Po padidinamuoju stiklu – vežantys vaikus į mokyklas

Lietuvos kelių policijos tarnybos atstovės Marijos Kazanovič teigimu, rugsėjo mėnesį didžiausias dėmesys bus skiriamas moksleivių ir jauniausiųjų vairuotojų saugumui užtikrinti. Vairuotojai turėtų žinoti, kad rugsėjo pradžioje jų laukia dažnesni reidai ir patikrinimai. Pažeidimai bus vertinami griežčiau.

„Prasidėjus rudeniui, o kartu ir naujiesiems mokslo metams, mažieji vaikai, paaugliai, jaunieji eismo dalyviai keliaus į darželius, mokyklas, universitetus. Policija, jautriai reaguodama į skaudžias nelaimes keliuose, sieks, kad prasidėjus naujiems mokslo metams nepilnamečiai ir kiti eismo dalyviai būtų saugesni, kad eismo įvykiuose nenukentėtų mažieji eismo dalyviai“, – teigia ji.

Anot jos, bus sustiprinamos policijos pajėgos viešajai tvarkai ir eismo saugumui užtikrinti. Daugiau dėmesio sulauks prie mokyklų esantys keliai, pėsčiųjų perėjos, vietos, kur susirenka jaunieji eismo dalyviai. Pirmosiomis naujųjų mokslo metų dienomis policijos pareigūnai bus dar arčiau jaunųjų eismo dalyvių – bus pasitelkta dvasininkija, policijos rėmėjai, bendruomenės atstovai.

Lietuvos kelių policijos tarnybos duomenimis, per nepilnus 8 šių metų mėnesius šalies keliuose eismo įvykiuose buvo sužeista daugiau kaip 460 nepilnamečių. 5 vaikai eismo įvykiuose žuvo.
Daugiausia eismo įvykiuose sužeidžiami nepilnamečiai transporto priemonių keleiviai, todėl ypatingas dėmesys bus skirtas vaikų saugiam pervežimui transporto priemonėse.

„Atkreipiame suaugusiųjų eismo dalyvių dėmesį – vykdysime mokyklinių, taip pat maršrutinių autobusų, vežančių vaikus į mokyklas ir iš jų, vairuotojų blaivumo patikrinimus. Skirsime dėmesį transporto priemonių techninei būklei. Griežtai kontroliuosime, kaip vaikai vežami į mokyklas, ugdymo įstaigas ir iš jų“, – pabrėžia M. Kazanovič.

Daugiau dėmesio skirs jaunesniems eismo dalyviams

Jos teigimu, išskirtinio dėmesio susilauks ir pradedantys vairuotojai, jaunieji eismo dalyviai.

„Prie mokyklų bus organizuojami trumpalaikiai reidai, skirti transporto priemonėms, kurias vairuoja mokiniai, studentai, tikrinti. Ypatingas dėmesys bus skirtas pirmajam rugsėjo savaitgaliui, priemonėms, skirtoms eismo dalyvių saugumui užtikrinti, drausmei ir KET laikymuisi kontroliuoti“, – aiškina Lietuvos kelių policijos tarnybos atstovė.

Prasidėjus mokslo metams bus organizuojama vis daugiau saugaus elgesio dalyvaujant eisme pamokų. Papildomai bus pasirūpinta saugos priemonėmis, atšvaitais, kitais šviesą atspindinčiaiss elementais.

M. Kazanovič įsitikinusi, kad svarbiausias veiksnys, padedantis užtikrinti vaikų saugumą keliuose – aktyvus suaugusiųjų įsitraukimas ir nuolatinis dėmesys vaiko saugumui kelyje. Vairuotojų, suaugusiųjų eismo dalyvių prašoma nebūti abejingais. Pašnekovė siūlo prieš naujuosius mokslo metus kartu su vaikais pasikartoti reikalavimus, taikomus dalyvaujant eisme pėsčiomis, važiuojant dviračiais, mopedais.

„Jeigu vaikas keliaus į mokyklą pėsčiomis, iš anksto kelis kartus kartu nueikite su juo numatomu maršrutu, aptarkite visus galimus pavojus, alternatyvų kelią. Jeigu vaikas keliauja dviračiu, papildomai pabrėžkite, kad važiuoti pėsčiųjų perėjomis yra draudžiama, kitas privalomas taisykles. Svarbu žinoti, kad sutemus, esant blogam matomumui, tinkamai pritvirtintas atšvaitas kelis kartus padidina pėsčiojo saugumą“, – aiškina ji.

Paleisti į kelius vaikų be palydos tėvai neskuba

O kaip vaikų saugumu pasirūpina patys moksleivių tėvai? Kaune gyvenanti Diana augina 7-erių metų dukrą, kurią į mokyklą žada vežti automobiliu. Paleisti būsimos pirmokės į mokyklą vienos moteris neskuba. Ją gąsdina vis girdimos istorijos apie vaikų dingimus, pagrobimus ir įvairias kelyje nutinkančias nelaimes, todėl žada nebevežti mergaitės tik tada, kai jai bus apie 13 metų.

„Anksčiau dukrą vesdavau į darželį. Nors mokykla ir netoli, jei dabar leisčiau ją eiti vieną, negalėčiau ramiai dirbti nežinodama, ar mano dukrytė ją pasiekė saugiai. Vaikščiojant pėsčiomis po Kauną jai aiškindavau apie šviesoforus, ką reiškia kiekviena spalva ir kada galima pereiti gatvę. Taip pat perspėjau nesėsti į svetimas mašinas – niekas kitas, tik aš arba tėtis gali ją paimti iš mokyklos“, – teigia moteris.

Tuo metu Rimos Paviloitienės devynerių metų būsima trečiokė į mokyklą keliauja mokykliniu autobusu, nors prieš tai buvo vežiojama automobiliu.

„Gyvename 11 kilometrų nuo mokyklos esančioje gyvenvietėje, dukrą vežiojome patys iki kovo mėnesio. Kadangi bendraklasiai važiuoja autobusu, ji irgi panoro. Ilgai nesiryžau, bet vyras mažiau baikštus ir leido. Aišku, pasirūpinome telefonu, kad nuvykusi tuoj pat paskambintų, o šį rudenį planuoju nupirkti laikrodį su GPS, kad galėtume stebėti jos buvimo vietą. Iš mokyklos ją pasiimame patys“, – teigia moteris.

M. Kazanovič pataria tėvams atkreipti dėmesį į vaiko naudojamus atšvaitus. Lakui bėgant, jie nusidėvi, ant jų kaupiasi nešvarumui, tamsoje tokie atšvaitai gali netinkamai atlikti savo funkciją. Prašoma nepamiršti atnaujinti atšvaitą. Jis turėtų būti neatsiejamas, noriai segimas vaiko aprangos aksesuaras.

„Nuoširdžiai pasirūpinkime vaiko saugumu kelyje, domėkimės vaikų – sąmoningų eismo dalyvių ugdymu ir mokymu – ir savo elgesiu rodykime pavyzdį vaikui. Būkime atidūs, atsakingi ir dėmesingi – ir kartu bus saugūs mūsų vaikai“, – teigia M. Kazanovič.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)