„Natūralus mineralinis vanduo Lietuvoje yra vienintelis randamas požeminis atsinaujinantis gamtinis išteklius ir žmogus negali pakeisti natūralios šio vandens sudėties. Išgautas tiesiai iš žemės gelmių, turi būti išpilstytas toje vietoje, kur yra gręžinys, jo negalima apdirbti mikrobiologiškai. Tik pilstant į butelius galima pašalinti geležį ir manganą. Būtent šios medžiagos lemia skonio skirtumą vandeniui esant biuvetėje ir butelyje. Mineraliniai vandenys skirstomi pagal mineralizaciją, pagal ištirpusių mineralinių druskų kiekį viename litre.

Natūralus mineralinis vanduo, kuris yra iš biuvetės, skiriamas gydomaisiais tikslais, ypač vidutinės ir didelės mineralizacijos. Geriamas po 150–250 ml tris kartus per dieną atitinkamos temperatūros prieš valgį arba po jo. Tikslų gėrimo grafiką pagal žmogaus sveikatą nustato gydytojas – kadangi kiekvienas esame individualus, tai ir dozė, ir gėrimo trukmė, temperatūra, mineralizacijos laipsnis parenkamas atitinkamai“, – paaiškina fizinės medicinos ir reabilitacijos (FMR) gydytoja Jūratė Vaščilienė.

Pasak gydytojos, didžiausias šios įstaigos turtas – šalia esantis mineralinio vandens šaltinis, iš kurio tiesiai į sveikatos centrą tiekiamas aukštos mineralizacijos vanduo, pasižymintis gydomosiomis savybėmis ir poveikiu.

Gydytojas Konstantinas Ovsyannikovas

Svarbiausias natūralus gydomasis veiksnys – įvairios mineralizacijos (mažos, vidutinės, didelės ir sūrimai) chloridiniai natrio, kalcio, magnio vandenys. Čia trykšta net 12 mineralinio vandens šaltinių. Mineraliniai vandenys naudojami įvairioms sveikatinimo procedūroms ir gerti. Daug gydomųjų savybių turintis mineralinis vanduo ir gydomasis purvas niekuo nenusileidžia garsioms Europos versmėms.

Šešios pagrindinės savybės

Gydomojo mineralinio vandens savybes nustato šeši pagrindiniai jonai: natris (Na+), kalcis (Ca2+), magnis (Mg2+), chloras (Cl-), sulfatas (SO2-4), hidrokarbonatas (НСО-3) ir daug kitų naudingų bei reikalingų jūsų organizmui mikroelementų.

Kalcis pasižymi priešuždegiminiu poveikiu, skatina audinių dehidrataciją, stiprina kaulus, magnis, kurį organizmas puikiai pasisavina, mažina kraujospūdį, jis padeda sumažinti spazmus tulžies pūslėje, mažina cholesterolio kiekį kraujyje ir tulžyje, palankiai veikia nervų sistemą.

Natris dalyvauja organizmo vandens apykaitos procesuose, yra būtinas daugelio fermentų veiklai, skatina šlapimo išsiskyrimą. Hidrokarbonatas stimuliuoja sekrecinę skrandžio veiklą. Sulfatas mažina skrandžio sekreciją ir jos aktyvumą, o kartu su magniu turi vidurius laisvinantį poveikį. Chloras daro išskyrimo poveikį inkstų funkcijai, mažina organizmo audinių pH.

Gydymas mineraliniu vandeniu – vienas iš esminių gydymo metodų sergant virškinamojo trakto ir medžiagų apykaitos ligomis. Tas, kas nors kartą išbandė mineralinio vandens vaistinę galią, netrukus vėl grįš prie šio šaltinio.

Kalbėdama apie mineralinį vandenį buteliuose, gydytoja sako, kad tokį galima vartoti kasdien, tačiau vien tik jis neturėtų būti visas dienos vandens racionas.

Į ką atkreipti dėmesį renkantis

„Kiekvieną kartą gerdami mineralinį vandenį palaikome mūsų organizme būtinų katijonų ir anijonų lygį. Kaip dažnai ir kiek galite gerti mineralinio vandens, priklauso nuo kelių veiksnių – nuo jo rūšies terapinių savybių, nuo tikslų, kurių siekiame. Be mineralizacijos, labai svarbu atsižvelgti ir į vandens rūgštingumą. Tradiciškai mes naudojame vandenilio indeksą (pH): jei jis yra 7, tai yra vanduo neutralus, jei žemesnis – rūgštus, aukštesnis – šarminis“, – sako „SPA Vilnius“ medicinos direktorius, gydytojas Konstantinas Ovsyannikovas.

Geriamas vanduo

Pasak gydytojo, šarminis tinka tiems, kurie serga gastritu, rėmens, žarnyno ligomis. Rūgštus vanduo, kuriame daug chloridų ir sulfitų, taip pat gali būti naudingas sergantiems šlapimo sistemos ligomis, reabilitacijos metu po traumų, operacijų.

Kuo vanduo rūgštesnis (pH žemiau 6,8) ir labiau šarminis (pH didesnis nei 7,2), tuo griežtesnės vandens vartojimo indikacijos ir apribojimai.

Taip pat reikia atsižvelgti į anglies dioksidą. Dujofikavimas tiesiogiai priklauso nuo druskų cheminės sudėties – anglies dioksidas požeminiame vandenyje atsiranda ne pats, o iš karbonatų ir ištirpusių vandenyje bikarbonatų. Kuo didesnis CO2 kiekis, tuo daugiau apribojimų, nes dujos dirgina virškinamojo trakto gleivinę. Gazuotus gėrimus geriau vartoti prieš valgį, rekomenduojama kurį laiką palaikyti atvirą vandenį, jei jis per daug gazuotas. Iš esmės geriau gerti lengvai gazuotą.

Nerekomenduojama išgerti daugiau nei 200 ml vandens vienu metu, kad išvengtumėte skysčių pertekliaus.

„Geriausias vanduo tas, kuris gautas iš artezinių šulinių, išvalytas, nepraradęs savo savybių. Deja, kai kurie mineralinio vandens gamintojai naudoja įprastą vandentiekio vandenį: išgrynintas ir prisotintas dujų vanduo tų savybių neturi. Jei gamintojas prideda šiek tiek mineralinių medžiagų ir mikroelementų, toks vanduo laikomas mineralizuotu (dirbtinai mineraliniu). Visais šiais atvejais, deja, labai sunku patvirtinti vandens kokybę.

Taigi renkantis mineralinį vandenį reikia itin gerai pasidomėti prekių ženklo gamintojo reputacija, nes ne visi garsiausi ženklai parduoda gerą vandenį. Taip pat svarbu rinktis vandenį stikliniuose, o ne plastikiniuose induose. Taigi, geriausias vanduo yra stalo natūralus mineralinis, supilstytas į stiklinę tarą, patikimo gamintojo“, – paaiškina gydytojas.

Esminiai gydytojo patarimai, kiek ir kokį vandenį gerti

Pakankamas vandens kiekis – nuo 1,5 litro per dieną. Stebėkite savo troškulį ir protą. Atsiminkite tai tam tikrose situacijose (karštis, gripas, mankšta ir pan.) – jums reikės daugiau vandens jo pusiausvyrai atkurti.

Ryte prieš valgį išgerkite stiklinę vandens. Taip bus pradėti visi organizme vykstantys procesai, vanduo turės teigiamos įtakos virškinimui.

Nelaukite, kol būsite ištroškę. Pradinėse dehidratacijos stadijose troškulio jausmo gali nebūti. Gerkite vandenį mažais kiekiais visą dieną.

Laikykitės gėrimo režimo. Ugdykite įprotį gerti vandenį visą dieną (galite naudoti priminimus savo mobiliajame telefone).

Vandenį gerkite kambario temperatūros. Šaltas gali sukelti spazmų, taip pat sulėtinti medžiagų apykaitą.

Vandens iš čiaupo geriau negerti (net filtruoto), vartokite patikimo gamintojo stalo mineralinį vandenį.

Vandens gazuotumas – skonio reikalas, tad rinkitės patys. Žmonės, turintys skrandžio, žarnyno ar tulžies pūslės problemų, turėtų rinktis silpnai gazuotą ar išvis negazuotą vandenį.

Magnio trūkumą galima sumažinti pasirinkus tam tikros rūšies mineralinį vandenį.