Dėl ko dažniausiai kyla konfliktai tarp nuomininkų ir nuomotojų

„Prieš kelis mėnesius ieškojau nuomininkų dviejų kambarių butui Pilaitėje. Mano klientai nuomuotojai norėjo jaunos poros ir kategoriškai be vaikų ir gyvūnų. Sulaukiau 12 skambučių iš kurių 8 turėjo arba vaiką, arba gyvūną ir tik keli tiko pagal klientų norus. Iš motyvuočiausių pasirinkome vieną jauną porą. Po 4 mėnesių paaiškėjo, kad porai gimė vaikas. Nuomotojai buvo šoke. Šeima sėkmingai nuomavosi sutartą laikotarpį ir vėliau persikelė į didesnį būstą”, – vieną iš kuriozinių situacijų pasakoja Viačeslav Mikelionis, „Capital“ dirbantis nekilnojamojo turto brokeris.

Visgi, dažniausi nesusipratimai tarp nuomotojų ir nuomininkų, pasak V. Mikelionio, būna dėl mokėjimų už būsto renovacijos mokesčius, laiptinės remonto darbus ar kitus kaupiamuosius mokėjimus.

„Įprastas komunalines išlaidas šalys sutaria, kas apmoka sutartyje, bet dėl renovacijos, laiptinės, lifto remonto ar kaupiamųjų mokėjimų ne. Svarbu tokį kartais neakivaizdu dalyką, kaip papildomi mokėjimai, aptarti sutartyje. Įprastai tai būna nuomotojo t. y. būsto savininko prievolė, kadangi tai sukurią papildomą išliekamąją vertę būstui ir tai lieka savininkui”, – pataria NT brokeris.

V. Mikelionis sako pastebintis, kad kartais nuomininkai neatkreipia dėmesio, o nuomotojai nesusiderina dėl komunalinių išlaidų už parkingą: „Susitaria kainą ir viskas. O tais atvejais, kai automobilio stovėjimo vieta yra po namu (o ne lauke antžeminis) ar atskirame pastate dar yra ir komunaliniai už tai – t. y., elektros išlaidos, parkingo valymo kaštai”.

Dar vienas nesusipratimas, pasak pašnekovo, būna būsto sutvarkymas po nuomininkų išsikėlimo: „Dažnai kyla konfliktas, kad būstas paliktas nepakankamai išvalytas. Čia labai subjektyvus požiūris į tvarką, todėl rekomenduoju sutartyje aptarti būsto valymo mokestį 70–100 eurų po išsikraustymo“.

Dar vienas konfliktas, pasak V. Mikelionio, dažnai kyla derybose dėl depozito dydžio, kuomet nuomotojas dažnai nori dviejų mėnesių, o nuomininkui, ypač, jei tai jauna šeima ar kitas jaunas žmogus, tai yra didelė „užšaldyta“ suma.

„Svarbu įvertinti nuomojamo būsto būklę. Jei tai yra prabangus turtas su brangiais baldais ir buitine technika, tai būtina tartis dėl nemažesnio negu 2 mėnesio depozito. Jei tai turtas iki 600 Eur tai dažniausiai įmamas vieno mėnesio depozitas“, – sako NT brokeris.

Šabloninė sutartis gali pridaryti bėdų

„Didžiausia klaidą padaro nuomininkai ir nuomotojai, kai pasinaudoja šablonine sutartimi iš interneto, kur nėra aptartos svarbios detalės ar pridėti priedai. Svarbu yra ne tik aprašyti paliekamus baldus ir buitinę techniką, tačiau ir prisegti nuotraukas, kur aiškiai matosi, kokios būklės būstas yra paliekamas, kieno gamybos ir panašiai“, – atkreipia dėmesį V. Mikelionis.

Viačeslav Mikelionis, nekilnojamojo turto brokeris

NT brokeris sako, kad labai svarbu abiem šalims aiškiai ir vienodai suprasti kiekvieną punktą – sutarti, kas bus atsakingas, jeigu prakiuro dušo kabina ar sugedo skalbimo mašina. Kas už tai turi būti atsakingas, kaip bus sprendžiamas keitimo ir apmokėjimo klausimas. “Įprastai nuomotojo atsakomybė yra palikti veikiančią techniką, o jeigu įvyksta gedimas – jį pašalinti, taip sudarant patogias sąlygas nuomininkui naudotis nuomojamu būstu. Ir arba padengti atsiradusias išlaidas, arba minusuoti iš nuomos įmokų“, – sako V. Mikelionis.

NT brokeris taip atkreipia dėmesį į nuomininkų privatumo klausimą: „Vertėtų nuomos sutartyje numatyti laiką per kurį nuomotojas gali atvykti į nuomojamą būstą nuo įspėjimo apie tai. Dažniausiai tai būna nemažiau negu 24 val.“.

Būsto draudimas naudingas abiem pusėms

Žmonės investuoja į nekilnojamąjį turtą ir jį naudoja nuomos tikslais. Kaip sako „Lietuvos draudimo“ Operacijų departamento vadovas Artūras Juodeikis, nenuostabu, kad tokiu atveju nuomotojai turi tikslą apsaugoti savo investicijas, todėl tam puikiai tinka nuomojamo būsto draudimas. Žinoma ir tiems, kurie nuomojasi būstą, svarbu pasirūpinti savo turto saugumu, nes nebūtinai tai užtikrina nuomotojas.

„Apie būsto draudimą turėtų pagalvoti abi pusės – nuomininkai ir nuomotojai. Pirmiausia, nuomojamo būsto draudimas savininkui užtikrina, kad bus apsaugotas nuomojamas būstas nuo vandens, ugnies, vagystės, gamtos jėgų, elektros įtampos svyravimų, stiklo dūžių ir kitų netikėtų įvykių padarytų nuostolių. „Lietuvos draudime“, pasirinkus maksimalų draudimą, žmogus gauna plačiausios apsaugos paslaugą, pavyzdžiui, yra atlyginamas nuomos pajamų netekimas dėl draudžiamojo įvykio“, – dėmesį atkreipia Artūras Juodeikis.

Anot draudimo eksperto, nuomotojai galiausiai turi galimybę apsaugoti savo būstą nuo tyčinės nuomininko žalos turtui.

„Vis dėlto pastebime, kad nuomininkai ne taip dažnai apgalvoja savo turto draudimo galimybes. Tačiau norisi pabrėžti, kad pasirašant nuomos sutartį su nuomotoju, pirmiausia reikėtų pasidomėti, ar pastatas yra apdraustas. Tuomet kreipiantis į savo draudimo atstovus, pastatų linijos įtraukti nebereikia, užtenka pasirūpinti savo turto apsauga, o taip pat ir civiline atsakomybe nelaimės atveju“, – sako ekspertas.

Dažniausios nelaimės, kurias apmoka draudimas – užliejimai

Anot jo, nuomojamo būsto draudimas nuomininkui užtikrina, jog nelaimės atveju bus atlyginta žala jo asmeniniams daiktams. Būstuose dažniausios nelaimės, anot „Lietuvos draudimo“ duomenų, yra užliejimai, todėl šiuo atveju labai reikalingas ir civilinės atsakomybės draudimas.

„Apliejus kaimynus, nelaimės bus atlygintos ir tokiu atveju neteks mokėti iš savo kišenės. Tokių nuostolių suma pernai siekė beveik 6 milijonus eurų, o maksimali vieno įvykio suma 2021 metais buvo beveik 25 tūkst. eurų, todėl išties svarbu pagalvoti apie užpylimo tikimybę ir apsidrausti nelaimės atveju“, – pažymi Artūras Juodeikis.

Artūras Juodeikis (Lietuvos Draudimo nuotr.)

Nuomininkams taip pat gali būti aktualu žinoti, jog įsigijus draudimą, yra atlyginami nuostoliai už netyčinę žalą tretiesiems asmenims, taip pat – netyčinę žalą perduotiems nuomotojo daiktams bei nekilnojamam turtui: sienoms ir grindims.

„Svarbu, kad nuomos sutartyje būtų aiškiai įvardinti šie perduoti daiktai – stalai, kėdės ar, tarkime, virtuvės komplektas. Tokiu atveju netyčia lūžus, pavyzdžiui, virtuvinei spintelei – draudimas gali pagelbėti ir padengti nuostolius.

Galiausiai, labai svarbu draudimo sutartyje pažymėti, jei apdraudžiamas būstas yra skirtas nuomai. Tai labai svarbi ir reikalinga informacija jūsų draudikui“, – dėmesį atkreipia Artūras Juodeikis.