„Vidutiniškai pasišalina 0,25 promilės per valandą. Bet, reikia nepamiršti, kad alkoholio metabolizmui daro įtakos daug veiksnių: asmens amžius, lytis, genetiniai veiksniai, suvalgytas maistas alkoholio vartojimo metu, įvairios ligos ir t. t.“, – vardija gydytoja.

Be to, alkoholis veikia slopinančiai iš esmės – blogina gebėjimą vairuoti, prailgindamas reakcijos laiką. Todėl net ir vienas išgertas alaus bokalas neigiamai veikia žmogaus gebėjimą vairuoti.

Alkoholio koncentracija – gerokai didesnė nei galvoja

„Blaivėjimas, kaip ir jo požymiai, yra labai individualus dalykas. Žmogus, esantis blaivus, turi gebėti atlikti paprastus ir sudėtingus motorinius veiksmus – vaikščioti, stovėti ant vienos kojos, atlikti piršto – nosies bei kitus bandymas. Asmens dėmesio išlaikymas ir koncentracija turi būti pakankama“, – sako E. Jurolaic.

Gydytoja atkreipia dėmesį, kad kartais žmonės, atvykę neblaivumo ekspertizei atlikti, jaučiasi labai savimi užtikrinti, kad tikrai jų alkoholio kiekis neviršys leistinos ribos. Deja, dažnu atveju, alkoholio koncentracija patikrinus alkotesteriu, bei atlikus kraujo tyrimus, ženkliai viršija leistiną ribą, nors žmogus įsitikinęs, kad yra blaivus.

Sutrinka greito mąstymo, reakcijos gebėjimai

Psichologas Vytautas Jurkuvėnas taip pat atkreipia dėmesį, kad alkoholis neigiamai veikia esmines žmogaus sritis, kurios yra būtinos vairavimui.

„Pirma – sutrinka žmogaus dėmesingumas, kuris stipriai paveikia vairuotojo reakcijos laiką. Kitaip veikia ir pažintiniai, greito mąstymo gebėjimai, kurių prireikia vairuojant automobilį“, – paaiškina psichologas V. Jurkuvėnas.

Vairuojant gali tekti greitai stabdyti, staigiai priimti sprendimus, o neblaivus žmogus negali kokybiškai atlikti šių veiksmų. Kaip pasakoja V. Jurkuvėnas, išgėrus taip pat sutrinka žmonių gebėjimas naudoti savikontrolę, kitaip tariant, žmonės mažiau reguliuoja savo impulsus, įnorius ir tada jie gali užsinorėję su tam tikra emocija labiau viršyti greitį, mažiau save riboti, daryti staigius manevrus.

„Visa tai yra impulsų kontrolės klausimas, kuris sutrinka išgėrus. Neretai žmonės vartoja alkoholį būtent tam, kad jaustųsi truputį laisvesni, negu įprastai gyvenime, bet tuo pačiu tai yra ir blogas efektas vairuojant“, – aiškina V. Jurkuvėnas.

Pabandyti atkalbėti, bet nepriekaištauti

Jeigu vis tik pakliuvote į situaciją, kai šalia esantis draugas, kolega ar pažįstamas nori sėsti prie vairo neblaivus – jokiu būdu negalima į tai numoti ranka ir reikia pabandyti jį atkalbėti nuo šio klaidingo žingsnio. Tačiau psichologas įspėja – kalbėtis reikia ramiai, vengiant perdėtų emocijų. Priekaištaujant ar barantis – daug sunkiau pakeisti žmogaus sprendimą.

„Pirmiausia – reikia pasistengti atkalbėti nuo noro vairuoti išgėrusiam: priminti apie pavojų ir informuoti, kad jis yra išgėręs ir gali sukelti pavojų tiek savo sveikatai ir gyvybei, tiek kitiems žmonėms. Man atrodo, kad tie racionalūs argumentai, faktai yra svarbūs. Reikia informuoti žmogų, o ne gąsdinti ar barti“, – sako V. Jurkuvėnas.

Jeigu žmogus yra išgėręs, jo mąstymas jau yra sutrikęs, jis turi mažiau savikontrolės. Vis dėlto, kažkokiu būdu reikia su juo kalbėtis ir jam suteikti galimybę pačiam pamąstyti.

„Jeigu žmogus bet kokiu atveju nori grįžti namo, galima jam pasiūlyti ir kitus logiškus variantus, kaip, pavyzdžiui, išsikviesti taksi ar pasinaudoti viešojo transporto paslaugomis. Neretai žmogui, pasiūlius saugesnę alternatyvą, jis ją ir priims. Jeigu jis jau sėdasi prie vairo ir nesiklauso, tai jau nieko nepadarysi. Tai tada vienintelės priemonės yra fizinės. Pavyzdžiui, paimti automobilio raktelius arba, kritiniu atveju, kviesti policijos pareigūnus, kurie gali panaudoti kažkokias fizines priemones“, – patarimais, kaip elgtis sudėtingiausiose situacijose, dalijasi psichologas.

Taigi, išgėrę žmonės linkę pervertinti savo gebėjimą vairuoti. Būtent dėl alkoholio žmonės mažiau reguliuoja savo impulsus – tai esminis argumentas, aiškiai parodantis, kad alkoholio pavartojęs asmuo negali priimti teisingo sprendimo dėl savo gebėjimo vairuoti. Net jei tai tik viena taurė alkoholinio gėrimo, nesėskite prie vairo – tik taip galėsite apsaugoti tiek savo, tiek keleivių sveikatą ar net gyvybes. O jei jau nutinka taip, kad šalia esantis išgėręs žmogus veržiasi vairuoti transporto priemonę – nebūkite liudininkai potencialios nelaimės ir užbėkite įvykiams už akių, neleiskite vairuoti neblaiviems.

Informacija parengta bendradarbiaujant su VĮ Lietuvos automobilių kelių direkcija.