Buityje susidūrę su šiais reiškiniais, turėtų nedelsti

Atestuotos elektros sistemų montavimo ir priežiūros įmonės UAB DEIPA darbų vadovas Edgaras Lučinskas sako, kad elektros įtampos svyravimas tam tikroje amplitudėje yra normalus reiškinys ir tiesiogiai žmogaus buities nepaveikia, dažniausiai net nėra pastebimas. Vis dėlto, kai leistina norma viršyta – galima sulaukti labai nemalonių nutikimų.

„Vartotojas gali pajusti įtampos svyravimus savo namuose dėl tokių dalykų, kaip trumpieji jungimai, didelių ar daug elektros apkrovų reikalaujančių prietaisų įjungimo į tinklą, elektros linijų ar prietaisų, gaminančių elektros energiją, atjungimo ar įjungimo ar tiesiog stipraus apkrovų pokyčio“, – kalba specialistas.

Didesnės rizikos grupėje, sako E. Lučinskas, yra senos statybos namuose gyvenantys žmonės, kurie neatsinaujinę namo elektros inžinerinės dalies, įskaitant senus magistralinius tinklus, skydus ir instaliaciją savo namuose:

„Gyventojai, buityje susiduriantys su automatinių saugiklių išmušinėjimais, pakitusiais įrenginių elektros energijos nuostoliais, paveikta elektros įrangos izoliacija ar apšvietimo šaltinių mirgėjimu, turėtų sunerimti, nes tai – vieni lengviausiai atpažįstamų įtampos svyravimus signalizuojantys požymiai“, – kalba specialistas.

Didžiausia grėsmė buities prietaisams – gamtos reiškiniai

Pavojingiausi gyventojų buičiai viršįtampiai dažniausiai pasitaiko dėl gamtos reiškinių – audros, žaibas, medžiai, nuo vėjo užvirtę ar šakomis kliudantys elektros laidus, sukelia tokius el. svyravimus, kurie gali lemti buities prietaisų gedimus.

„Lietuvos draudimo“ duomenimis, žalos dėl elektros įtampos svyravimų sudaro apie 9-10 proc. visų būsto žalų ir jų dažnis trijų metų laikotarpyje išlieka panašus:

„Vidutinis gyventojų patiriamas nuostolis dėl elektros įtampos svyravimų siekia 500 eurų. Lyginant trijų metų laikotarpį, matyti, jog tokios žalos nežymiai auga, o bendra patirta nuostolio suma didėja. 2019-aisiais gyventojai patyrė tokio pobūdžio nuostolių už 670 tūkst. Eur, 2020-aisiais – jau už 860 tūkst. Eur, o štai šiemet vien per pirmuosius keturis mėnesius nuostoliai siekia beveik 400 tūkst. Eur“, – pasakoja žalų departamento direktorius Artūras Juodeikis.

Apsaugą turi tik maža dalis mūsų prietaisų: kur derėtų kreiptis?

Įvykus elektros įtampos svyravimui, sako A. Juodeikis, namuose gali sugesti visi tuo metu rozetėje įjungti elektros prietaisai, namų buitinė technika: „Dažniausiai dėl el. įtampos svyravimų genda žemų įtampų elektronika: televizoriai, valdymų plokštės, valdymo elementai, įrenginių varikliai. Yra ir tokių įrenginių, kurie apsaugoti nuo elektros įtampos svyravimų. Pavyzdžiui, kompiuteriai turi apsauginį blokelį“, – kalba „Lietuvos draudimo“ Žalų departamento direktorius.

Artūras Juodeikis

Pašnekovo teigimu, įsigijant būsto draudimą galima apsidrausti ir elektros įtampos svyravimų riziką: „Žalos atveju klientui atlyginami nuostoliai už patį sugedusį prietaisą ir gedimo metu padarytą žalą. Pavyzdžiui, jei dėl elektros svyravimų užsidegtų televizorius ir namuose kiltų gaisras.“

Užbėgti įvykiams už akių – įmanoma: svarbu įvertinti pasikeitusį gyvenimo būdą

Elektros sistemų montavimo ir priežiūros įmonės darbų vadovas paantrina: viršįtampiai svyravimai pavojingiausi elektros prietaisams, pradedant nuo tuo metu įkraunamo mobilaus telefono, baigiant skalbimo mašinomis ir televizoriais. Visgi čia – toli gražu ne didžiausi galimi nuostoliai:

„Jei gyvenate nuosavame name, tai kyla pavojus ir šildymo sistemų ar kitai brangesnei automatikai. Ši elektronika, patyrusi viršįtampį, tiesiog nustoja veikus. Dėl priežasčių, kurios sukelia įtampos svyravimus, neatmeskime ir gaisro tikimybės, kurio pasekmės gali būti dar skaudesnės.“

Norint apsisaugoti nuo nepageidaujamų viršįtampių elektros svyravimų, pirmiausia, sako ekspertas, rekomenduojama profilaktinė elektros sistemų priežiūra, esant net menkiausiems įtarimams būtina kreiptis į atestuotus specialistus, informuoti Energijos skirstymo operatorių apie galimus įtampos šuolius.

„Renovuojant, atnaujinant senesnius namus ar darant remontą, reikėtų neužmiršti apie elektros instaliaciją tiek savo, tiek bendrose patalpose, apie pasikeitusį gyvenimo būdą ir įvertinti išaugusį galios poreikį. Esant tvarkingai instaliacijai ir norint maksimaliai apsaugoti prietaisus nuo įtampos šuolių, rekomenduojama įsirengti įtampos kontrolės rėlę, kuri automatiškai atjungia įtampą, esant elektros srovės svyravimui“, – pasakoja E. Lučinskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)