Neretai automobilis tampa ne tik kasdiene transporto priemone, bet ir daiktų pervežimo transportu, tačiau draudimo bendrovės Ekspertizių skyriaus vadovas Andrius Žiukelis teigė, kad tokiais atvejais vairuotojai net neįvertina, kokios rimtos pasekmės gali laukti net ir tada, kai pašaliniai daiktai nėra dideli.

Nei matomumo, nei saugumo

Specialistas aiškino, kad daiktų gabenimo automobilio salone reikėtų vengti net dėl kelių priežasčių. Pirmiausia gale sukrauti daiktai apriboja vairuotojo matomumą per galinio vaizdo veidrodėlį, o dėl to jam gali būti sunku pastebėti lenkimo manevrą atliekantį vairuotoją ar į kitą eismo juostą išvažiuojantį automobilį. Nematydamas, kas vyksta už jo, vairuotojas gali neišvengti eismo įvykio.

Negana to, prireikus staigiai stabdyti, vežami nepritvirtinti daiktai, ypač esantys ant galinės automobilio palangės, su didele jėga kris į priekį ir taip gali sužaloti viduje esančius žmones. Priklausomai nuo daiktų dydžio, toks staigus stabdymas, jei automobilis visiškai nesustojo, gali tapti netgi eismo įvykio priežastimi, kai užgriuvus daiktams vairuotojas nebegebės suvaldyti transporto priemonės. Specialistas aiškino, kad yra užfiksuotų atvejų, kai dėl salone buvusių daiktų žala eismo įvykio metu buvo didesnė.

Daiktai automobilyje

Kyla pavojus kitiems

Specialistas pabrėžė, kad papildomi daiktai eismo įvykio metu tik dar labiau apsunkins padėtį, nes dėl jų patirti sužalojimai gali būti daug rimtesni. A. Žiukelis taip pat patarė nevežti stambių gabaritų ar ilgų daiktų, mat jų transportavimas lengvuoju automobiliu kelia pavojų ir kitiems eismo dalyviams.

„Nerekomenduojama vežti jokių ilgų daiktų – lentų, kitų statybinių medžiagų, kurias žmonės labai dažnai veža automobilio salone per visą jo ilgį, kartais net ir išsikišusias laukan, atdara bagažine. Dar viena krovinių grupė – dideli ir sunkūs kroviniai – šaldytuvai, skalbimo mašinos ir kiti. Esame fiksavę atvejų, kai nepritvirtinti kroviniai iškrito ant kelio. Taip pat jie kelia pavojų keleiviams, įvykus įvykiui kyla didesnė sužeidimų tikimybė“, – akcentavo draudimo bendrovės specialistas.

Daiktai automobilyje

Pavojingos ir smulkmenos

A. Žiukelis taip pat pabrėžė, kad dėmesį į saugumą turėtų atkreipti ne tik tie, kurie automobilį prisikrauna iki lubų, tačiau ir kiti vairuotojai, kurių transporto priemonės salone mėtosi vandens buteliukai ar panašūs daiktai. Specialistas pabrėžė, kad tokie daiktai taip pat kelia pavojų eismo saugumui, mat gali pariedėti po automobilio pedalais, dėl ko sustabdyti transporto priemonę ir išvengti eismo įvykio gali tapti neįmanoma.

„Pagrindinis mano patarimas: salone turėtų būti tik vairuotojas ir keleiviai, galbūt smulkūs daiktai, būtini keleiviams kelionės metu – žurnalas ar telefonas, tačiau ne vairuotojui. Viskas. Jei daiktas nėra būtinas kelionės metu, jo vieta – bagažinėje. O visus krovinius reikia vežti tam skirtomis transporto priemonėmis – krovininiais mikroautobusais ir sunkvežimiais“, – pabrėžė A. Žiukelis primindamas, kad papildomi daiktai ir jų svoris taip pat turi įtakos ir degalų sąnaudoms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)