Matomumas pagerėja kelis kartus

Saugaus eismo ekspertai pabrėžia, kad atšvaitai yra labai svarbūs bei yra pagrindinis būdas nepranykti nakties tamsoje. Mat dėvėdami atšvaitus pėstieji ne tik tampa matomi – galimybė juos pastebėti padidėja kelis kartus. Specialistai nurodė, kad atvejais, kai automobilis važiuoja su įjungtomis tolimosiomis šviesomis, jo vairuotojas pėsčiąjį gali pastebėti iki jo likus vidutiniškai 300 metrų, o pėsčiajam tokiomis sąlygomis keliaujant be atšvaitų atstumas sumažėja iki 100 metrų.

Situacija tampa dar prastesnė tada, kai automobilis važiuoja su įjungtomis trumposiomis šviesomis. Mat jo vairuotojas pėsčiąjį su atšvaitu tokiomis sąlygomis galėtų pastebėti iki jo likus 150 metrų, tačiau jei pėsčiasis atšvaito nedėvi, automobilio vairuotojas jį galės pastebėti tik likus 30-50 metrų iki žmogaus, o tai, anot saugaus eismo ekspertų, yra per mažai, kad vairuotojui automobilį pavyktų sustabdyti laiku ir išvengti susidūrimo su pėsčiuoju.

Svarbu ne tik turėti, bet ir tinkamai dėvėti

Tiek patys vairuotojai, tiek saugaus eismo ekspertai tvirtina, kad kai kuriais atvejais net ir apniukusią rudens dieną pastebėti pilkai apsirengusį pėsčiąjį tampa labai sunku, o pradėjus temti bei ypač sutemus – neįmanoma. Būtent dėl šios priežasties kiekvienas eismo dalyvis iš anksto turėtų pasirūpinti atšvaitais bei prireikus keliauti pėsčiomis tinkamai juos dėvėtų.

Atšvaitai

Atšvaitą prie drabužių reikėtų pritvirtinti taip, kad jis būtų gerai matomas iš visų pusių bei jo neuždengtų kiti daiktai. Užmiestyje pėstieji privalo eiti prieš automobilių judėjimo kryptį, t. y. kaire kelio puse, todėl eidami užmiestyje, pėstieji turi užsidėti juostinį atšvaitą ant dešinės rankos kiek aukščiau rankos riešo bei ant dešinės kojos blauzdos srityje ar prisisegti pakabinamą atšvaitą prie palto ar striukės kišenės taip, kad jis būtų suaugusio žmogaus kelių aukštyje – taip pakabintą atšvaitą lengvai apšvies automobilio žibintai. Mieste pėstieji atšvaitus turėtų užsisegti ar užsidėti taip, kad jie būtų matomi, kad automobilių žibintai atšvaitus galėtų apšviesti.

Itin svarbu, kad prieš išleisdami vaikus į mokyklą, ar keliaudami kartu su atžalomis, tėvai pasirūpintų, kad ir mažieji eismo dalyviai būtų tinkamai aprūpinti atšvaitais. Saugaus eismo ekspertai pabrėžia, kad ant vaikų drabužių juos reikia pritvirtinti suaugusio žmogaus kelių lygyje. Pakabinamas atšvaitas tvirtinamas prie kuprinės, rankinės ar išorinių drabužių, taip, kad jis laisvai švytuotų automobilio žibintų aukštyje.

Svarbu ne tik pėstiesiems, bet ir kitiems

Ypač keliaujant užmiesčio keliais nereikėtų pamiršti ir ryškiaspalvės liemenės su šviesą atspindinčiais elementais. Ši pėsčiojo, dviratininko ar paspirtukininko matomumą pagerinanti priemonė turi būti ne tik ryškios spalvos, bet ir ties juosmeniu ant jos turi būti du ar daugiau horizontalūs šviesą atspindintys elementai. Pėstiesiems, einantiems tamsoje taip pat rekomenduojama neštis šviečiantį žibintą, kurio šviesa taip pat vairuotojams gali padėti pėsčiąjį pastebėti anksčiau. Labai svarbu, kad šių saugumo priemonių nepamirštų ir vakarais sportuoti mėgstantys eismo dalyviai.

KTU studentų sukurtas šviesą atspindintis antkaklis

Saugaus eismo ekspertai pabrėžia, kad tokią liemenę ar atšvaitus privalo turėti ir vairuotojai – tamsiu paros metu kelyje sustojęs vairuotojas dar prieš išlipdamas iš transporto priemonės privalo vilkėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais arba būti prisisegęs prie drabužių atšvaitą.

Specialistai atkreipia dėmesį, kad kiekvienas eismo dalyvis, nesvarbu, kokį judėjimo būdą pasirinktų, kartu yra ir pėsčiasis, todėl visada ir visur privalo turėtų jo gyvybę apsaugoti galintį atšvaitą.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Lietuvos automobilių kelių direkcija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)