Vairavimo instruktorius ir motociklininkas Algirdas Radzevičius pasakojo, kad nepaisant to, jog motociklą iš garažo galima ištraukti jau kovo 1-ąją, pirmosios pamokos prasidės tik kovo 15-ąją. Motociklininkas pasakojo, jog pirmosiomis dienomis skubėti išvažiuoti nereikėtų, mat dėl permainingų oro sąlygų bei pamirštų įgūdžių sezoną gali tekti „uždaryti“ jam nė neprasidėjus.

A. Radzevičius pastebėjo, jog pirmosiomis kalendorinio pavasario dienomis vis dar išlieka galimybė, kad temperatūra gali nukristi žemiau nulio ar netgi iškristi sniegas. Reikėtų įvertinti ir galimus orų pokyčius – jei rytas atrodo gana šiltas, tačiau vakare numatomas atšalimas, motociklą geriau palikti namuose.

„Reikėtų atsižvelgti į oro temperatūrą. Jei asfaltas sausas, o temperatūra siekia 8-9 laipsnius šilumos ir laikosi bent 4-5 valandas, mieste važiuoti yra saugu. Esant vos keliems laipsniams aukščiau nulio, derėtų pasisaugoti ir išvažiuoti neskubėti. Reikėtų atkreipti dėmesį ir į vėjo stiprumą, šoninis vėjas gali būti pavojingas“, – sakė motociklininkas.

Neskubėkite ir prisiminkite

Negana to, vairavimo instruktorius teigė, jog įvertinti reikėtų ir savo gebėjimus valdyti motociklą. A. Radzevičius pasakojo, kad net ir patyrę motociklininkai sezono pradžioje turi prisiminti turimus įgūdžius bei įvertinti, kad po žiemos ant asfalto gali būti likę smėlio, kuris itin pavojingas.

„Ši žiema buvo gana šilta, tačiau sukdami į posūkius motociklininkai turėtų būti labai atsargūs, nes ant kelio gali būti smėlio. Jei tokioje vietoje greitis bus per didelis, motociklo galinis ratas praslys, o judrioje sankryžoje toks įvykis baigsis skaudžiai“, – sakė A. Radzevičius.

Motociklininkų sezono atidarymas

Vairavimo mokytojas motociklininkams siūlė atkreipti dėmesį ir į tai, kas pasikeitė per žiemą. Keliuose ne tik sumažėjo papildomų lentelių su žaliomis rodyklėmis, bet atsirado ir kitų infrastruktūros pokyčių. Be to, reikėtų nepamiršti ir to, kad transporto srautai taip pat didėja, todėl atsargumas yra labai svarbus.

„Net ir tiems, kurie vairuotojo pažymėjimus jau turi, rekomenduoju dar kartą paskaityti Kelių eismo taisykles (KET), prisiminti teorines žinias, kad nekiltų jokių neaiškumų. Nereikia savęs pervertinti ir kelyje elgtis atsargiai“, – aiškino vairavimo instruktorius.

Pasirūpinkite padangomis

A. Radzevičius patarė dar prieš išvažiuojant iš garažo patikrinti padangų būklę, o jei jos senos ar susidėvėjusios, jas pakeisti naujomis. Nors KET nurodo, kad motociklų vasarinių padangų protektorius turėtų būti ne mažesnis nei 0,8 mm, motociklininkas teigė, kad šios ribos pasiekti nevertėtų.

Tiems, kurie vairuotojo pažymėjimą įgijo tik rudenį, A. Radzevičius patarė sezoną pradėti važiuojant mažesnio intensyvumo keliais, o sudėtingose sankryžose pasipraktikuoti tada, kai eismo srautai yra mažesni – savaitgaliais arba vakarais.

Žinoma, apie tai, kad į kelius išrieda motociklininkai, turėtų prisiminti ir vairuotojai. Vairavimo instruktorius sėdintiems automobiliuose patarė būti atidesniems – galinio vaizdo veidrodėlyje ieškoti ne tik dviejų, bet ir vieno žibinto. Atsargumo reikėtų imtis ir išlipant iš automobilio pastatyto šalia gatvės: prieš išlipant derėtų žvilgtelėti į šoninį veidrodėlį, sau per petį, ir įsitikinti, kad neatvažiuoja dviratė transporto priemonė.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (108)