Belgų aviganiai

Žinomas kinologas Vytautas Gustaitis pastebi, kad ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje vis labiau populiarėja belgų aviganiai.

„Jų yra penkios rūšys. Viena jų - malinua veislės – yra tinkamiausia ir kaip namų sargai, ir kaip tarnybiniai šunys“, - pastebi V. Gustaitis.

Tiesa, vokiečių aviganiai kol kas tvirtai laikosi užimtose pozicijose: „Tai yra senas geras šuo,kuris visais gyvenimo atvejais labai tinkamas. Jis kaip šeimos šuo, kaip namų sargas. Tačiau juos jau lenkia belgų aviganiai“, - priduria kinologas.

Namus patikimai saugo ir bokseriai,rotveileriai, dobermanai.

Šuo – kaip skambutis

Jeigu gyvenate bute ir negalite laikyti didelio šuns, galima rinktis mažesnius gyvūnus, kurie įsibrovėliogal ir neišgąsdins, bet tikrai apie jį garsiai praneš.

„Šunys skambučiai, taip galima pavadinti dekoratyvinius šunis, kurie tinkami laikyti namuose –spanieliai, Jorkšyro terjerai, nykštukiniai pinčeriai, či-chua-chua. Jie nesulaikys svetimo asmens, tačiau tikrai apie jį praneš“, - tikina V. Gustaitis.

Kaukazo, Azijos, Pietų Rusijos aviganiai, Maskvos sargybiniai šunys ilgą laiką taip pat buvo naudojami namams apsaugoti. „Tačiau bėgant laikui šių veislių populiacija mažėja, mat žmonės pamatė, kad šie šunys yra pernelyg agresyvūs“, - pasakojo kinologas.

Amerikiečių stafordšyrai taip pat buvo naudojami apsaugai. „Dabar jie patenka į agresyvių ir pavojingų šunų sąrašą, kuriems reikalingas specialus leidimas. Kaip ginklui“, - perspėja V. Gustaitis.

Kita vertus, vien veislė dar nieko nesako. Prieš įsigydamas šunį kiekvienas žmogus turi žinoti, kad reikia gyvūną dresuoti.

Lytis svarbi?

Teigiama, kad ne mažiau nei veislė, šuns dresūra, svarbi ir šuns lytis. Sakoma, kad kalės sargesnės,o patinus per rują galima išvilioti iš kiemo.
V. Gustaitis
Kartais šuo būna pranašesnis ir už šaunamąjį ginklą. Kulka niekada už kampo neužlekia, o šuo gali užsukti ir sulaikyti pažeidėją. Kulkos niekada nesustabdysi iššovęs, o šunį galima bet kada sustabdyti.

„Tai tikra tiesa, tačiau specialiosiose struktūrose, tarnyboje dirba patinai, nes jie yra ištvermingesni, pajėgesni. Kalės paliekamos tik veisimui“, - pastebi V. Gustaitis.

Jis priduria, kad ne tarnyboje žmonės abi lytis naudoja gana lygiavertiškai.

Šeimininkas yra teisus

Jeigu piktų kėslų turintis asmuo bando patekti į privačią valdą, kurią saugo šuo, valdos šeimininkas yra teisus. „Nežinau, koks galėtų būti pasiteisinimas, jei pažeidėjas yra sulaikytas privačioje valdoje. Šuns šeimininkas šiuo atveju bus teisus“, - svarsto kinologas.

Tačiau, jei vaikas į kaimyno sklypą lipo per tvorą, norėdamas pasiskinti obuolių, o kieme lakstė palaidas šuo, kaltas bus valdos šeimininkas.

„Šuo yra specialioji priemonė, kaip policininkui antrankiai. Kartais šuo būna pranašesnis ir už šaunamąjį ginklą. Kulka niekada už kampo neužlekia, o šuo gali užsukti ir sulaikyti pažeidėją. Kulkos niekada nesustabdysi iššovęs, o šunį galima bet kada sustabdyti. Šuo kai kuriais atvejais tikrai pranašesnis už ginklą“, - pastebi V. Gustaitis.

Jis prisimena istoriją, kaip į privatų kiemą įsibrovė keli vyrai ir norėjo pavogti automobilį. Iš namo verandos tuo metu juos stebėjo šuo. „Jis išdaužė stiklą ir suguldė visus vagis ant kiemo. Atvykusi policija negalėjo net prisiartinti, nes ir jų šuo į kiemą neįleido“, - istoriją prisimena kinologas.

Namų ar automobilių apsaugai kai kurie žmonės renkasi egzotinius gyvūnus – smauglius, iguanas, tačiau specialistai įsitikinę, kad šie turto taip gerai neapsaugos kaip patikimas šuo.