Studijų procesas pasitelkiant elektroninę nosį

VDU ŽŪA Agronomijos fakultete I. Pertaitytė ne tik pati trečius metus studijuoja programoje Maisto kokybė ir sauga, bet yra ir šios programos ambasadorė šalies bendrojo lavinimo mokyklose. Iš Panevėžio kilusi mergina teigia dar paauglystėje apsisprendusi pasirinkti su maistu susijusias studijas. Ir kai į mokyklą atvykę VDU Žemės ūkio akademijos atstovai papasakojo apie iki tol negirdėtus maisto kokybės ir saugos dalykus, mergina nusprendė, jog būtent tai ir bus jos kelias. Šiuo metu Ignė stengiasi išnaudoti visas progas aplinkiniams papasakoti apie savo studijų aktualumą ir įdomybes bei vadovauja moksleivių kūrybinėms dirbtuvėms, t. y. drauge su į VDU ŽŪA atvykstančių moksleivių grupėmis kuria produktus, praturtintus žmogaus organizmui naudingais natūraliais priedais, pavyzdžiui, erškėtuogių ar gauromečio lapų milteliais, o vėliau tiria šių produktų cheminę sudėtį.

„Elektroninė nosis, padedanti nustatyti konkretaus gaminio skonines ir juslines ypatybes, – tik maža dalis mūsų turimos laboratorinės įrangos. Studijų procese man labiausiai ir patinka tai, kad didžiąją dalį laiko praleidžiame laboratorijose atlikdami eksperimentus. Stengiamės sukurti tokius produktus, kokių iki šiol dar nebuvo. Inovatyvūs produktai turi būti vitaminų ir mineralų šaltinis žmogaus organizmui, pasižymėti geromis skoninėmis savybėmis bei būti patrauklios išvaizdos ir priimtinos tekstūros“, – laboratorinių darbų tikslus komentuoja pašnekovė.

Kadangi Ignės dėstytojai yra ir mokslininkai, taip pat kuriantys bei tiriantys inovatyvų maistą, studentai turi galimybę stebėti šią veiklą bei joje dalyvauti. „Pavyzdžiui, matėme, kaip VDU ŽŪA laboratorijoje buvo kuriami jau spėję pelnyti apdovanojimų vitaminais ir mineralais praturtinti šaltyje džiovinti jogurto kąsneliai, ypač patogūs vartoti vaikams ar ilgų distancijų bėgikams. Taip pat dalyvavome atliekant Lietuvoje pirmuosius bulvių su raudonu ir violetiniu minkštimu tyrimus, po kurių paaiškėjo, kad šiose bulvėse esančios medžiagos gali padėti kovoje su skrandžio vėžiu“, – apie fakultete vykdomus mokslo tyrimus su užsidegimu pasakoja studentė.

VDU ŽŪA Maisto kokybės ir saugos studijos studentė Ignė Petraitytė

Pati Ignė savo kursiniam darbui kūrė lengvai tepamos konsistencijos medų, praturtintą juodaisiais česnakais ir džiovintų juodųjų serbentų milteliais.

„Juodos spalvos česnakai – tai fermentuoti česnakai, kelis mėnesius išlaikyti specialioje kameroje 60-90°C temperatūroje ir tam tikroje drėgmėje. Fermentacijos metu česnako antioksidacinės, antimikrobinės ir imunomoduliacinės savybės sustiprėja net kelis kartus. O šiuo metu kaip tik kalbame apie produktų biologinę vertę ir norime, kad suvartojamas saikingas maisto kiekis mus aprūpintų visais reikalingais vitaminais, mineralais ir kitomis vertingomis medžiagomis. Todėl sustiprintos biologinės vertės produktai, tarp jų ir fermentuoti česnakai, taps vis populiaresni“, – prognozuoja studentė, savo diplominiame darbe planuojanti dar giliau tyrinėti juodųjų česnakų savybes.

Karjeros perspektyvomis neabejoja

I. Petraitytė su šypsena pasakoja, kad studijuodama „Maisto kokybės ir saugos“ programoje neišvengiamai tapo reiklesnė pirkėja ir viešojo maitinimo sektoriaus klientė. Jai visada rūpi, ar etiketėje nurodytas teiginys, kad produkte nėra, pavyzdžiui, pridėtinio cukraus, atitinka tiesą, o restoraną mergina stengiasi rinktis tokį, kurio virtuvė neatskirta nuo lankytojų salės ir galima stebėti personalo darbą. Tačiau Ignė prisipažįsta, kad reikliausia ji yra pati sau, ruošdama maistą namuose, nes visi patiekalai turi būti sveiki, subalansuoti ir svarbiausia – paruošti laikantis aukščiausių įmanomų higienos reikalavimų.

„Stebėdama situaciją ir tendencijas globaliu mastu prognozuoju, kad maisto kokybė ir sauga netrukus taps viena opiausių mokslo, pramonės, administravimo aktualijų. Mano studijuojamą programą baigę absolventai jau šiuo metu yra labai paklausūs darbo rinkoje. Tarkime, pati darbą pagal būsimą specialybę vienoje šalies grūdų supirkimo įmonių susiradau dar pirmame kurse ir esu laukiama joje ne tik sezoniniam, bet ir nuolatiniam darbui“, – džiaugiasi VDU ŽŪA studentė.

Aktualios programos studentams – Žemės ūkio ministerijos stipendijos

Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) kanclerio Valdo Aleknavičiaus teigimu, jaunų veržlių darbuotojų agrosektoriaus darbo rinkoje šiuo metu iš tiesų stinga.

Todėl ŽŪM, siekdama paskatinti jaunimą rinktis studijas, susijusias su veikla žemės ūkio sektoriuje, skiria tikslines skatinamąsias stipendijas. Jau šiais metais įstojusieji ir pasirinkusieji su žemės ūkio veikla susijusias studijų programas gaus tikslinę skatinamąją stipendiją visą studijų laikotarpį. Pirmaisiais ir antraisiais studijų metais bus mokamos 150 Eur, trečiaisiais – 200 Eur, paskutiniaisiais – 250 Eur dydžio mėnesinės stipendijos. Kiekvienais metais lėšos stipendijoms numatomos, atsižvelgiant į turimus valstybės biudžeto asignavimus. ŽŪM tikslinių skatinamųjų stipendijų finansavimas vykdomas įgyvendinant Žemės ir maisto ūkio, kaimo, žuvininkystės, žemės tvarkymo ir fitosanitarijos vystymo programos priemonę „Skleisti žinias žemės ūkio sektoriuje“.

Laukia nauji iššūkiai ir naujos galimybės

VDU Žemės ūkio akademijos Agronomijos fakulteto Augalų biologijos ir maisto mokslų katedros mokslininkė, studijų programos „Maisto kokybė ir sauga“ komiteto pirmininkė doc. dr. Nijolė Vaitkevičienė pastebi, kad šios studijų programos aktualumą patvirtina ir Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacija – prognozuojama, kad iki 2050 m. pasaulio gyventojų populiacija pasieks 10 mlrd., todėl siekiant patenkinti maisto poreikį, jo reikės gaminti vis daugiau, o atsižvelgiant į Europos žaliojo kursto tikslus – tai daryti efektyviai bei tvariai.

VDU ŽŪA doc. dr. Nijolė Vaitkevičienė

Pašnekovės teigimu, poreikis gyventojų populiaciją aprūpinti saugiu ir kokybišku maistu, jo tiekimo grandinių pertvarkymas į tvaresnes bei kiti iššūkiai, laukiantys maisto sektoriaus, lemia maisto krypties universitetinių studijų aktualumą. Studijų programoje „Maisto kokybė ir sauga“ parengti specialistai įgyja žinių ir kompetencijų profesinei veiklai visuose maisto tiekimo grandinės etapuose – nuo kokybiškų žaliavų užauginimo, paruošimo, apdorojimo iki saugaus produkto pateikimo vartotojui.

„Galime drąsiai teigti, kad darbdaviai noriai įdarbina šios studijų programos absolventus, nes jų kvalifikacija ir kompetencijos atliepia šiandienos darbo rinkos poreikius. Studijų programos „Maisto kokybė ir sauga“ unikalumas yra tas, kad joje gali atsiskleisti pačių įvairiausių gebėjimų žmonės. Įgiję žemės ūkio mokslų bakalauro kvalifikacinį laipsnį mūsų absolventai dirba kokybės vertinimo ir valdymo bei konsultavimo įstaigose, maisto žaliavų perdirbimo, maisto gamybos įmonėse, viešojo maitinimo sektoriuje. Dalis absolventų sėkmingai sukuria nuosavus verslus, gamina rinkoje paklausius inovatyvius produktus ir jais garsina VDU Žemės ūkio akademijos vardą“, – su pasididžiavimu teigia doc. dr. N. Vaitkevičienė.

Šaltinis
Temos
Projektas „Rūpestis savo kraštu“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją