Bijo, jog vairuotojams keliamas didelis pavojus

Trečiadienio rytą keliu „Via Baltica“ netoli Kėdainių važiavęs Darius ne juokais išsigando – prie kelio jis pastebėjo besiganančius stumbrus. „Negalėjau patikėti, kad tie gyvūnai laisvai sau ganėsi vos 200 metrų atstumu nuo aktyviausio kelio Lietuvoje. Iš pradžių suskaičiavau 9 stumbrus, vėliau jų jau buvo 15. Jaučiausi lyg laukiniuose vakaruose“, – prisimena jis.

Darius šioje situacijoje įžvelgia didelę problemą. Visų pirma, keliamą pavojų eismo saugumui. „Šiame kelyje išties dažnai pasirodo žvėrys, nutinka avarijos. Vis dėlto, stumbras yra bandos gyvūnas ir turi tokią išskirtinę ypatybę: jeigu bandai vadovaujanti patelė eina per kelią, tai paskui ją eis visi likusieji. Ir net nesvarbu, kiek jų numuš koks nors sunkvežimis – jie eis pirmyn tol, kol pereis visi“, – aiškina jis.

Sunerimęs vyras mano, kad susidūrimas kelyje su tokiu gyvūnu beveik visais atvejais baigtųsi fatališkai.

„Stumbras akivaizdžiai ne šių platumų gyventojas ir jam ne vieta laisvėje, centro Lietuvoje. Šis gyvūnas ištrūko iš aptvaro, natūraliai apsigyveno laisvėje ir jau keliasdešimt metų niekas negali jo sugaudyti. Darome klaidą sakydami, jog tai yra gražu – kai stumbras pradeda gyventi taip arti žmogaus, taip arti magistralės, garantuotai kada nors kas nors žus“, – perspėja pašnekovas.

Stumbrus siekia sugaudyti ir aptverti Dainavos girioje

Vairavimo ekspertas Artūras Pakėnas pastebi, jog situacija, nors ir nestandartinė, tačiau reikalauja įprastinių vairuotojų veiksmų pastebėjus kliūtį – mažinti greitį ir atsargiai pravažiuoti pavojingą atkarpą.

A. Pakėnas primena, kad kelio ženklas „Laukiniai žvėrys“, visų pirma, rekomenduoja mažinti važiavimo greitį.
Stumbrai Kėdainiuose

„Reikia dėmesingiau ir toliau nužvelgti eismo situaciją, skirti daugiau dėmesio kelkraščiams. Pastebėjus galimus pavojus, greitį reiktų dar labiau mažinti, kad gyvūnams išbėgus į kelią galėtume juos apvažiuoti iš uodegos pusės arba sustoti“, – aiškina jis.

Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos (VSTT) Apsaugos ir tvarkymo skyriaus vyr. specialistas Laimutis Budrys jau anksčiau DELFI buvo užsiminęs, kad šalia „Via Baltica“ magistralės kartais pasirodantys stumbrai kada nors išties gali sukelti tragediją.

„Kiekvienas gamtininkas pasakys, kad stumbras – miško gyvūnas. Jam ne vieta gyventi žemės ūkio pasėliuose ar šalia gyvenviečių. Susidarė tokia situacija, kai nori nenori tenka imtis veiksmų“, – teigė VSTT specialistas.

Anot L. Budrio, siekiama sugaudyti dabar laisvėje gyvenančius stumbrus, juos perkelti į naujai statomą 100 ha adaptacinį aptvarą Dainavos girioje ir iš ten galiausiai paleisti į laisvę tikintis, kad jie taip pat sėkmingai pamėgs tas vietas, kaip pamėgo Vidurio Lietuvą. Tačiau iki to – dar ilgas kelias.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (70)