Pasirūpinkite savo ir kitų saugumu

Rudenį, kai miestuose eismas tampa intensyvesnis, o vakarus vis anksčiau pasitinka tamsa, saugaus eismo ekspertai vairuotojus ragina būti ypač atidžiais, nesvarbu kokią transporto priemonę pasirinktų. Itin svarbu, kad sėdintys prie automobilio vairo prisimintų, jog artėdami prie pėsčiųjų perėjos visada turėtų sumažinti greitį, nors ir atrodo, kad šalia jos nieko nėra.

Patys vairuotojai tikina, kad ypač daugiabučių namų rajonuose pastebėti perėjos link artėjantį pėsčiąjį, dėl šalikelėje sustatytų automobilių, tampa kone neįmanoma, todėl kiekvieną kartą reikėtų bent jau atleisti akceleratoriaus pedalą bei pasiruošti, kad automobilį gali tekti sustabdyti. Ne ką mažiau svarbu, kad tokį įprotį vairuotojai išsiugdytų ir važiuodami šalia prekybos centrų, lankytinų miesto vietų ar centre.

Jei artėjant prie pėsčiųjų perėjos matomumą sunkina meteorologiniai reiškiniai, vairuotojai turėtų imtis visų įmanomų priemonių, kad užtikrintų ne tik savo, bet ir kitų eismo dalyvių saugumą. Dėl šios priežasties sėdintys automobilyje turėtų pradėti mažinti važiavimo greitį dar anksčiau nei tai daro esant palankioms eismo sąlygoms.

Anksčiau pradėti stabdyti automobilį reikėtų ir važiuojant dvi ar daugiau eismo juostų turinčiame kelyje. Jei važiuodami trečia eismo juosta matote, kad pirmoje juostoje prieš pėsčiųjų perėją yra sustojęs automobilis, turėtumėte pasekti jo pavyzdžiu ir anksčiau pradėti mažinti važiavimo greitį.

Pėsčiųjų perėja

Prisiminkite taisykles

Saugaus eismo ekspertai pabrėžia, kad neretai eismo nelaimių nepavyksta išvengti dėl eismo dalyvių skubėjimo, todėl artėdami prie pėsčiųjų perėjos turėtų neskubėti ne tik patys pėstieji, bet ir kiti lengvai pažeidžiami eismo dalyviai – dviratininkai ir paspirtukininkai.

Dar rugsėjį pareigūnai užfiksavo įvykį, kai pėsčiųjų perėjoje buvo sužalotas žmogus dėl jo nepraleidusio elektrinio paspirtuko vairuotojo. Specialistai aiškina, kad keliaujantys šiomis transporto priemonėmis turėtų prisiminti, kad jie važiuodami dviračių takais, kurie kerta pėsčiųjų takus, prieš pastaruosius, jei reikia, turėtų sustoti ir praleisti pėsčiuosius, mat šiems eismo dalyviams yra suteikiamas pirmumas. Tik praleidę pėsčiuosius ir įsitikinę, kad toliau judėti yra saugu, tiek dviračių, tiek elektrinių paspirtukų vairuotojai gali judėti toliau.

Tiesa, keliaujantys šiomis transporto priemonėmis taip pat turėtų prisiminti, kad prireikus patiems kirsti važiuojamąją kelio dalį naudojantis pėsčiųjų perėjomis, jie turėtų sustoti,nulipti nuo dviračio ar elektrinio paspirtuko ir įsitikinę, kad judėti yra saugu, per pėsčiųjų perėją eiti vesdamiesi turimą transporto priemonę.

Pirmumas dar ne viskas

Specialistai tikina, kad pėstieji taip pat turėtų būti itin atidūs ir artėdami prie pėsčiųjų perėjos neturėtų aklai naudotis jiems suteikiama pirmumo teise. Vos priartėję prie kelio krašto keliaujantys pėsčiomis taip pat turėtų neskubėti bei sudaryti sąlygas vairuotojams juos pastebėti. Jei pėsčiasis mato, kad vairuotojai jo nepastebi bei turimos transporto priemonės nestabdo, norintysis pereiti pėsčiųjų perėją neturėtų nužengti nuo šaligatvio, nebent matymo lauką visiškai užstoja kliūtis ir žengtas žingsnis tiek pačiam pėsčiajam, tiek kitiems eismo dalyviams nesukeltų pavojaus, o priešingai – padėtų geriau apžvelgti kelią bei leistų jį pastebėti kitiems dar neįžengus į automobilių judėjimo zoną.

Eidami per pėsčiųjų perėjas keliuose, kuriuos sudaro dvi ar daugiau eismo juostų viena kryptimi, pėstieji privalo įsitikinti, ar visose eismo juostose esantys vairuotojai juos praleidžia, mat yra užfiksuota atvejų, kada pėstieji nukenčia įžengdami į antrą ar trečią eismo juostą.

Saugaus eismo ekspertai taip pat pabrėžia, kad jokiais atvejais nederėtų pėsčiajam tyčia žengti prieš nestabdomą automobilį norint vairuotoją „pamokyti“ ar priminti jo pareigas, mat tokie išsišokimai gali baigtis netgi mirtimi.

Prisiminkite mažesnius už save

Ne ką mažiau svarbu, kad tiek automobilių, tiek elektrinių paspirtukų bei dviračių vairuotojai artėdami prie pėsčiųjų perėjų atkreiptų dėmesį ne tik į artėjančius pėsčiuosius, tačiau ir apsidairytų, ar priekyje jų neina keturkojis. Ypač pradėjus anksčiau temti neretai vairuotojai nė nesusimąsto apie keturkojus eismo dalyvius, o dėl to nepavyksta išvengti jų sužalojimų.

Prisiminkite:

  1. Artėdami prie pėsčiųjų perėjos sumažinkite automobilio greitį;
  2. Jei eismo sąlygas sunkina meteorologinės sąlygos, artėdami pėsčiųjų ir dviračių takų link stabdyti pradėkite anksčiau;
  3. Jei keliaujate dviračiu ar elektriniu paspirtuku, priartėję prie pėsčiųjų perėjos sustokite ir praleiskite keliaujančius pėsčiomis;
  4. Jei reikia pasinaudoti pėsčiųjų perėja važiuojant dviračiu ar elektriniu paspirtuku, sustokite prieš perėją, nulipkite nuo transporto priemonės ir tik įsitikinę, kad yra saugu ženkite į perėją vesdamiesi dviratį ar paspirtuką;
  5. Prieš įžengdami į pėsčiųjų perėją pėstieji privalo sustoti, įsitikinti, kad kitų transporto priemonių juos mato ir praleidžia ir tik tada pereiti perėją;


Informacija parengta bendradarbiaujant su Lietuvos automobilių kelių direkcija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)