Nuolat besikeičiančios ir neretai drėgnos vairavimo sąlygos dažnai tampa eismo įvykių priežastimi. Vien Lietuvoje per kelias dienas oras keitėsi kardinaliai - nuo saulės iki smarkaus vėjo, lietaus ir net krušos.

Business Insider“ vairuotojams pateikia kelis profesionalaus lenktynininko patarimus, kaip vairuoti ir į ką atkreipti dėmesį, kai kelio danga šlapia.

Važiuokite tolygiai

„Pavojus šlapiame kelyje yra tas, kad šlapią dangą arba nusistovėjusį vandenį ant kelio gali būti sunku pamatyti taip pat kaip ir juodąjį ledą“, – sako profesionalus lenktynininkas, auto žurnalistas ir TV veidas A. Comrie Picard.

Taigi, kai automobilis praranda sukibimą su kelio danga svarbiausia ne greitai reaguoti, bet vairuoti taip, kaip tai darytų lenktynininkas. „Profesionalūs vairuotojai tokioje situacijoje išlieka ramūs ir nedaro jokių staigių judesių“, – teigia lenktynininkas.

„Visi vairuotojai pakliuvę į tokią situaciją bando išsukti automobilį, bet svarbiausia stengtis išlaikyti automobilį tiesiai, kai jį pradeda mėtyti, tuomet sukibimas su keliu vėl atsiranda“, – priduria jis.

Staigus bandymas pasukti vairą, kai priekinės padangos yra praradusios sukibimą su keliu, viliantis, kad taip pavyks suvaldyti automobilį, užkerta kelią išsiaiškinti, kiek galite valdyti transporto priemonę. Dažniausiai vairuotojai per staigiai ir per griežtai bando tai padaryti.

„Jei staiga jūsų automobilis prarado sukibimą su keliu ir jūs staigiai bandote jį suvaldyti, tai gali turėti labai skaudžių pasekmių. Pagrindinė taisyklė: kai jaučiate, kad automobilis praranda kontrolę ir jį pradeda mėtyti, tvirtai laikykite vairą ir važiuokite toliau“, – aiškina A. Comrie Picard.

Būkite budrūs

„Lenktynėse mes visą laiką stebime horizonte esantį automobilių srautą priešais mus. Jeigu stebi tik priekinius tris ar penkis automobilius, kilus avarinei situacijai imtis veiksmų jau bus per vėlu“, – teigia lenktynininkas.

„Visada išlikite budrūs ir akylai stebėkite situaciją“, – pridūrė jis.

Vairuotojai, kurie yra keliais žingsniais priekyje, gali ne tik greičiau numatyti kokia situacija susiklostys, bet ir turi laiko išsisukti iš avarinės situacijos, kai į ją pakliūva.

Žiūrėkite tik į kelią

„Kūnas seka akis, – įsitikinęs lenktynininkas, – tai yra įdomu ir įrodyta psichologiškai. Jeigu automobilis staiga pradeda slysti, o tu apžiūrinėji netoli stovinčio automobilio 18 colių ratlankius, žvalgaisi į medžius kitoje kelio pusėje, gali būti beveik tikras, kad nesuvaldysi automobilio“.

Motociklininkai šią taisyklę puikiai žino – jei jie žvalgosi aplinkui, jų kūno svoris ir motociklas pakryps į tą pusę, į kurią jie žiūri. Ta pati taisyklė galioja ir vairuotojams.

„Jei automobilis prieš jus sustos labai staigiai, nepaisant to, kad kairėje bus likęs tarpas, jūs nespėsite išvengti susidūrimo, jei tuo metu būsite nusukęs žvilgsnį, – aiškina A. Comrie Picard, – Bet jeigu jūs žiūrėsite į tą tarpą, jūs turėsite laiko pagalvoti: „Aš turiu galimybę išvengti avarijos“.

Lenktynininkas siūlo vairuotojams praktikuotis žiūrėti kuo toliau į priekį nei tai daro įprastai bei mokytis identifikuoti oro ir eismo sąlygas, kad galėtų nusiteikti sudėtingesnei ir labiau įtemptai kelionei.

Skirkite daug dėmesio padangoms

„Visi lenktynininkai yra išprotėję dėl padangų: nesvarbu koks geras yra automobilis ar vairuotojas, padangos vienas svarbiausių dalykų“, – pabrėžia vairavimo ekspertas.

Tai ypač svarbu pavasarį, kai orai dažnai būna lietingi, o temperatūra pakankamai žema ir tokiomis sąlygomis padangos tiesiog nefunkcionuoja taip gerai, kaip turėtų.

„Kai lauke temperatūra yra žemesnė nei 7 laipsniai, vasarinės padangos nefunkcionuoja taip, kaip buvo sukurtos“, – aiškina A. Comrie Picard.

„Kai kurie vairuotojai susimontuoja universalias padangas, tačiau kaip kelio danga yra neįšilusi, šios padangos su danga nesukimba taip, kaip turėtų“, – pastebi lenktynininkas. Anot jo, padangos privalo būti pritaikytos to laiko eismo sąlygoms.

Eikite palenktyniauti

„Aš visada visiems, net jauniems žmonėms, siūlau pabandyti lenktyniauti“, – teigia lenktyninkas. Lenktyniaudami vairuotojai išmoksta puikiai valdyti automobilį, vairuoti saugiai bei lavina kitus įgūdžius, kurie didina saugumą kelyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)