Apie tai, kaip ilgas ir netaisyklingas sėdėjimas veikia sveikatą, pasakoja šeimos gydytoja Dalia Simanavičienė bei kineziterapeutė Aušrelė Orentienė.

Nugaros skausmas – toli gražu ne vienintelė problema

Ilgametę patirtį sukaupusi šeimos gydytoja D. Simanavičienė atvira – dažniausia problema, dėl kurios pas ją apsilanko 35–45 metų žmonės – nugaros skausmas.

„Konsultacijos metu bene kiekvieną kartą paaiškėja, kad skausmais besiskundžiantys žmonės dirba sėdimą darbą. Dažniausiai jie sako, kad skauda kojas, sėdmenis, tirpsta rankos, skauda lenkiantis prie žemės. Neretai pacientams atrodo, kad jų sveikatos problema – itin rimta, kad sutriko tam tikrų vidaus organų veikla. Vis tik, 85 proc. tokių problemų kyla todėl, kad žmonės dirba sėdimą darbą, nėra fiziškai aktyvūs“, – sako medikė.

Nugaros skausmas

Anot jos, vis jaunesni žmonės susiduria su stuburo problemomis, vis dažniau jiems prireikia gydytojų pagalbos.

Pokyčiai pasimato po 3 mėnesių

Pašnekovė sako, kad apsilankius pacientui, kuris skundžiasi tam tikrais skausmais, ji visada pasiteirauja, kokį darbą jis dirba.

„Antras klausimas, kurį visada užduodu – kiek ir kokia aktyvia fizine veikla užsiima žmogus. Tada konsultacijos metu pacientas yra apžiūrimas, patikrinami jo stuburo raumenys. Jei akivaizdžiai jaučiasi, kad yra įtempti tam tikri taškai – jau galima daryti išvadą, kad skausmo priežastis – mažas fizinis aktyvumas, sėdimas darbas“, – teigia ji.

Šeimos gydytoja sako, kad nesprendžiant nugaros skausmo problemos bei nekeičiant kasdienio gyvenimo rutinos, atsiras ir daugiau nemalonių simptomų. Nugaros skausmą, anot jos, dažnai „lydi“ depresyvi paciento nuotaika, nuovargis, sutrikęs miegas. Gyvenimo kokybė, turint šią problemą, tikrai suprastėja.

„Pagrindinė ir svarbiausia rekomendacija, susidūrus su stuburo skausmu – tapti fiziškai aktyviems. Visada pacientams sakau, kad pabandytų reguliariai užsiimti mėgstama fizine veikla bent 3 mėnesius. Jei po jų skausmas tebekamuos – bus reikalingi išsamesni tyrimai. Vis tik, praktika rodo, kad sportas šią problemą išsprendžia“, – teigia ji.

Gydytoja sako, kad kiekvienas žmogus turi išsiugdyti įprotį būti fiziškai aktyviam. Tokiu būdu nemalonių sveikatos problemų tikrai sumažės.

Kaltas mažas fizinis aktyvumas

„Spa Vilnius“ kineziterapeutė A. Orentienė teigia, kad nugaros skausmas – vienas dažniausiai pasitaikančių sveikatos sutrikimų, nuo kurio kenčia įvairaus amžiaus žmonės.

„Nugaros skausmas ypač vargina jaunus žmones, dirbančius sėdimą darbą. Jis gali būti juntamas įvairiose vietose – stuburo viršuje ar apačioje. Tai – ne itin malonus pojūtis, kuris daro neigiamą įtaką gyvenimo kokybei“, – sako specialistė.

Anot jos, dėl mažo fizinio aktyvumo atsiranda raumenų disbalansas: raumenys nuvargsta, įsitempia, sutrinka kraujotaka. To pasekmė – skausmas įvairiose stuburo dalyse.

„Žmonėms, kurie daug laiko praleidžia sėdėdami, svarbu keisti kūno pozicijas kas 2 valandas. Ką tai reiškia? Svarbu, kad iš sėdimos kūno padėties žmogus kas dvi valandas pereitų į stovimą. Galima pasivaikščioji keletą minučių apie darbastalį, atlikti kelis tempimo pratimus“, – pataria pašnekovė.

Ji įsitikinusi – visai fiziškai nejudant, su nugaros skausmais anksčiau ar vėliau susiduria bene kiekvienas. Norint išvengti šios problemos, būtina sau priminti, kad fizinis aktyvumas – sėkmės „raktas“ siekiant geros savijautos.

Jei darbo vieta – namuose

Pandemija pakeitė daugelį gyvenimo sričių. Viena jų – darbas. Darbdaviai pradėjo pozityviau žiūrėti į darbuotojus, kurie pageidauja dirbti iš namų, nori namuose susikurti darbo vietą. Vis tik, daugelis žmonių, besidarbuojančių iš namų, nevengia su kompiuteriu dirbti sėdint ant sofos, gulint lovoje, dirbti prie tam nepritaikyto stalo. Tai, anot kineziterapeutės A. Orentienės – didelė klaida.

„Jei dirbate iš namų, rekomenduočiau susikurti ergonomišką darbo vietą. Kaip tą padaryti, geriausiai pakonsultuotų ergoterapijos specialistas, tačiau itin svarbu, kad dirbtumėte esant taisyklingai kūno padėčiai – tiesiai sėdint, žvelgiant į kompiuterio ekraną. Ekranas negali būti kažkur šone, žemai ar itin aukštai“, – sako ji.

Specialistė pabrėžia, kad dirbant iš namų galima įsigyti specialią, ergonomišką biuro kėdę, sėdėti tik prie rašomojo stalo. Tai sumažins tikimybę susidurti su nemaloniais nugaros skausmais.

Jei vis tik skausmo nepavyko išvengti

Pajutus, kad ėmė varginti nugaros skausmas, išsigąsti nereiktų, tačiau imtis priemonių problemai spręsti – būtina.

„Efektyviausia gydymo priemonė – fizinis aktyvumas. Jei pradėjo skaudėti nugarą, į savo kasdienybę verta įtraukti dozuotą vaikščiojimą, plaukimą baseine, ištvermės pratimus, treniruotes prižiūrint specialistui. Rekomenduojamas vaikščiojimas – 300 minučių per savaitę. Du kartus per savaitę rekomenduojama atlikti jėgos ir ištvermės pratimus“, – paaiškina pašnekovė.

Ji sako, kad pradedantiesiems nereiktų persistengti – ėjimas turėtų būti niekur neskubant – 70–90 žingsnelių per minutę. Pripratus prie šio krūvio, tempą galima didinti iki 90–120 žingsnelių per minutę. Jau turint patirties ir sportuojant ne pirmą dieną, galima vaikščioti vidutiniu arba greitu tempu – 120-140 žingsnelių per minutę.

„Vis tik, esant ūmiam nugaros skausmui bėgimas yra nerekomenduojamas. Jei žmogus iki susiduriant su skausmu mėgo bėgioti, jam vertėtų išspręsti problemą ir tik tada grįžti prie įprasto ritmo“, – sako pašnekovė.

Anot jos, svarbu nepersistengti, klausyti savo kūno bei nepradėti užsiimti sporto šaka, kuri yra pernelyg intensyvi, sukelia nemalonius pojūčius ar net sustiprina nugaros skausmą.

Inovatyvios gydymo priemonės

Pajutus nemalonius nugaros skausmus verta išbandyti ir inovatyvias gydymo priemones. „Spa Vilnius“ kineziterapiautė A. Orentienė sako, kad viena pažangiausių gydomųjų priemonių – individuali kineziterapija su „Redcord®“.

„Tai – pažangi Norvegijos mokslininkų sukurta treniruočių įranga, su kuria dirbu jau ketverius metus. Ši individuali kineziterapija padeda kovojant su ūmiais nugaros skausmais. Trumpai tariant, jos metu yra panaudojamas „laisvų rankų“ principas, kuomet kūnas ar kūno dalis yra pakabinama ant diržų ir tokiu būdu „pašalinamas“ gravitacinių jėgų poveikis“, – paaiškina specialistė.

Šios terapijos tikslas – sumažinti skausmą, atstatyti sutrikusių judesių funkcijas. Tai metodas, kuris visapusiškai apkrauna raumenis. Taip yra sprendžiama skausmo priežastis.

„Šio užsiėmimo metu specialistas nustato žmogaus judesio sutrikimus, raumenų jėgos stiprumą, stuburo slankstelių paslankumą, nestabilumą ir sąnarių mobilumą“, – teigia pašnekovė.

Anot jos, teigiami rezultatai juntami vos po kelių užsiėmimų.