Laukiniai žvėrys – nelaimių priežastis

Nelaimingi atsitikimai, kada laukiniai gyvūnai išbėga ant kelio, pakankamai dažni mūsų šalyje. Štai vienas įvykis užfiksuotas dar šį sekmadienį, vakare. „Ford Galaxy“ kelyje Alytus - Simnas partrenkė briedį. Sužaloti du žmonės, gyvūnas nugaišo.

Sekmadienį, spalio 9 d., 19.23 val., Bendrajame pagalbos centre Bendruoju pagalbos telefono numeriu 112 gautas pranešimas apie tai, kad Alytaus rajone, kelyje Alytus - Simnas, automobilis „Ford Galaxy“ partrenkė briedį. Įvykio metu nukentėjo du automobiliu važiavę maždaug 40-ies metų amžiaus vyrai. Briedis nugaišo.

Svarbiausia išlaikyti tinkamą greitį

Lietuvos automobilių kelių direkcijos prie Susisiekimo ministerijos Kelių planavimo ir plėtros skyriaus vyriausioji specialistė Jūratė Šarpytė-Vaičiulionienė teigia, kad didžiausia tokių nelaimingų atsitikimų priežastis yra didelis greitis esant tamsiam paros metui ir blogam matomumui. Anot jos, svarbiausia vairuoti atidžiai ir visuomet išlikti budriems. Be to, už saugumą kelyje yra atsakingi ir automobilio keleiviai, ne tik vairuotojas. Negalima jam trukdyti, blaškyti dėmesį.

Specialistė pateikia rekomendacijas, kaip elgtis kelyje, jei buvo pastebėtas laukinis žvėris.

„Pastebėję laukinį gyvūną ant kelio arba šalia jo, sumažinkite greitį ir spustelėkite signalą. Tai gali paskatinti gyvūną pasitraukti nuo kelio“, – pataria J. Šarpytė-Vaičiulionienė.

Anot jos, reikia vengti prie gyvūno privažiuoti labai arti, nes tai gali jį išgąsdinti ir priversti bėgti bet kuria kryptimi. Taip pat reikia stabdyti stipriai, tačiau stengtis neslysti.

Pavojų kelią ir kitas sutrikęs vairuotojas

Kelių planavimo ir plėtros skyriaus atstovė priduria, kad tais atvejais, kai vairuotojai jau nebegali sustoti prieš didelį gyvūną, galima stengtis jį apvažiuoti iš užpakalinės pusės, nes, tokiu atveju, žvėris bėgs į tą pusę, kur nukreipta jo galva. Taip pat specialistė įspėja, kad dažnai miško gyvūnai migruoja ne vieni, o visa banda, todėl reikia atidžiai apžiūrėti kelio teritoriją, ar šalikelėje nėra daugiau žvėrių. Be to, pavojų kelia ne tik į kelią netikėtai išbėgęs laukinis gyvūnas, o ir priešingos eismo krypties vairuotojai.

„Pavojų jums kelia ne tik gyvūnas – išvažiavus į priešingo eismo juostą arba staiga stabdant, ne mažiau svarbu nesusidurti su kitomis transporto priemonėmis. Stebėkite iš priekio atvažiuojančias mašinas ir veidrodėliuose, kas vyksta už jūsų“, – rekomenduoja J. Šarpytė-Vaičiulionienė.
Kelio ženklas

Įrengtos tvoros ne visada funkcionalios

Tiesa, keliuose, kur yra tikimybė, kad migruos žvėrys, įrengiamos specialios užtvaros. Tačiau ne visos jos veiksmingos, nes kai kurie gyvūnai jas tiesiog peršoka, išverčia. Be to, ne visur galima statyti tvoreles. Kai kurios vietovės yra natūralios laukinių gyvūnų migracijos vietos ir jas užtverti yra draudžiama.

Jeigu ir pavyksta užtverti taką į kelią ir žvėrys jų neperšoka, neišverčia, tą gali padaryti vandalai, kurie linkę tokias tvoras parduoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)