Saugaus eismo ekspertai atkreipė dėmesį, kad neretai suaugusieji neišvengia klaidų, kai vienu elektriniu paspirtuku važiuoja ne tik patys, tačiau priekyje leidžia stovėti ir mažamečiam vaikui. Specialistai pabrėžia, kad toks dalyvavimas eisme ne tik pažeidžia Kelių eismo taisykles (KET), bet ir kelia didelį pavojų šiems bei kitiems eismo dalyviams.

Priskiriami pėstiesiems

Vis tik net jei keliaujantys paspirtukais šios taisyklės paiso, tai – dar ne viskas. Mat net ir tada, kai visi šeimos nariai keliauja atskiromis transporto priemonėmis, reikia prisiminti, kad įprastų – ne elektrinių paspirtukų vairuotojai ir jais judantys vaikai, skirtingai nei važiuojantys turinčiais elektrinę pavarą, yra priskiriami pėstiesiems, o ne dviratininkams, todėl jų eismas dviračių takais yra draudžiamas.

Vaikai su paspirtukais

Dviračių taku įprastais paspirtukais važiuojantys vaikai gali trukdyti kitų eismo dalyvių judėjimą, taip pat greitai ir neprognozuojamai pakeisti važiavimo kryptį bei taip užkirsti kelią greičiau važiuojantiems dviratininkams ir elektrinių paspirtukų vairuotojams. Dėl šios priežasties su mažamečiais vaikais pasivažinėti nutarę suaugusieji turėtų parinkti tokį maršrutą, kur galėtų saugiai, kartu su vaikais, judėti pėstiesiems artimu 3-7 km/val. greičiu paliekant saugų šoninį atstumą.

Paaiškinkite taisykles vaikams

Tais atvejais, kai dviratėmis transporto priemonėmis juda tik vaikai, o suaugusieji eina pėsčiomis, taip pat reikėtų atkreipti atžalų dėmesį, kad net ir šalia esant dviračių takui, jie privalo važiuoti šaligatviu, tačiau netrikdyti kitų pėsčiųjų eismo. Svarbu paminėti, jog KET numatyta, kad jei dviračio ir pėsčiųjų simboliai kelio ženkle yra ne vienas po kitu, o vienas šalia kito ir skiriami vertikaliu baltu brūkšniu, eismo dalyviai privalo naudotis ta tako puse, kuri jiems skirta. Tai atskirti reikėtų mokyti ir vaikus.

Reikėtų prisiminti, kad paspirtukininkams, kaip ir dviračių vairuotojams, galioja tokios pat taisyklės, todėl šiomis transporto priemonėmis važiuoti važiuojamąja dalimi leidžiama ne jaunesniems kaip 14 metų asmenims, o išklausiusiems nustatytą mokymo kursą ir turintiems mokyklos išduotą pažymėjimą, – ne jaunesniems kaip 12 metų asmenims. Ne jaunesni kaip 8 metų dalyvauti eisme gali tik su suaugusiųjų priežiūra.

Vaikai su paspirtukais

Dėmesys saugumui

Negana to, net jei ir nusprendėte aktyviai praleisti laisvalaikį su šeima, reikėtų per daug neatsipalaiduoti ir tinkamai pasirūpinti atžalų saugumu. Pirmiausia, itin svarbu, kad vaikai dėvėtų jų galvos dydį atitinkantį galvos saugos šalmą. Mat kai kuriais atvejais vaiko kritimą gali lemti ir aplinkinių eismo dalyvių neapdairumas, todėl reikėtų įsitikinti, kad kritimo atveju svarbiausios kūno vietos būtų apsaugotos.

Ne ką mažiau svarbu vaiką aprengti ryškiaspalve liemene su šviesą atspindinčiais elementais. Mat taip vaiką galės geriau matyti kiti eismo dalyviai, o dėl to jis bus ir saugesnis. Pabrėžtina, kad kiekvienas atsakingas tėvas turėtų saugos priemones naudoti ir pats, mat daugeliu atvejų vaikai stengiasi atkartoti suaugusiųjų veiksmus, todėl deramas pavyzdys gali būti puiki priemonė vaiko saugumui padidinti.

Vaikai su paspirtukais

Papasakokite kaip turėtų keliauti vieni

Atsargumo priemonių turėtų imtis ne tik keliaujantys paspirtukais ar dviračiais. Tėvai turėtų įspėti ir paauglius vaikus, kurie važinėjasi riedlentėmis ir riedučiais. Mat neretai šių judėjimo priemonių turėtojai rieda dviračių takais, tačiau jie, kaip ir įprastų paspirtukų vairuotojai yra priskiriami pėstiesiems, todėl saugaus eismo ekspertai ragina KET nuostatų laikytis dėl pačių riedlentininkų ir riedutininkų saugumo. Specialistai atkreipė dėmesį, kad net ir važiuojant tokiomis transporto priemonėmis tiek vaikai, tiek suaugusieji turėtų užsidėti saugos šalmą, alkūnių ir kelių apsaugas bei dėvėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)