Judėjimas – tik pagal taisykles

Vairavimo instruktorius Mark Višumirski atkreipia dėmesį į daugelio žygeivių ar bėgikų daromas klaidas: netinkamai pasirinktą judėjimo kryptį bei kitų saugumo taisyklių nepaisymą.

„Jeigu šaligatvio, pėsčiųjų tako ar kelkraščio nėra arba jais eiti negalima, pėstieji privalo eiti viena eile važiuojamosios dalies pakraščiu. Tai reiškia, kad žmogus turi eiti kuo arčiau dešiniojo krašto, o jei einama grupelėje – ne šalia vienas kito, o vadinamąja grandine, – aiškina vairavimo instruktorius. – Dėmesį reikėtų atkreipti ir į judėjimo kryptį, kurią daugelis pėsčiųjų dažnai ignoruoja. Neretai pėstieji renkasi eiti ta kryptimi, kuria važiuoja automobiliai, tačiau tai daryti gali tik dviračių ir elektrinių paspirtukų vairuotojai. Einantys pėsčiomis, važiuojantys riedučiais, riedlentėmis ar variklio neturinčiais paspirtukais, privalo judėti prieš transporto priemonių važiavimo kryptį. Tokiu būdu jie kur kas geriau gali vertinti situaciją, nes mato priešais save judančius automobilius.“

Vietos, kuriomis eiti draudžiama

Nusprendusiems pasivaikščioti, pabėgioti ar pasivažinėti minėtomis transporto priemonėmis derėtų prisiminti, kad kai kuriose vietose tai daryti griežtai draudžiama.

„Automagistralės ir greitkeliai yra skirti tik lengviesiems, krovininiams automobiliams, motociklams, keleivinėms ir aptarnaujančio personalo transporto priemonėms. Ne tik eiti, bet ir važiuoti paspirtukais, dviračiais, riedlentėmis ar riedučiams tokiose vietose yra griežtai draudžiama. Taip pat pėstiesiems negalima eiti skiriamąja juosta arba greta jos važiuojamosios dalies pakraščiu“ – aiškina M. Višumirski.

Vairavimo instruktorius primena, kad ne vien automobiliai kelia pavojų važiuojamąja kelio dalimi judantiems pėstiesiems. Nereikėtų pamiršti ir eisme dalyvaujančių dviračių bei elektrinių paspirtukų.

„Nors šios transporto priemonės yra kur kas mažesnės, susidūrimo su pėsčiaisiais metu žala gali būti labai didelė. Ne kartą esame girdėję apie eismo įvykius, kurių metu susidūrus dviratininkui ir pėsčiajam, sunkių sužalojimų neišvengia abu eismo dalyviai. Tad atkreipkite dėmesį į ženklinimus: dviračių taku pėstiesiems eiti griežtai draudžiama, o dviračių ir pėsčiųjų take būtina laikytis atidumo ir pagarbos vieni kitų atžvilgiu“, – teigia vairavimo instruktorius.

Dėmesys – tik į kelią

Vairavimo instruktorius atkreipia dėmesį ir į pėsčiųjų išsiblaškymą, nepakankamą rūpinimąsi savo pačių saugumu. Būti dėmesingais kelyje, anot pašnekovo, privalu visur, ypatingai padidintos rizikos atkarpose.

„Bet kokia pašalinė veikla didina riziką patekti į autoįvykį. Pavyzdžiui, dauguma bėgiojančiųjų mėgsta klausytis muzikos, tačiau tai blaško dėmesį ir mažina budrumą. Pėstiesiems galioja tos pačios taisyklės – einant reikėtų sutelkti dėmesį į aplinką, o ne į žinučių skaitymą ar pokalbius telefonu. Nereikėtų pamiršti ir alkoholio poveikio. Apsvaigęs žmogus kelyje juda netolygiai, jo judesiai tampa neprognozuojami, todėl apsvaigus eiti šalikele ypatingai rizikinga, – teigia pašnekovas. – Budrumo reikėtų neprarasti ne tik pėstiesiems, bet ir kelkraščiais einančius pėsčiuosius ar bėgikus pamačiusiems vairuotojams. Jei matote, kad prieš jūsų važiavimo kryptį eina pėsčiasis, visais atvejais sumažinkite greitį ir įsitikinkite, kad galėsite saugiai jį aplenkti. Kaip ir lenkiant ar apvažiuojant dviratininkus, taip ir pravažiuojant pro pėsčiuosius, rekomenduojama laikytis 1 metro atstumo, o jei greitis didesnis nei 50 km/val. – bent jau 1,5 metro.“

Tinkama apranga – būtinas atributas

Nors apie atšvaitų segėjimą įprasta kalbėti žiemos metu, kuomet dienos itin trumpos ir apniukusios, rūpintis savo saugumu ir matomumu kelyje būtina visus metus. Kaip pastebi vairavimo instruktorius Mark Višumirski, planuodami bet kokią kelionę pėsčiomis keliu, kuris neturi šaligatvio ar pėsčiųjų tako, pirmiausia reikia pasirūpinti tinkama apranga.

„Pėstieji, eidami neapšviestu kelkraščiu arba važiuojamosios dalies kraštu tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui, privalo neštis šviečiantį žibintą arba vilkėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais, prie drabužių prisisegti kitiems eismo dalyviams gerai matomą atšvaitą“, – aiškina M. Višumirski. – Nepamirškite, kad net ir dienos metu dėl oro sąlygų matomumas gali būti prastesnis, todėl aprangą rinkitės ryškią, spalvotą. Tokiu būdu vairuotojai lengviau jus pastebės iš tolo, turės pakankamai laiko įvertinti situaciją ir saugiai atlikti lenkimo manevrą.“

Atmintinė pėstiesiems

Informacija parengta bendradarbiaujant su VĮ Lietuvos automobilių kelių direkcija.