Išėję pasivaikščioti neatsipalaiduokite

Pasak Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos tarnybos viršininko Mindaugo Džermeikos, asmuo, kuris traukia ar stumia vaikišką vežimėlį yra laikomas pėsčiuoju, todėl turi laikytis visų pėstiesiems skirtų kelių eismo taisyklių reikalavimų.

„Tėvais su vaikų vežimėliais turėtų pasirūpinti savo saugumu ir eiti šaligatviais arba pėsčiųjų takais dešine puse, o ten, kur jų nėra, – kelkraščiu. Vis tik jei jų nėra ar jais eiti negalima, tėvai su vežimėliu gali eiti kelkraščiu arba važiuojamosios dalies pakraščiu transporto priemonių judėjimo kryptimi“, – aiškino M. Džermeika.

Į kitą važiuojamosios dalies pusę pėstieji privalo eiti tik pėsčiųjų perėjomis, o kur jų nėra – sankryžose pagal šaligatvių ar kelkraščių liniją. Pėstieji privalo vadovautis šviesoforo arba eismo reguliuotojo signalais. Pareigūnai pastebi, kad būtent šias kelių eismo taisykles asmenys su vaikais vežimėliuose pažeisti linkę dažniausiai.

Tėvams vežantiems savo vaikus vežimėliuose draudžiama eiti per važiuojamąją dalį tose vietose, kur yra transporto ar pėsčiųjų atitvarai, o gyvenvietėse ir ten, kur yra skiriamoji juosta. Eismo dalyviai turėtų vengti išeiti iš už stovinčios transporto priemonės ar kitos kliūties, trukdančios apžvelgti vietą, neįsitikinus, kad nėra artėjančių transporto priemonių. Tėveliai turi būti atidūs ir dviračių takuose, juose eiti su vežimėliais draudžiama.

Tėvai su vaikais

Per gatvę – stačiu kampu

Įžengti į važiuojamąją kelio dalį leidžiama tik po to, kai tėvai stumiantys vaikišką vežimėlį įvertina atstumą iki artėjančių transporto priemonių ir jų greitį bei įsitikina, kad eiti bus saugu. Einant gatve visuomet reikia stebėti aplinką, klausytis, kas vyksta kelyje bei neužsiimti pašaliniais veiksmais.

Pareigūnai priminė, kad palikti vežimėlį su vaiku be priežiūros – draudžiama. Prie pėsčiųjų perėjos, taip pat laukiant stotelėse maršrutinio transporto, nuo šaligatvio krašto reikėtų stovėti bent 0,5 m atstumu iki važiuojamosios kelio dalies krašto.

„Jeigu per gatvę vedatės vaiką, turite tvirtai jį laikyti už rankos. Per važiuojamąją kelio dalį reikia eiti stačiu kampu, kad trumpiau užtruktumėte. Nepamirškite stebėti aplinkos bei situacijų. Pavyzdžiui, mokyklinio autobuso ar transporto priemonės su vaikų vežimo skiriamaisiais ženklais vairuotojas ar vaikus lydintis asmuo privalo palydėti į kitą kelio pusę jaunesnius kaip 10 metų vaikus“, – sako pareigūnai.

Saugos diržas viešajame transporte būtinas

Pasak policijos atstovų, suaugusysis atsako už vežimėlyje vežamo vaiko saugumą ir jis privalo elgtis atsakingai: „Vaikišką vežimėlį viešajame transporte reikia pastatyti tam skirtoje vietoje ir jį prisegti saugos diržu. Pačiam suaugusiajam, jei yra laisvų vietų, reikia atsisėsti, stovint – abiem rankomis tvirtai laikytis už turėklų. Važiuojant kartu su mažamečiais, juos pasodinti ir atidžiai prižiūrėti“.

Eismo dalyviai turi prisiminti, kad keleiviams leidžiama įlipti (išlipti) tik tada, kai transporto priemonė visiškai sustoja. Tai taikytina ir viešojo transporto keleiviams. Svarbu atkreipti dėmesį, kad iš važiuojamosios kelio dalies pusės keleiviui leidžiama įlipti į automobilį (išlipti iš jos) tik tuo atveju, jeigu to padaryti neįmanoma iš šaligatvio ar kelkraščio pusės ir jeigu tai bus saugu (negalima trukdyti kitiems eismo dalyviams).

Tėvai su vaikais

Atšvaitai apsaugo ir vaikus, ir tėvus

Pareigūnai taip pat primena, kad suaugusieji eismo dalyviai turi suprasti, jog nuo pat mažens svarbu tinkamai parengti vaikus saugiai elgtis kelyje.

„Nuo kūdikystės vaikams būtina rodyti tinkamą elgesio pavyzdį kelyje, suprantamai paaiškinti pagrindines saugaus elgesio kelyje taisykles. Būtina pažymėti, kad vaikams geriausias pavyzdys – pačių suaugusiųjų teisingas ir tinkamas elgesys. Einant su vaiku reikėtų mokyti, kur ir kaip pereiti važiuojamąją kelio dalį, parodyti, kaip elgtis šviesoforu reguliuojamoje pėsčiųjų perėjoje, nereguliuojamoje pėsčiųjų perėjoje, pažymėtoje tik kelio ženklais“, – aiškino pareigūnai.

Važiuojamojoje dalyje pėstieji neturi delsti ar stoviniuoti. Nespėjusieji pereiti važiuojamosios dalies turi stovėti saugumo salelėje arba ant paženklintos ar įsivaizduojamos linijos, skiriančios priešingų krypčių transporto srautus. Baigti eiti per važiuojamąją dalį galima tik įsitikinus, kad eiti saugu.

Pėstieji, eidami neapšviestu kelkraščiu arba važiuojamosios dalies kraštu tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui, privalo neštis šviečiantį žibintą arba vilkėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais arba būti prie drabužių prisisegę kitiems eismo dalyviams matomoje vietoje atšvaitą. Traukiamas (stumiamas) platesnis kaip 1 m vežimėlis turi būti su atšvaitais: kairėje vežimėlio pusėje iš priekio – baltu, o iš galo – raudonu.

Kelių policijos pareigūnai ragina suaugusiuosius eismo dalyvius visuomet prisiminti, kad didžiausią ir svarbiausią įtaką nepilnamečių eismo dalyvių saugumui daro suaugusiųjų elgesys gatvėse – rodydami tinkamą pavyzdį, saugojame vaikų gyvybes. Visiems eismo dalyviams patariama ne tik laikytis visų kelių eismo taisyklių reikalavimų, bet ir būti atidesniais ir tolerantiškesniais, siekiant bendro tikslo, kad skaudžių nelaimių keliuose būtų kuo mažiau.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (95)