Nors gana dažnai galima išgirsti istorijų, kaip neblaivūs vairuotojai būna sulaikomi tiesiog važiuojantys gatvėje, neretai pranešama ir apie nuo alkoholio apsvaigusių eismo dalyvių sukeltus įvykius, kurių metu nukenčia ne tik tie patys vairuotojai, tačiau ir kitų automobilių ekipažo nariai, dviratininkai ir pėstieji.

Nebesiorientuoja eisme

Vien birželio mėnesį pareigūnai užfiksavo nemažai eismo įvykių, kuriuose neblaivūs vairuotojai nesugebėjo suvaldyti transporto priemonės, nuvažiavo nuo kelio ir vertėsi, ir dėl to patyrė sužalojimų.

Saugaus eismo ekspertai pabrėžia, kad net ir suvartojus nedidelį kiekį alkoholio, vairuotojo reakcija sulėtėja, o koordinacija suprastėja. Neblaivus vairuotojas nebegeba tinkamai ir laiku priimti sprendimų bei sureaguoti į pasikeitusias eismo ar oro sąlygas, o taip pat ir staiga kelyje atsiradusią kliūtį.

Neblaivus vairuotojas

Reikėtų prisiminti ir tai, kad vos pavartojus svaigiųjų gėrimų žmogus gali jaustis gerokai geriau, nei po 10 minučių, todėl nereikėtų pervertinti savo galimybių ir žinant, kad prie vairo sėsti bus privaloma, alkoholio nevartoti visai. Pareigūnai užfiksavo įvykį, kai neblaivus vairuotojas neišsiteko kelyje, dėl to, užvažiavo ant šaligatvio bei atsitrenkė į kelio bortus ir apšvietimo stulpą.

Pražudo žmones

Tiesa, šį mėnesį neišvengta ir tragiškų neblaivių vairuotojų pasivažinėjimų. Policija pranešė, kad birželio 13 dieną, kelyje Alytus–Lazdijai, neblaivaus jaunuolio vairuojamas automobilis atsitrenkė į ta pačia kryptimi važiavusio motociklo galą. Nuo smūgio abi transporto priemonės nuvažiavo nuo kelio ir virto, o įvykio metu žuvo motociklą vairavęs 18 metų vaikinas.

„Automobiliu važiavo du neblaivūs vaikinai: nukentėjo vienas jų – 21-erių (nustatytas 2,31 promilės girtumas). 22 metų vaikinui nustatytas 1,47 promilės neblaivumas“, – pranešė pareigūnai.

Neblaivus vairuotojas

Nesirūpina savo saugumu

Saugaus eismo ekspertai tvirtina, kad pavojų eismo saugumui kelia ne tik neblaivūs automobilių vairuotojai, tačiau ir dviratininkai bei pėstieji. Neretai nuo alkoholio apsvaigę dviračių vairuotojai tinkamai nepasirūpina savo saugumu: nedėvi saugos šalmo ir ryškiaspalvės liemenės, šiomis priemonėmis nepasirūpina sutemus, važiuoja eismo juostos viduriu, o ne prie dešiniojo kelio krašto, sunkiai išlaiko tiesą trajektoriją.

Kaip ir dviratininkai, taip ir neblaivūs pėstieji, gali staigiai pakeisti judėjimo kryptį, išeiti į važiuojamąją kelio dalį bei kitaip sukelti pavojų ne tik sau, bet ir kitiems eismo dalyviams. Saugaus eismo ekspertai žmones ragina apskritai nekeliauti apsvaigus, o esant poreikiui, paprašyti blaivių artimųjų pagalbos ar pasinaudoti pavežėjų ar taksi paslaugomis.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)