Dirba efektyviau ir mažesnėmis sąnaudomis

Šie metai uogų augintojams vieni sudėtingiausių: šalnos užsitęsė vos ne iki birželio vidurio, sausra daugelį braškynų, dar nesunokus uogoms, pavertė dykyne, o kai pagaliau prapliupo lietus, nokti pradėjusias uogas užpuolė puvinys.

Nukentėjo ir Karvelių uogynai, tačiau Raimonda tikina, kad auginti braškes skatina uogas perkantys ir vis labiau jas pamėgstantys žmonės. Prisideda ir tai, kad darbas uogyne smarkiai palengvėjo. Pagal KPP priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos sritį „Parama smulkiesiems ūkiams“ teikta parama leido įsigyti keturių varomų ratų traktorių ir žoliapjovę su mulčiariu.

„Paruošiamieji darbai braškyne su silpnesniu traktoriumi sekėsi sunkiai, nes dirva permaininga, todėl turėdavome daug techninių kliūčių ir nemažai papildomų sąnaudų. Naujas traktorius labai palengvino ir pagreitino mūsų darbą. Aplink braškyną pagal naujus reikalavimus reikia palaikyti tvarką ir turėti apsaugines zonas. Žoliapjovė šį darbą labai palengvina: nupjauta žolė susmulkinama ir išbarstoma – ji tampa trąša augalams. Žoliapjovę panaudojame ir senų braškių lapams pjauti“,- pasakojo R. Karvelienė.

Smalininkų ūkininkai augina braškyną pagal naujas technologijas – uogas sodina į žemę, padengtą plėvele, po ja įrengia laistymo sistemą. Nuskynę derlių, ūkininkai atnaujina savo braškynus ir įrenginėja naujus. Įsigijus galingesnės technikos šis darbas tapo gerokai lengvesnis ir našesnis. Todėl ūkininkų Karvelių braškynas nuo keliolikos jau išsiplėtė iki beveik 70 arų.

„Mums, smulkiems ūkininkams, tokia parama yra didelis pliusas, ja galime tik pasidžiaugti“,- sakė Smalininkų ūkininkė.

Skatins gaminti aukštesnės pridėtines vertės produktus

Pagal 2014–2020 m. KPP smulkūs ūkiai investicijoms galėjo gauti iki 15 tūkst. eurų išmoką, o kiek didesni turėjo konkuruoti su stambiaisiais, ir tai buvo nelengva užduotis. Todėl platesnės galimybės ir tikslesnis rėmimas jiems numatytas Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023-2027 metų strateginiame plane (Strateginis planas).

SP laikotarpyje labai smulkiems, smulkiems ir vidutiniams ūkiams remti sukurtos atskiros intervencinės priemonės, kurios skatins tvarią gamybą ir didesnės pridėtinės vertės žemės ūkio produktų kūrimą.

Strateginiame plane smulkių ir vidutinių ūkių plėtrai numatyta skirti 45 mln. Eur paramos, labai smulkių ūkių plėtrai – 15 mln. Eur.

Labai smulkūs ūkiai bus remiami pagal priemonę ,,Labai smulkių ūkių plėtra". Paramos lėšomis bus skatinama gaminti aukštesnės pridėtinės vertės žemės ūkio produktus, orientuotis į rinką, daugiau dėmesio skiriant naujoms technologijoms, skaitmenizacijai, taip pat norima paskatinti bendradarbiavimą, įgyvendinant ūkininkų grupių projektus ir kolektyvines investicijas.

Paramos galės prašyti ne tik žemės ūkio veikla užsiimantys fiziniai, bet ir juridiniai asmenys, žemės ūkio kooperatyvai, superkantys ir realizuojantys tik savo narių valdose užaugintus ir jų pagamintus produktus.

Svarbi dar viena naujovė – paramos galės kreiptis ir keli ūkio subjektai, įgyvendindami kolektyvines investicijas, tokiu atveju didėtų parama.

2023-2027 m. laikotarpiu labai smulkiems ūkiams numatyta didesnė parama – iki 25 tūkst. Eur. Jeigu projektą įgyvendins 2 ūkio subjektai, parama sieks iki 50 tūkst. Eur, jei 3 – iki 75 tūkst. Eur, o jeigu dalyvaus 4 ar daugiau ūkio subjektų – 100 tūkst. Eur.

Taip pat pakelta valdos ekonominio dydžio kartelė: kai paraišką teiks vienas žemės ūkio subjektas, valdos ekonominis dydis turės būti ne mažesnis kaip 8 tūkst. Eur ir ne didesnis nei 16 tūkst. Eur. Kai paraišką kartu teiks keli ūkio subjektai – žemės ūkio valdos ekonominis dydis turės būti ne mažesnis kaip 4 tūkst. Eur ir ne didesnis nei 16 tūkst. Eur.

Atkreiptinas dėmesys, kad parama nebebus mokama kaip išmoka, išlaidos bus kompensuojamos. Paramos intensyvumas sieks iki 85 proc.

Pagal SP intervencinę priemonę „Smulkių–vidutinių ūkių plėtra“ paramos galės kreiptis ūkiai, kurių įregistruotas žemės ūkio valdos ekonominis dydis yra ne mažesnis kaip 16 tūkst. 01 Eur ir ne didesnis kaip 30 tūkst. Eur. Pagal šią priemonę galima didžiausia paramos suma projektui – 200 tūkst. Eur, didžiausias paramos intensyvumas – 65 proc. tinkamų finansuoti projekto išlaidų.