Svarbiausias – atidumas

Specialistai pripažįsta, kad pasikeitus eismo sąlygoms didžiausias pavojus kyla keliaujantiems užmiesčio keliais, tačiau kulniuojantys miestų gatvėmis taip pat turėtų nestokoti atidumo. Saugaus eismo ekspertai teigė, kad prasidėjus karantinui, o vėliau vasarai, tiek vairuotojai, tiek pėstieji priprato prie kiek kitokių keliavimo įpročių ir per daug atsipalaidavo, o dėl to neišvengia klaidų.

Vis dėlto, išaugus transporto srautams didžiuosiuose šalies miestuose pėstieji turėtų prisiminti, kad priartėję prie pėsčiųjų perėjos turėtų neskubėti, sustoti, apsidairyti, įsitikinti, kad transporto priemonių vairuotojai juos mato ir praleidžia, ir tik tada įžengti į važiuojamąją dalį.

Specialistai tikino, kad artėdami prie kelio su dviem ar daugiau eismo juostų viena kryptimi pėstieji turėtų prieš įžengdami vis į kitą eismo juostą įsitikinti, ar sėdintys automobiliuose juos tikrai mato ir praleidžia, mat būtent tokiose vietose dėl vairuotojų ir pačių pėsčiųjų skubėjimo pastarieji neišvengia sužalojimų.

Tiesa, važiuojant tokiais keliais atidesni turėtų būti ir vairuotojai bei matydami vienoje iš eismo juostų prieš perėją jau sustojusį automobilį pasekti jo vairuotojo pavyzdžiu. Vairavimo instruktoriai ir saugaus eismo ekspertai įsitikinę, kad tik abipusis eismo dalyvių atsargumas gali padėti išvengti itin skaudžių eismo nelaimių, kai susikerta automobilių ir keliaujančių pėsčiomis keliai.

Vilniuje atnaujinta Rinktinės-Žalgirio-Tuskulėnų-Apkasų gatvių sankryža

Renkitės ryškiau

Ne ką mažiau svarbu prisiminti ir tai, kad dėl vėsesnės ir drėgnos kelio dangos automobilio stabdymo kelias pailgėja, todėl ypač miegamųjų namų rajonuose pėstieji turėtų sudaryti visas sąlygas sėdintiems prie vairo juos pastebėti.

Saugaus eismo ekspertai patikino, kad pėstieji, savo matomumu turėtų pasirūpinti ir kitais būdais. Mat net ir dieną, kai yra apsiniaukę, ar pradeda lyti, vairuotojams pastebėti šalia kelio einantį pilkais drabužiais apsirengusį pėsčiąjį gali būti itin sudėtinga. Tam, kad tokių nesusipratimų pavyktų išvengti, ekspertai pataria keliaujantiems pėsčiomis rinktis ryškesnius drabužius arba dėvėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais.

Specialistai atkreipė dėmesį, kad pėstieji turėtų atkreipti dėmesį ir į tai, kad nukritę ir sušlapę medžių lapai taip pat gali tapti itin rimta kliūtimi. Artėdami prie pėsčiųjų perėjos pėstieji turėtų elgtis atsargiau, mat užlipę ant sudrėkusių slidžių lapų gali neišvengti kritimo ir sužalojimų. Negana to, kai kuriais atvejais tokių incidentų metu pėstieji netikėtai patenka į važiuojamąją kelio dalį ir taip sukelia dar didesnį pavojų ne tik sau, bet ir aplinkiniams.

Vilniuje atnaujinta Rinktinės-Žalgirio-Tuskulėnų-Apkasų gatvių sankryža

Prisiminkite atšvaitus

Dar didesnį dėmesį eismo saugumui turėtų skirti keliaujantys užmiesčio keliais. Mat ypač prasidėjus rugsėjui, kai vaikai pėsčiomis keliauja iki mokyklinio autobuso ir atgal į namus, vairuotojai turėtų būti itin atidūs. Tiesa, atsargumo turėtų imtis ir patys pėstieji bei vaikus į mokyklas išleidžiantys tėvai. Specialistai akcentuoja, kad nereikia laukti, kol darbo pabaigą sutiksime su tamsa bei atšvaitais pasirūpinti ir juos dėvėti jau dabar.

Kelių eismo taisyklės numato, kad atšvaitus pėstieji turėtų užsidėti ant dešinės rankos aukščiau riešo ir dešinės kojos žemiau kelio. Pakabinami atšvaitai turėtų būti prisegami taip, kad būtų automobilių žibintų aukštyje, suaugusiam žmogui toks atšvaitas turėtų kabėti kelių aukštyje. Saugaus eismo ekspertai pabrėžia, kad tik rūpindamiesi tiek savimi, tiek kitais eismo dalyviai keliuose bus saugesni.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)