Informuoti policiją – kiekvieno pareiga

Kaip pasakoja Lietuvos kelių policijos tarnybos Administracinės veiklos ir eismo priežiūros skyriaus vyriausioji specialistė Daiva Žilinskė, pastebėjus galimai apsvaigusį vairuotoją, pirmiausia reikėtų skambinti bendruoju pagalbos numeriu 112.

„Pirmas ir svarbiausias dalykas, kurį turi padaryti atsakingas eismo dalyvis ar pilietis, yra policijos pareigūnams pranešti apie galimai daromą kelių eismo taisyklių pažeidimą. Tai padaryti galima paskambinus visiems gerai žinomu skubiosios pagalbos tarnybų telefono numeriu 112“, – aiškina D. Žilinskė.

Pranešėjas, informuodamas apie galimai nuo alkoholio ar narkotinių medžiagų apsvaigusio žmogaus vairuojamą automobilį, pasak policijos atstovės, turi gerai įsiklausyti, ko klausia operatorius ir stengtis tiksliai atsakyti į jo klausimus.

„Operatorius neužduoda nereikalingų klausimų, o atsakymų tikslumas yra labai svarbus ir reikalingas reaguojančioms pajėgoms. Pagrindinė informacija, kuri yra būtina, kad būtų greitai sureaguota į daromą nusikaltimą, yra miestas, kelio ruožas ir kryptis, kuria važiuoja apsvaigęs vairuotojas. Taip pat labai svarbūs faktoriai yra automobilio modelis, spalva ir valstybinis numeris“, – teigia D. Žilinskė.

Neblaivus už vairo

Jei pranešėjas yra kito automobilio vairuotojas ir jo transporto priemonėje nėra laisvų rankų įrangos, policijos atstovė primena, kad privaloma vadovautis nustatytomis kelių eismo taisyklėmis.

„Įsidėmėjus transporto priemonės valstybinio numerio ženklą ir kitą informaciją, kuri gali padėti identifikuoti bei sulaikyti pažeidėją, privaloma sustoti ir, tik išjungus automobilio variklį, skambinti minėtuoju telefono numeriu“, – sako D. Žilinskė.

Vairuotojų prašo nesavivaliauti

Lietuvos kelių policijos atstovės pasiteiravus, ar be pranešimo vairuotojas gali imtis ir kitų priemonių, siekiant nutraukti neblaivaus vairuotojo dalyvavimą eisme, pašnekovė atsako, kad yra keletas priemonių, kurių, įvertinus situaciją, gali imtis apie apsvaigusį vairuotoją pranešęs žmogus.

„Jeigu pranešėjas yra su transporto priemone, pagal galimybes galima važiuoti paskui galimai neblaivų vairuotoją, tokiu būdu pranešant tikslų jo važiavimo maršrutą tam, kad būtų galima pasitelkti arčiausiai esančias policijos pajėgas“ – aiškina D. Žilinskė.

Tačiau, pasak jos, pasitaiko ir tokių situacijų, kai atsakingais norintys būti vairuotojai pervertina savo sugebėjimus, t. y., bando savo automobiliu blokuoti pažeidėjo transporto priemonę, ją sustabdyti. Visgi, tokios priemonės yra nerekomenduotinos, nes bandant jas taikyti gali kilti eismo įvykis bei būti pridaryta dar didesnės žalos.

„Būtina objektyviai ir nešališkai įvertinti situaciją ir visas galimas rizikas. Geriausia yra užfiksuoti tokį vaizdą (įvykį) techninėmis priemonėmis. Taip pat, kaip minėta, važiuoti paskui tokio asmens vairuojamą transporto priemonę ir informaciją tiesiogiai mobiliuoju, pačiam nepažeidžiant kelių eismo taisyklių, perdavinėti policijos pareigūnams. Patiems stabdyti važiuojantį, įtariama, neblaivų vairuotoją, nepatartina, nes gali įvykti eismo įvykis ar kilti kiti neigiami padariniai“, – sako policijos atstovė.

Atsakingas vairuotojas

Jei žmogus užfiksavo pažeidėją techninėmis priemonės, pavyzdžiui, savo automobilyje įrengtu eismo registratoriumi, tokią informaciją jis gali perduoti Lietuvos policijai per www.epolicija.lt internetinį puslapį.

„Tai didelė pagalba policijos pareigūnams atliekant tyrimą, aiškinantis įvykio aplinkybes, identifikuojant pažeidėją ir pritaikant jam atitinkamą atsakomybę“, – teigia D. Žilinskė.

Lietuviai nenumoja ranka į kelyje pastebėtus neblaivius vairuotojus

Puikus pavyzdys, kaip teisingai turėtų elgtis pilietiški vairuotojai, praėjusių metų žiemą Vilniuje nutikęs įvykis.

Dienos metu su vaikais važiavusi moteris pastebėjo įtartinai kelyje manevruojantį ir apdaužytą automobilį. Netrukus ši transporto priemonė trenkėsi į kito vyro vairuojamą automobilį, tačiau ir toliau nestojo bei tęsė kelionę. Įvykio liudininkei paskambinus bendruoju pagalbos numeriu, operatorė informavo, kad sulaukta jau ne vieno atsakingo žmogaus skambučio apie šį automobilį bei policija jau pakeliui.

Policijos pareigūnams sustabdžius automobilį, pasirodė, kad transporto priemonę vairavo vidutinio amžiaus moteris, kuri į alkotesterį įpūtė net 2,66 promiles. Tik dėl atsakingų žmonių šis įvykis baigėsi laimingai ir jame fiziškai nenukentėjo nė vienas eismo dalyvis.

Informacija parengta bendradarbiaujant su VĮ Lietuvos automobilių kelių direkcija.