Išvažiavo iš šalutinio kelio

Lietuvoje tarpmiestiniai autobusai į avarijas patenka retai, tačiau ketvirtadienį (rugsėjo 22 d.) kelyje Raseiniai-Ariogala įvykęs autobuso ir lengvojo automobilio susidūrimas yra pavyzdys, kad į nelaimingus atsitikimus gali patekti visos transporto priemonės.

Policijos pareigūnai patikslino, kad, jų žiniomis, iš šalutinio kelio išvažiavo lengvasis automobilis „Ford Focus“, kuris trenkėsi į autobusą „Isuzu“, važiavusį maršrutu Raseiniai-Vilnius. Lengvąjį automobilį vairavo moteris (gim. 1960 m.), ji išvežta į ligoninę. Sužeistas ir autobuso vairuotojas. Jį taip pat išsigabeno medikai. Įvykio vietoje dirbo 2 pareigūnų ekipažai, ugniagesiai gelbėtojai ir medikai.

Nukentėjo keleiviai

Po avarijos eismas buvo uždarytas ir kreipiamas maršrutu per Norgėlų kaimą. Autobuso vairuotojas, 5 autobuso keleiviai ir lengvojo automobilio vairuotoja buvo nuvežti į Raseinių ligoninės priėmimo skyrių, viena mergina, gimusi 1996 m., į ligoninę išvyko pravažiuojančiu automobiliu. Priėmimo skyriuje diagnozuota: autobuso vairuotojui - galvos žaizda, kojos sumušimas, gydosi ambulatoriškai; lengvojo automobilio vairuotojai - krūtinės ląstos, pilvo ir galvos sumušimai, paguldyta į ligoninę; autobuso keleiviui, gimusiam 1999 m., - krūtinės, rankos, kelio sąnario sumušimai, gydosi ambulatoriškai; keleivei, gimusiai 1968 m., - dešiniojo stipinkaulio lūžis, dešinės blauzdos žaizdos, gydosi ambulatoriškai; keleivei, gimusiai 1996 m., - galvos smegenų sukrėtimas, paguldyta į ligoninę; keleiviui, gimusiam 1997 m., - krūtinės ląstos sumušimas, gydosi ambulatoriškai; keleivei, gimusiai 1996 m., - stuburo juosmeninės dalies slankstelio lūžis, gydoma Kauno klinikose, keleivei, gimusiai 1994 m., - dešinės rankos nykščio lūžis, gydoma Raseinių ligoninės ortopedijos traumatologijos skyriuje.

Vairuotojas turi priminti užsisegti saugos diržą

Įvykus tokioms nelaimėms kyla klausimas, kaip apsaugoti tarpmiestinių autobusų keleivius, kokių saugomo reikalavimų turi imtis vežėjai ir patys keliautojai. Susisiekimo ministerijos Komunikacijos ir protokolo skyriaus vyriausioji specialistė Audronė Filimanavičienė pasakoja, kad saugos priemonių naudojimą visose transporto priemonėse reglamentuoja Kelių eismo taisyklės. Pastarųjų 196 punktas numato, kad „važiuodami transporto priemone su įrengtais saugos diržais, vairuotojas ir keleiviai privalo juos užsisegti“.

„Jeigu autobuse įrengti saugos diržai priešais kiekvieną sėdynę, ant sėdynės arba šalia jos matomoje vietoje gali būti pavaizduotas informacinis ženklas „Užsisek saugos diržą“. Jeigu šio informacinio ženklo nėra, prieš pradedant važiuoti keleiviai apie reikalavimą naudotis saugos diržais turi būti informuojami žodžiu arba garso ir vaizdo priemonėmis“, – aiškina A. Filimanavičienė.

Visi privalo segėti saugos diržus

Susisiekimo ministerijos atstovė teigia, kad visi keleiviai privalo laikytis KET taisyklių ir saugoti savo sveikatą.

„Susisiekimo ministerijos pozicija dėl saugos diržų naudojimo atitinka KET 196 punktą, tai yra, jeigu motorinėje transporto priemonėje įrengti saugos diržai, vairuotojas ir keleiviai privalo juos užsisegti. Atkreipiame dėmesį, kad saugos diržai ir sagtys, taip pat kitos apsaugos sistemos tikrinamos privalomosios transporto priemonių techninės apžiūros metu“, – sako A. Filimanavičienė.

Ne visuose autobusuose yra saugos diržai

Kelių eismo taisyklės reglamentuoja, kad keleivis privalo užsisegti saugos diržą, tačiau tokiu atveju, jei jis yra įrengtas. Važiuojantys tarpmiestiniais autobusais gali pastebėti, kad ne visuose juose yra saugos diržai. Jų buvimą įformina Jungtinių Tautų Europos ekonomikos komisijos taisyklė Nr. 107. Joje nurodyta, kad visuose iš Europos Sąjungos gautuose autobusuose turi būti įrengtas ir saugos diržas, kurį keleivis privalo užsisegti.

Tačiau kol kas ne visi Lietuvoje važinėjantys autobusai yra nauji, todėl, jeigu keleivis neranda saugos diržo, jis privalo laikytis kitų saugumo reikalavimų: nevaikščioti autobusui važiuojant, nestovėti, netrukdyti vairuotojui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)