Neretai, ypač smulkių eismo įvykių metu, vairuotojai pasiduoda emocijoms, kurios kyla dėl susidariusios situacijos, o dėl to nė neįvertinę rizikos šoka iš automobilio ir puola jį apžiūrinėti. Vis tik reikėtų atkreipti dėmesį, kad toks neapdairumas kartais kainuoja net gyvybę.

Pražudyti gali ir skubėjimas

Prieš kelis metus policijos pareigūnai pranešė apie įvykį, kurio metu žuvo 59-erių vairuotojas. Tiesa, tuo metu vyras eismo įvykyje nenukentėjo, tačiau žuvo vos tik išlipęs iš savo transporto priemonės – jį partrenkė ir mirtinai sužalojo pro šalį važiuojantis automobilis.

Saugaus eismo ekspertai akcentuoja, kad bet kokiu automobilio sustojimo atveju, o ypač, kai įvyksta avarija, vairuotojas ir keleiviai, jei aplinkybės tai leidžia, turėtų nesistengti kuo greičiau palikti automobilio. Jei eismo įvykis yra techninis, o jo metu žmonės nenukentėjo, geriausia, kad iš automobilio, įsitikinęs, kad tai saugu, išliptų tik vairuotojas. Keleiviams patariama likti savo vietoje, nesiblaškyti po kelią ir nekelti pavojaus sau bei kitiems eismo dalyviams.

Leiskite matyti kitiems

Jei smulki avarija įvyko jau sutemus, vairuotojas dar prieš išlipdamas iš automobilio turėtų apsivilkti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais. Tamsiu paros metu, išlipus iš automobilio, patariama naudoti ir papildomas saugumo priemones, pavyzdžiui, žibintuvėlį.

Vos iš transporto priemonių išlipę vairuotojai neturėtų pulti aiškintis įvykio aplinkybių, o pirmiausia, apie tai deramai įspėti kitus eismo dalyvius. Avarinio sustojimo ženklas turėtų būti pastatytas toje eismo juostoje, kurioje įvyko avarija. Įspėjamasis ženklas gyvenvietėje turėtų būti pastatytas 25 metrų atstumu prieš sustojusius automobilius, o užmiestyje – 50 metrų atstumu.

Pasirūpinkite savo ir kitų gerove

Žinoma, reikėtų nepamiršti ir aplinkinių bei pačio vairuotojo gerovės. Patekus į įvykį dėl sukilusio adrenalino žmogus gali nejausti skausmo, todėl labai svarbu įsitikinti, ar visi automobilyje esantys žmonės yra sveiki. Jei paaiškėja, kad sužalojimų išvengti nepavyko, pirmiausia apie įvykį reikėtų pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112 ir laukti atvykstančių medikų.

A kategorijos vairavimo instruktorius Algirdas Radzevičius aiškino, kad po eismo įvykio klaidų neišvengia ir motociklininkai. Mokytojas pasakojo, kad neretai paveikti išgąsčio motociklininkai, kai tai gali padaryti, ima vaikščioti, tačiau iš tiesų to reikėtų vengti.

„Po eismo įvykio motociklininkams apskritai patariama pasitraukti, kaip įmanoma toliau nuo kelio, ir atsigulus nejudėti. Patekę į tokius įvykius gali papasakoti ne vieną istoriją, kaip vaikščiojo, kai abi kojos buvo lūžusios, bet to visai nejautė. Reikėtų saugoti save, nes sužalojimų gali būti ir sunkesnių, todėl net ir po smulkaus įvykio reikėtų sulaukti greitosios medicinos pagalbos“, – aiškino A. Radzevičius.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)