Atkūrus Nepriklausomybę, po 1995 m. įvykdytos kelius prižiūrinčių bendrovių reorganizacijos, svarbiausius šalies kelius saugoti ir puoselėti stojo 11 valstybės įmonių: „Alytaus regiono keliai“, „Kauno regiono keliai“, „Klaipėdos regiono keliai“, „Marijampolės regiono keliai“, „Panevėžio regiono keliai“, „Šiaulių regiono keliai“, „Tauragės regiono keliai“, „Telšių regiono keliai“, „Utenos regiono keliai“, „Vilniaus regiono keliai“, įkurtos apskričių teritorijų, o „Automagistralė“ – linijiniu pagrindu.

Per dvidešimties metų gyvavimo laikotarpį, dinamiškai kylant kelių naudotojų poreikiams ir reikalavimams, įmonių veikla buvo nuolat tobulinama ir modernizuojama: keliama darbuotojų kvalifikacija, sukurtos ir išaugintos pajėgios gamybinės technikos bazės, įsigyta gausybė šiuolaikinės technikos, įsisavintos sudėtingos kelių priežiūros ir statybos technologijos. Per palyginti neilgą laikotarpį buvo atliktas itin didelis technikos kokybės šuolis, iš esmės pakito darbuotojų požiūris į darbą ir perspektyvas.

Šių dienų Lietuvos valstybinės reikšmės kelių tinklas nusidriekęs daugiau kaip 21 tūkst. kilometrų. Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos, vykdanti valstybinės reikšmės kelių projektavimo, tiesimo, statybos, rekonstravimo, taisymo ir priežiūros darbų užsakovo funkcijas, net ir ekonomikos sunkmečiais kėlė įmonėms nemenkas užduotis: išlaikyti kelių priežiūros normatyvų nustatytą kelių priežiūros lygį; užtikrinti saugų, patogų, nepertraukiamą ir ekonomišką automobilių eismą valstybinės reikšmės keliuose; mažinti neigiamą transporto poveikį aplinkai.

Šiandien kelininkai stengiasi ne tik užtikrinti saugų ir patogų eismą bet kuriuo metų sezonu, bet ir nuoširdžiai stengiasi, puošdami Lietuvos kryžkeles, pakeles, stovėjimo ir poilsio aikšteles.

Valstybinių kelių priežiūrą įmonės atlieka Lietuvos Respublikos Vyriausybės kasmet patvirtinamos Kelių priežiūros ir plėtros programos numatytų lėšų ir Kelių direkcijos valstybinės reikšmės kelių techninės priežiūros privalomų darbų užduotyje nurodytų kelių priežiūros lygių pagrindu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją