17-tą kartą rengiamos akcijos iniciatoriai didžiausia šalyje ne gyvybės draudimo bendrovė „Lietuvos draudimas“, Vilniaus miesto savivaldybė ir Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas ypatingą dėmesį skirs jauniausių eismo dalyvių saugumui gatvėse.

„Ruošdamasi artėjančiam rudens sezonui ir suaktyvėjusiam eismui mieste, Vilniaus miesto savivaldybė „Apsaugok mane“ ženklu pažymėjo daugiau kaip 240 prie mokyklų esančių pėsčiųjų perėjų. Taip pat suformuota 20 iškiliųjų pėsčiųjų perėjų, 30-yje vietų įrengtas kryptinis perėjos apšvietimas, 28-iose perėjose – greičių mažinimo kalneliai, daugiau nei dešimtyje perėjų – ir saugumo salelės. Prieš rugsėjo 1-ąją, siekiant užtikrinti vaikų, ypač pradinukų, saugumą kelyje, taip pat įrengta per 200 geltonų skydų pėsčiųjų perėjose, 70 geltonų mirksinčių žibintų, beveik šimtas įspėjamųjų stulpelių bei du greičio rodymo ženklai. Artėjant tamsiajam metų periodui savivaldybė sostinės moksleiviams taip pat dar išdalins 3 tūkst. atšvaitų“, – prieš mokslo metų pradžią atliktus darbus vardijo Vilniaus mero pavaduotojas Linas Kvedaravičius.

„Apsaugok mane“ akcijos partneriai Vilniuje atnaujino rizikingą pėsčiųjų perėją, esančią šalia Simono Daukanto progimnazijos. Prieš ją patiesta automobilio slydimą sumažinanti danga, remiantis Skandinavijos šalių patirtimi, čia taip pat panaudotas perėjos ženklinimas, suteikiantis erdvinį efektą – it perėja būtų iškili. Tamsiu paros metu perėjoje taip pat veiks kryptinis apšvietimas, pagerinantis pėsčiųjų matomumą vairuotojams. Tikimasi, kad šie sprendimai padidins šia perėja einančių pėsčiųjų moksleivių saugumą.

Apdraudė kiekvieną moksleivį

„Apsaugok mane“ partnerė bendrovė „Lietuvos draudimas“ kaip ir kasmet apdraudė visus šalies moksleivius nuo nelaimingų atsitikimų kelyje 5 tūkst. eurų suma. Asmens draudimo apsauga moksleiviams galioja nuo rugsėjo 1 iki 30 dienos visoje šalyje ištisą parą keliaujant pėsčiomis ir važiuojant dviračiu.

„Moksleivių saugumas keliuose turėtų būti svarbiausias visų eismo dalyvių prioritetas. Rengdami „Apsaugok mane“ iniciatyvą kasmet rūpinamės vaikų saugumu ir siekiame į tai atkreipti kitų eismo dalyvių dėmesį. Džiugina tai, kad per pastarąjį dešimtmetį nelaimių keliuose, kurių metu nukentėjo pėstieji vaikai, yra pastebimai sumažėję ir kad akcija „Apsaugok mane“ daugybę vairuotojų ir eismo dalyvių paskatino kelyje elgtis atsakingiau“, – sako „Lietuvos draudimo“ generalinis direktorius Kęstutis Šerpytis.

Bendrovė primena, kad moksleiviams ir jų tėvams ar globėjams nereikia kreiptis dėl draudimo įsigaliojimo – kiekvienas vaikas jau yra apdraustas. Nutikus eismo įvykiui, kuriame nukentėjo moksleivis, jo tėvai ar globėjai turėtų pranešti „Lietuvos draudimui“ trumpuoju numeriu 1828 arba per bendrovės tinklalapį www.ld.lt ir nukentėjusiajam bus išmokėta priklausanti kompensacija.

Eismui šalia mokyklų – ypatingas policijos dėmesys

Lietuvos kelių policijos tarnybos duomenys liudija palaipsniui gerėjančią situaciją keliuose. Jie rodo, kad per pastarąjį dešimtmetį eismo įvykių rugsėjo mėnesį, kuomet nukentėjo pėstieji vaikai, sumažėjo daugiau kaip tris kartus (nuo 58-ių 2005 m. iki 18-os 2015 metais).

„Kiekviena graži iniciatyva, prisidedanti prie eismo saugumo užtikrinimo, yra sveikintina. Prasidėjus mokslo metams, vaikai ir jaunimas tampa aktyviais eismo dalyviais – skuba į mokyklas, bibliotekas, repeticijas, treniruotes, būrelius, draugus, dažnai pamiršdami saugumą gatvėse ar keliuose. Vis dar pasitaiko atvejų, kai vaikai nukenčia, eidami per pėsčiųjų perėją. Tikėtina, kad atnaujintos perėjos padės vairuotojams lengviau pastebėti per jas keliaujančius vaikus. Bet vien šių priemonių nepakanka saugioms vaikų kelionėms. Pastangas turi dėti tėvai, pedagogai ir visi tie, kurie rūpinasi vaikų saugumu gatvėse“, – sako Vytautas Černevičius, Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos Valdybos viršininkas

Moksleiviams už kelyje patirtas žalas atlyginta apie 25 tūkst. eurų

„Lietuvos draudimo“ inicijuota ir kartu su šalies savivaldybėmis organizuojama akcija „Apsaugok mane“ vyksta nuo 2000-ųjų ir tapo tradicine priemone, atkreipiančia eismo dalyvių dėmesį į vaikus, grįžtančius į gatves ir mokyklas. Per 16-a akcijos „Apsaugok mane“ metų bendrovei pranešta apie 66 šalies gatvėse ar keliuose nukentėjusius moksleivius, už patirtus sužalojimus jiems atlyginta daugiau nei 25 tūkst. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją