Kad ir kaip norėtųsi leisti gyvūnui pasimėgauti kelione automobiliu, pirmiausia reikėtų pagalvoti apie jo ir automobilyje esančių žmonių saugumą. Įprastai gyvūnai turėtų keliauti jiems pritaikytuose narveliuose, transportavimo dėžėse arba prisegti jiems skirtais saugos diržais.

Gali sukelti eismo įvykį

Toks gyvūnų vežimas užtikrins ne tik jų pačių, bet ir to automobilio keleivių bei kitų eismo dalyvių saugumą. Laisvai po automobilį bėgiojantys maži šunys ar katės gali tiesiogiai trukdyti vairuotojui, jį blaškyti, ilgesniam laikui atitraukti dėmesį nuo vairavimo bei taip sukelti pavojų. Negana to, maži gyvūnai gali bandyti pralįsti pro vairą ar palįsti po automobilio pedalais, o tokiu atveju vairuotojas nebeturės galimybės sustabdyti automobilio ar tai padaryti laiku.

Nors didesni gyvūnai, dažniausiai šunys, keliauja vienoje vietoje – ant galinės arba priekinės sėdynės, augintinių šeimininkai turėtų įsidėmėti, kad tiek vienu, tiek kitu atveju net ir menkiausias eismo įvykis gali sukelti rimtų gyvūno sveikatos sutrikdymų ar netgi jį pražudyti.

Šuo automobilyje

Gali sužaloti žmones

Neatsakingai gyvūnus vežantys vairuotojai gali nukentėti ir patys. Jei katė bus ant palangės šalia galinio stiklo, susidūrimo metu ji bus paveikta smūgio jėgos ir kris į priekį, o taip gali būti sužaloti ir žmonės. Negana to, specialistai apskaičiavo, kad jei ant galinės sėdynės sėdėtų tokio sudėjimo šuo, kaip kolis, o eismo įvykis įvyktų važiuojant 50 km/val., šuo į priekį kristų su tokia jėga, kuri būtų lygi poliarinės meškos svoriui.

Didesnių augintinių šeimininkai turėtų prisiminti, kad neretai didesnių šunų svoris atitinka vidutinio sudėjimo žmogaus svorį ar netgi jį viršija, todėl eismo įvykio metu, kaip ir gale sėdintis, bet saugos diržo nesegintis žmogus, taip ir gyvūnas gali sužaloti ar netgi pažudyti priekyje sėdintį žmogų.

Šuo automobilyje

Turi būti pritvirtinti

Netgi tais atvejais, kai gyvūnai vežami narvuose, automobilio bagažinėje, jie nėra saugūs, jei narvai nėra pritvirtinti. Tai taip pat galima padaryti su tam skirtais diržais. Tik užtikrinus, kad gyvūno narvas kelionės metu nejudės, jis galės tinkamai apsaugoti gyvūną nuo sužalojimų ar žūties eismo įvykio metu.

Žinoma, augintinių šeimininkai turėtų prisiminti, kad kelionės metu, ypač šylant orams, gyvūnai neturėtų būti palikti uždarytame automobilyje be priežiūros ir vandens.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)