos apsidraudus civilinės atsakomybės draudimu, labai platus: nuo augintinių sukeltų žalų, vaikų sukeltų nuostolių kieme ar kaimynams, iki neatsargaus elgesio parduotuvėje, kliudant brandžius daiktus.

Andrius Gimbickas

Draudimo bendrovės atstovas prasitarė, kad dažniausios – gyvūnų sukeltos žalos: šuo apkandžiojo praeivį, kitą šunį, sugraužė laikrodį.

„Pavyzdžiui, neseniai mums teko atlyginti žalą, kai pabėgęs draudėjo šuo sudraskė net 16 kaimynų vištų, o dar šešios vištos, išsigandusios šuns, pačios pabėgo iš aptvarko. Kitas atvejis pasitaikė, kai iš užtvaro pabėgo avys ir ištrypė bei nuėdė kaimynų daržus bei gėlynus. Šiuo atveju žala siekė 390 eurų“, – istorijomis dalijosi pašnekovas.

Svečiuose sudaužė televizorių

Kalbant apie vaikus, su jais susijusios istorijos dažniausiai baigiasi kitų žmonių turto sugadinimu – svečiuose apipaišytos sienos, išdaužtas kaimyno langas su kamuoliu, dviratuku ar paspirtuku apibraižytas kaimyno automobilis. Pastebima, kad vaikams einant į darželį jie padaro vis dažniau žalos suplėšydami kito vaiko drabužius ar sudaužo jų akinius, netyčia praskelia draugui galvą ar išlaužia spintelių duris.

„Pavyzdžiui, vaikas, žaisdamas smiginį pas giminaičius, strėlyte pataikė į pirties stiklą ir jis suskilo, o dar kitu atveju draudėjas, pjaudamas žolę trimeriu, akmenuku kliudė draugų automobilio langą“, – žalos atlyginimo atvejais dalijosi A. Gimbickas.

Lauke pavojų tyko ir daugiau: žaisdami, važinėdami dviračiais, paspirtukais tiek vaikai, tiek suaugę apibraižo kieme stovinčius automobilius, pasitaiko, kad ir atsitrenkia ir apgadina svetimą tvorą.

TV laidose tikri perliukai.

Beje, draudimo bendrovės atstovai pastebi, kad vienas iš dažniausiai sugadinamo ar sudaužomo turto – televizorius. Pavyzdžiui, viena klientė nurodė, kad svečiuose sudaužė šeimininkų televizorių imdama indą, kuris išslydo iš rankų ir trenkėsi į ekraną. Kitu atveju, televizorius buvo sugadintas, kai į jį žaislu pataikė vaikas.

„Panašių žalų sumos įprastai siekia 500–600 ir daugiau eurų. Kuo didesnis ir naujesnis yra televizorius, tuo didesnė žala skaičiuojama jį apgadinus“, – skaičius įvardijo draudimo bendrovės atstovas.

Draudimo bendrovė taip pat yra užfiksavusi žalas, kai klientai ar jų atžalos svečiuose sudaužo elektrinės viryklės kaitlentę, skaitmeninį fotoaparatą, kompiuterį. Pernai buvo užregistruotas ir atvejis, kai vaikas kamuoliu numušė gyventojų bendrijai priklausančią vaizdo kamerą ir padarė beveik 350 eurų žalą.

„Lietuvos draudimo“ skaičiavimu, pernai vidutinė civilinės atsakomybės žala siekė 320 eurų, šiemet žalos vidurkis jau siekia 400 eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (125)