„Lietuvos draudimo“ ekspertai sako, kad indukcinės ir keraminės kaitlentės iš tiesų dūžta gana dažnai. 2021 metais tokiems nuostoliams atlyginti buvo skirta daugiau nei 200 tūkst. eurų.
„Dažniausiai kaitlentės nukenčia dėl elektros įtampo arba paprasčiausiai dūžta stiklas. Todėl labai svarbu pasirūpinti kaitlentės saugumu, prie jo elgtis atsargiai ir pasaugoti nuo vaikų. Praėjusiais metais maksimali išmoka šiek tiek viršijo 3 tūkst. eurų, o iš viso per 2021 metus daugiau nei 220 tūkst. eurų, siekiant atlyginti padarytus nuotoliu kaitlentėms“, – situaciją komentuoja „Lietuvos draudimo“ Operacijų departamento vadovas Artūras Juodeikis.

Pasak jo, išvengti piniginių nuostolių galima apsidraudus būsto draudimu. Svarbu atkreipti dėmesį, jog viena iš pasirinktų rizikų polise būtų stiklo dūžio rizika. „Tai būna naudinga ne tik kalbant apie kaitlentes, tačiau ir atsižvelgiant į daugiau stiklo paviršiaus
dūžių namuose – baldų įstiklintais elementais, akvariumų stiklų, vidinių įstiklinimo elementų ir kt. Nuostolių sumos varijuoja, priklausomai nuo turimo daikto, bet kaitlentės išties yra vienos
brangiausių, todėl svarbu pagalvoti apie jų saugumą“, – sako Artūras Juodeikis. Anot eksperto, dužus kaitlentei, pirmiausia labai svarbu pasidaryti sugadinto daikto nuotraukas ir užregistruoti nelaimę.

Artūras Juodeikis (Lietuvos Draudimo nuotr.)

„Mūsų klientai tai gali padaryti „SavasLD“ savitarnos sistemoje, kur išties sprendimai priimami greitai, o pats procesas – labai patogus bei veikiantis visą parą. Užregistravus žalą, ekspertai įvertins
sugadinimus, pasiūlys remonto partnerį paviršiaus pakeitimui arba bus išmokama draudimo išmoka“, – visą eigą pristato „Lietuvos draudimo“ ekspertas. Kaip sako Artūras Juodeikis, pasitaiko atvejų, kai kaitlentė nedūžta, tačiau yra stipriai apgadinama palikus kaistančius puodus, keptuves. Tokiu atveju ne tik apsvyla patys maisto gamybos indai, bet yra sugadinamas ir pats kaitlentės paviršius – lieka degimo žymės. Tokios situacijos gali tapti ir gaisro priežastimi.

„Esame fiksavę atvejų, kai kaitlentė buvo netyčia įjungta ją valant ir paviršių apgadino ant jo paliktas ir išslydęs indų džiovinimo kilimėlis. Todėl itin svarbu rūpintis namų saugumu ir atkreipti dėmesį į kiekvieną detalę. Nepaisant to, kad elektrinė kaitlentė nesusijusi su tiesiogine ugnimi – vis tiek stipriai įkaista ir gali sukelti papildomų nemalonumų jūsų namams ir turtui“, – sako Artūras Juodeikis.

Taisydami patys, galite nepataisomai sugadinti visą kaitlentę

Prietaisų gamintojai rekomenduoja prietaiso techninę priežiūrą atlikti tik patikimam, kvalifikuotam techninės priežiūros personalui. Nekvalifikuotų asmenų atlikti remonto darbai gali sužaloti žmogų arba labai sutrikdyti prietaiso veikimą. Nesilaikant nurodymų kyla pavojus ne tik sugadinti prietaisą, bet ir panaikinti garantiją. Gali būti naudojami tik spintelėse ir darbo vietose, atitinkančiose taikomus standartus, sumontuoti prietaisai. Tai užtikrina pakankamą apsaugą nuo kontakto su elektros įtaisais, kaip to reikalaujama pagrindiniuose saugos standartuose.

Pasak „Salvata“ buitinės technikos serviso meistrų, klientai turintys būsto ar technikos draudimą nudžiunga sužinoję, kad remontas gali būti atliktas nemokamai. Tai svarbu, nes kaitlentės stiklas yra viena brangiausių detalių, neretai sudaranti didžiąją dalį jos vertės.

Po kreipimosi į draudikus, jei žmonės būna apsidraudę, patariama išsikviesti į namus meistrą, kuris gerai išmano savo darbą ir gali profesionaliai patarti, ką daryti toliau. Jei bus įmanoma pataisyti stiklą, greičiausiai jis galės tai padaryti. Vis dėlto, kartais vienintelis būdas, padėsiantis pataisyti kaitlentę, yra kaitlentės stiklo keitimas. Tai gana dažnas ir patikimas tvarkymo būdas. Pakeitę stiklą galėsite toliau naudotis savo kaitlente, tačiau turėsite ją labiau saugoti nuo galimų neigiamų aplinkos veiksnių.

Meistrai taip pat įspėja, kad nemėgintumėte patys taisyti stiklo paprastomis buitinėmis priemonėmis, nes taip jį galite dar labiau sugadinti. Jei netyčia įskėlėte stiklą arba jis yra visas susibraižęs, nereikėtų mėginti jo sutaisyti be jokios pagalbos. Neklijuokite lipnios juostelės, nenaudokite jokių klijų ar kitų klijavimo priemonių. Tai gali nepataisomai sugadinti ne tik patį stiklą, bet ir visą kaitlentę. Kartais nedidelius pažeidimus galima sutvarkyti ir nekeičiant stiklo, tačiau tai turi atlikti profesionalūs meistrai. Vis dėlto, kaitlentės stiklo remonto gali nepakakti.

Jeigu prietaisas veikia netinkamai arba sulūžta, įtrūksta arba išsiskiria: išjunkite visas gaminimo zonas, atjunkite kaitlentę nuo maitinimo šaltinio ir kreipkitės į meistrus. Nenaudokite kaitlentės, kol nesutvarkytas stiklinis paviršius.

Kaip saugiai naudoti kaitlentę

Paklausus, kokie būtų svarbiausi patarimai, norint nesugadinti kaitlentės bei nesukelti nelaimių, meistrai pataria nelaikyti pavojingų daiktų šalia kaitlentės. Jei matote, kad yra įspėjimai ant valiklio ar kitos buitinės priemonės, geriau patraukite ją šalin, nes gali kilti gaisras. Ne visada viskas baigiasi gaisru, tačiau pavojus gyvybei išlieka. Gali būti, kad neatlaikęs karščio daiktas susprogs ar išsilydys pavojingos medžiagos. Virtuvė turėtų būti ta vieta, kurioje nėra degių ir pavojingų daiktų, nes didelė drėgmė ir karštis gali neigiamai juos paveikti.

Taip pat svarbu žinoti, kaip derėtų elgtis, jei skilo kaitlentės stiklas. Kartais tai lemia staigūs ir dideli temperatūrų pokyčiai, tačiau kartais gali ir įvykti nelaimingų atsitikimų. Būkite ypač atsargūs, jei virš jūsų kaitlentės yra spintelė su indais ar kitais daiktais, kurie galėtų sudaužyti kaitlentės stiklą. Net ir paprastas puodelio ar aštresnio peilio kritimas gali įskelti stiklą. Ne visada menki įtrūkimai ar skilimai kenkia kaitlentei ir jos efektyvumui. Vis dėlto, nereikėtų rizikuoti ir laukti tolimesnio stiklo skilimo ar visos kaitlentės gedimo. Turėtumėte iškarto tinkamai pasirūpinti stiklo sutvarkymu.

Metaliniai objektai, pavyzdžiui, peiliai, šakutės, šaukštai ir dangčiai, neturėtų būti dedami ant karšto paviršiaus, nes jie paprastai įkaista.

Niekada su kaitlente nešildykite kambario. Būkite atidūs jungdami elektros prietaisus į elektros maitinimo lizdus šalia kaitlentės. Maitinimo laidas negali liestis su kaitlente. Perkaitę riebalai arba aliejus paprastai greitai užsiliepsnoja, tad niekada nepalikite ant kaitlentės uždėtų puodų, kai maistą ruošiate riebaluose arba aliejuje. Panaudoję išjunkite kaitinimo zonas. Valdymo skydelis visada turi būti švarus.

Niekada ant kaitlentės nedėkite degių elementų, nes jie gali sukelti gaisrą. Ant kaitlentės nekaitinkite aliuminio folijos, produktų, suvyniotų į aliuminio foliją, arba užšaldyto maisto, supakuoto į aliumininę kepimo formą. Jeigu prietaisas naudojamas neatidžiai, kyla grėsmė nusideginti.

Elektros prietaisų laidai negali liestis su karštu kaitlentės paviršiumi arba įkaitusiais virtuvės reikmenimis.

Prietaisą sumontuoti ir įžeminti turi kvalifikuotas specialistas

Kaitlentę reikia tinkamai įžeminti, kitaip gali nutrenkti elektra, kilti gaisras, sprogimas ar atsirasti gaminio problemų. Tai gali padaryti kvalifikuotas meistras ar tokias paslaugas teikianti įmonė. Priešingu atveju gali nutrenkti elektra, kilti gaisras, sprogimas, atsirasti gaminio problemų, galite susižeisti. Prietaisą reikia įrengti taip, kad būtų galima jį atjungti nuo maitinimo šaltinio, pasinaudojant lengvai pasiekiamu kištuku arba, esant fiksuotai instaliacijai, pagal elektrotechnikos taisykles įrengtu jungikliu.

Negalima įrengti kaitlentės netoli šildytuvo ar degios medžiagos, taip pat drėgnoje, riebaluotoje ar dulkėtoje vietoje arba tokioje vietoje, kur patenka tiesioginių saulės spindulių ir vandens (lietaus lašų). Neįrenkite šio prietaiso tokioje vietoje, kur galimas dujų nuotėkis – jus gali nutrenkti elektra arba kilti gaisras.

Prietaisas neskirtas įrengti kelių transporto priemonėse, priekabiniuose nameliuose ir panašiose transporto priemonėse.

Neleiskite vaikams artintis prie kaitlenčių

Gamintojai ir draudikai atkreipia dėmesį dėl vaikų saugumo, naudojant kaitlentes. Suaugusiei gali nepastebėti, kai vaikai paspaus kaitlentės įjungimo mygtuką, tad reikia būti budriems. Ruošiant maistą, maži vaikai visuomet turėtų būti atokiau nuo įkaitusio prietaiso. Dažniausiai jaunesniems nei 8 metų vaikams gamintojai pataria išvis nesiartinti prie prietaiso be nuolatinės suaugusiųjų priežiūros.

Vaikams galima naudoti kaitlentę be suaugusiųjų priežiūros tik tuo atveju, jei jie yra supratingi, vyresni vaikai, tinkamai išmokyti saugiai naudoti prietaisą ir supranta netinkamo naudojimo pavojus. Nors ne visada sunkūs, bet nudegimų atvejai tarp vaikų virtuvėje yra ypač dažni.