„Mano bute yra įtempiamos lubos ir kai butą užliejo, tos lubos neįtikėtinai visą srovę sulaikė ir nebuvo apipiltos nei sienos, nei grindys, viskas liko sveika. Mes nuėmėme lempą, per lempos skylę su vandens siurbliu išsiurbėme vandenį, tada plauku džiovintuvu tiesiog džiovinome lubas ir jos vėl susitraukė, lyg nieko nebūtų buvę. Po kelių dienų iškviečiau lubų ekspertus, jie man dar specialia kaitra padžiovino, ir viskas“, – savo atsitikimu pasidalijo „Delfi“ skaitytoja Agnė (tikras vardas redakcijai žinomas).

Agnė pripažįsta, kad išgyveno visą emocijų spektrą, nes virš galvos kabantis vandens telkinys neteikė pasitikėjimo, ypač kai kambaryje yra labai svarbių daiktų.

„Kai įėjau į kambarį, galvojau, nualpsiu. Juk po lubomis – sienos, grindys, baldai, mano daiktai, spinta. Mintyse visa tai jau buvau palaidojusi. Norėjome pradurti skylę ir taip išleisti vandenį, bet kilo išganinga mintis pabandyti jį išsiurbti per lempos angą. Laimei, pavyko“, – pasakojo Agnė.

Nors įtempiamos lubos su vandeniu susitvarkė puikiai, tačiau kartais klientai susiduria su nemaloniomis tokių lubų staigmenomis, pavyzdžiui, pelėsiu ar negeru kvapu. Sertifikuota įtempiamų lubų produkcija prekiaujančios įmonės UAB „Brilliance ceiling“ vadovas Dmitrijus Čukanovas pastebi, kad įtempiamų lubų privalumų yra labai daug.

„Plėvelei dažniausiai suteikiama 15 metų garantija, lubos ilgainiui neišblunka, lieka kaip naujos, jos greitai įrengiamos.“

Pasak D. Čukanovo, nėra didelės problemos patiems išleisti vandenį iš lubų, tai nesudėtinga, tačiau ekspertas pastebi, kad problema iškyla tada, kai žmonės išleisdami vandenį neprapjauna lubų tam tikrose vietose ir nenaudoja ventiliacijos.

„Geriausia, jeigu tai padarytų specialistas, kuris žino, kur prapjauti, ir galėtų gražiai paslėpti skylę. Kalbant apie pelėsius, tokių problemų nekils, jei bus padaryta ventiliacija, – greičiau išsivėdins drėgmė“, – kalbėjo D. Čukanovas.

Jis pridūrė, jog kartais lubos įrengiamos nekokybiškai, tad klientai susiduria su nemaloniomis staigmenomis.

„Vienas iš pagrindinių dalykų – medžiagos, tai yra plėvelės. Kai kaina mažesnė, siūloma pigiausia plėvelė, ir gamintojas nesuteikia tokios ilgos garantijos kaip įprastai. Pigesnė plėvelė plonesnė, gali skleisti kvapą, paprastai jis greitai išsivėdina, jeigu plėvelė kokybiška. Aišku, svarbūs ir sprendimai, meistrai, kurie dirba savarankiškai, ir net jeigu reikia kokio nors sudėtingo sprendimo, jie pasiūlo patį pigiausią variantą, kurį galės kuo greičiau įgyvendinti, pasiimti pinigus ir užsidirbti iš to, nesigilindami, su kokiomis problemomis gali susidurti klientai“, – kalbėjo UAB „Brilliance ceiling“ vadovas.

Madinga, bet ne itin praktiška

Apie netinkamus namų sprendimus ar netinkamą jų naudojimą bei priežiūrą vis dažniau pasisako ir namų apdailos ekspertai. Pasak UAB „Apdailos formatas“ apdailos projektų vadovės Maijos Nikitinos, projektuodami, sudarydami buto planą, klientai dažnai neatsižvelgia į praktiškumą ar erdvės išnaudojimą.

„Dažnai klientai neįvertina elementarių dalykų, pavyzdžiui, kur bus laikomas lygintuvas, lyginimo lenta, siurblys, ar bus vietos susidėti buitinėms reikmėms ir pan. Be to, klientai stengiasi vadovautis paskutiniu mados klyksmu ir įsirengia butą pagal tuo metu vyraujančias madas. Deja, dažniausiai tai būna laikinas, dažnai ne itin praktiškas, o kartais – ir labai brangus sprendimas“, – sakė M. Nikitina.

Maija Nikitina

Pašnekovė priduria, kad šiuo metu labai populiarios įleidžiamos grindjuostės ar grindų montavimas be grindjuosčių, tačiau žmonės neįvertina, jog siurbiant, plaunant ar tiesiog paleidus išmanųjį siurblį atlikti darbų bus apdaužytos visos sienos.

„Kitas populiarus pasirinkimas yra juodi santechnikos prietaisai (maišytuvai, dušo sistemos) – gražu, madinga, tačiau praktika rodo, jog antrą kartą klientai niekada nesirinktų juodų prietaisų. Jie visgi sunkiai valomi ir neatsparūs. Chemikalai išgriaužia juodą spalvą, deja, tokiu atveju garantija netaikoma“, – kalbėjo apdailos projektų vadovė.

Namų ekspertė pataria atkreipti dėmesį į praktinį medžiagų naudojimą, konsultuotis su pardavėjais, pasikliauti ekspertų nuomone: brangios medžiagos praktikoje toli gražu ne visada pasiteisina.

Į būsto draudimo sutarties sąlygas svarbu įtraukti inovatyvius sprendimus

Prie dažnų gedimų namuose priskiriamos ne tik grindys ar lubos, bet ir automatizuotos pastato sistemos ar stiklai. Draudimo ekspertai pastebi, kad namų savininkai, kurie turi daug inovatyvių sprendimų, turėtų juos nurodyti ir įtraukti į būsto draudimo sutarties sąlygas. „Lietuvos draudimo“ ekspertai sako, jog naujesni namai privalo būti aukštesnės energetinės klasės, juose dažnai yra įdiegtos išmaniosios ir automatizuotos pastato inžinerinės sistemos, kurios paprastai valdomos išmaniaisiais prietaisais. Be to, šiuolaikiniuose namuose – ne išimtis ir vis populiarėjančios saulės elektrinės, inovatyvios šildymo bei vėdinimo sistemos. „Lietuvos draudimo“ ekspertai priduria, kad tokie būstai pasižymi didesne stiklo dūžių rizika.

„Visa tai apsaugoma drauge su būsto draudimu, tačiau namų savininkai, kurie įsirengę daugiau inovatyvių bei šiuolaikinių sprendimų, turėtų nurodyti šiuos aspektus ir juos įtraukti į būsto draudimo sutarties sąlygas“, – sako „Lietuvos draudimo“ Operacijų departamento vadovas Artūras Juodeikis.

Artūras Juodeikis

Anot jo, visų pirma, nauji namai dažniausiai turi kur kas daugiau stiklo, tai gali būti gražu, madinga, gali pagyvinti interjerą, tačiau žvelgiant iš rizikos pusės stiklas dūžta kur kas dažniau, tad atverti piniginę gali tekti ne taip ir retai. Tokių būstų savininkai į tai būtinai turėtų atkreipti dėmesį.

„Vis daugėja namų, kuriuose – išmanioji namų valdymo sistema: esant daug elektronikos, patyrus nuostolių kainos taip pat žymiai išauga, lyginant su būstais, kuriuose mažiau šiuolaikinių elektroninių įrenginių“, – teigia A. Juodeikis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)