Kiekviena moteris – individuali

Fizinės medicinos ir reabilitacijos (FMR) gydytoja Jūratė Vaščilienė teigia, kad pas ją dažniausiai apsilanko nėščios moterys, kurias vargina raumenų įtampa, nugaros skausmai, nemalonus tempimas, sutrikęs miegas.

„Džiugu, mat šiais laikais moterys sveikatinimosi priemonėmis ima rūpintis dar iki pastojimo. Jos skaito, dalyvauja įvairiuose kursuose, nori sužinoti, kaip keičiasi besilaukiančios moters kūnas. Vis tik, sveikatos nusiskundimų kartais išvengti sudėtinga, kad ir kaip to norėtum“, – sako medikė.

Anot jos, besilaukiančiai moteriai svarbiausia išvengti nereikalingo streso, sugebėti tinkamai pailsėti, kokybiškai bei subalansuotai valgyti, daug miegoti ir būti fiziškai aktyviai.

„Neretai apsilanko moterys, kurios susiduria su nemalonia būsena – nugaros skausmu ir tempimu, dėl kurių sutrinka ir miegas. Taip pat moterys ateina pasitarti dėl fizinio aktyvumo ir sporto. Jos nori sužinoti, kokia sporto šaka besilaukiant – geriausia, o ko geriau nedaryti“, – pasakoja pašnekovė.

Medikė kiekvienai moteriai pataria kasdien mankštintis. Anot jos, mankštos nauda besilaukiančiai moteriai visokeriopa: išmokstama atsipalaiduoti, mažėja įtampa, sumažinamas nuovargis, pagerinamas miegas, stiprėja imunitetas, mažiau vargina kojų tinimas, nugaros tempimas. Sportuojant priaugama mažiau nereikalingo svorio, lengviau atsigaunama po gimdymo. Mankštos dėka akivaizdžiai sumažėja įvairių nepageidaujamų simptomų, atsirandančių trečiame nėštumo trimestre.

„Fizinis aktyvumas naudingas tiek būsimai mamai, tiek vaikui. Moksliškai įrodyta, kad gyvenant aktyvų fizinį gyvenimą, gerėja moters kraujotaka, vaisiaus aprūpinimas deguonimi. Yra įrodymų, kad mamos, kurios nėštumo metu buvo fiziškai aktyvios ir sportavo, pagimdo vaikus, kurie taip pat paaugę nori sportuoti, siekti geresnių rezultatų, nei jų bendraamžiai“, – pasakoja gydytoja.

Didžiausia atsarga – nėštumo pradžioje

Kiekvienai moteriai besilaukiant vertėtų užsiimti mėgstama aktyvia fizine veikla. Vis dėlto, J. Vaščilienė sako, kad nėštumo pradžioje moteriai reiktų pasisaugoti – nereikėtų lankytis masažuose, vertėtų nesirinkti itin aktyvaus sporto.

„Vis tik, kiekviena moteris – individuali. Jeigu ji dar iki pastojimo aktyviai sportavo, o jos nėštumo eiga – sklandi, galima užsiimti mėgstama aktyvia veikla ir laukiant šeimos pagausėjimo net ir pirmojo trimestro metu“, – teigia ji.

Tačiau moterims, kurias vargina nuolatinis pykinimas, silpnumas bei jėgų trūkumas – geriausiai įsiklausyti į savo kūną ir nesistengti būti pernelyg fiziškai aktyvioms.

„Galima pradėti sportuoti nuo paprasto pasivaikščiojimo lauke. Tą daryti reikėtų vis ilginant pasivaikščiojimų trukmę, stebint savijautą bei leidžiant laiką gryname ore“, – sako ji.

Antrojo trimestro metu, anot medikės, galima labiausiai atsipalaiduoti – lankyti įvairias specialias mankštas, plaukti baseine, užsiimti kita mėgstama aktyvia fizine veikla.

„Praktika rodo, kad trečiojo trimestro metu pradeda pasireikšti įvairūs nemalonūs simptomai – kojų tynimas, nugaros skausmas, mėšlungis, sutrikęs miegas. Nėščiajai patartina įsiklausyti į savo kūną ir poreikius: jei kankina bloga savijauta, fizinį aktyvumą vertėtų sumažinti, galbūt vėl rinktis pasivaikščiojimus lauke“, – sako ji.

Akušerė Viktorija Kerienė

Gydytoja nurodo, kad jei moteris jaučia itin didelį fizinį nuovargį po sporto tą pačią arba kitą dieną, jai skauda raumenis, vargina bendras silpnumas, vertėtų sumažinti krūvį, rinktis kitokį fizinį aktyvumą.

Kėgelio pratimai – viso nėštumo metu

„Spa Vilnius“ kineziterapeutė Aušrelė Orentienė sako, kad nėštumas – tikrai ne liga. Jeigu nėštumo eiga vystosi normaliai, iki pastojimo sportavusi moteris neturėtų nutraukti fizinės veiklos.

„Vis tik, pirmąjį nėštumo trimestrą reikėtų riboti fizinį aktyvumą tiek moteriai, kuri prieš tai sportavo, tiek tai, kuri tik pastojusi pradėjo norėti sportuoti. Galima apsiriboti pratimais, skirtais stiprinti dubens raumenis. Vieni tokių – Kėgelio pratimai. Taip pat galima užsiimti kvėpavimo gimnastika, neužmiršti pasivaikščiojimo gryname ore“, – pasakoja specialistė.

Anot jos, pirmąjį trimestrą reikėtų nutraukti ekstremalias sporto šakas: slidinėjimą kalnuose, nardymą, jojimą. Taip pat reikėtų vengti šuoliukų.

Aušrelė Orentienė

„Antrąjį nėštumo trimestrą yra saugiausia užsiimti fizine veikla, mat vaisius jau yra įsitvirtinęs. Nerekomenduojama sportuoti su sunkiais svoriais ir treniruokliais, tačiau puikiai tinka ilgas vaikščiojimas: nesportuojančioms moterims – lėtu ir vidutiniu tempu, sportuojančioms – vidutiniu ir greitu tempu. Puikai tinka ir plaukimas baseine, užsiimti nėščiųjų mankštomis, nėščiųjų joga“, – sako pašnekovė.

Kineziterapeutė A. Orentienė supažindina, kad šiuolaikinėse rekomendacijose nurodoma, kad nėščiai moteriai patartina užsiimti aktyvia fizine veikla 3–4 kartus per savaitę. Vis dėlto, sportuojant būtina atkreipti dėmesį, kad širdies susitraukimo dažnis neviršytų 140 dūžių per minutę.

„Jei lankotės sporto klube ar sportuojate su kineziterapeutu, būtinai informuokite specialistus, kad laukiatės. Jums bus parinktas tinkamiausias krūvis, galbūt bus atsisakoma pratimų, kurie yra nerekomenduojami“, – teigia specialistė.

Anot jos, nėščiosioms itin naudinga retkarčiais pasimėgauti specialiais masažais, stiprinti kūną nėščiosioms skirtų mankštų metu.

Sportuojant – ne tik lengvesnis nėštumas, bet ir gimdymas

Akušerė, Lietuvos akušerių sąjungos narė Viktorija Kerienė sako, kad moterys, kurios iki nėštumo nebuvo fiziškai aktyvios, neretai pastojusios skundžiasi nugaros skausmu, kojų tinimu, nekokybišku miegu.

„Fizinis aktyvumas besilaukiant turi labai svarbią įtaką gimdymui. Jo metu yra prašoma moterų judėti, keisti pozas, pasivaikščioti. Galiu pasakyti taip – prižiūrint gimdančią moterį visada akivaizdu, ar ji nėštumo metu bent kažkiek judėjo, buvo fiziškai aktyvi“, – sako specialistė.

Taip pat ji pastebi, kad moterys, kurios nėštumo metu nesportuoja, linkusios priaugti daugiau nereikalingo svorio.

„Žinoma, suabsoliutinti negalima, įtakos svorio augimui gali turėti daugybė faktorių. Vis tik, tinkama mityba bei fizinis aktyvumas prisideda prie to, kad svorio priaugama mažiau“, – patikina medikė.

V. Kerienė pasakoja, kad viena dažniausių situacijų, su kuria tenka susidurti – iki nėštumo nesportavusi moteris ateina prašyti patarimų, kurie jai padėtų tapti fiziškai aktyvesnei.

Svarbu įvertinti savo fizines jėgas

Akušerė V. Kerienė kiekvienai moteriai rekomenduoja įsiklausyti į savo kūną, paklausti savęs, kokia aktyvi fizinė veikla suteiktų daugiausiai džiaugsmo ir būtent ja ir užsiimti.

„Iki dvyliktos nėštumo savaitės moterims stengiamės paaiškinti apie sporto naudą bei informuoti, kokiomis veiklomis užsiimti naudingiausia. Sezoninis sportas, pavyzdžiui slidinėjimas, važinėjimas su dviračiu, riedučiais, riedlente, kopimas į kalnus – ne pats geriausias sumanymas. Nors ir moteris tokia fizine veikla užsiėmė daugybę metų, tai nėra saugu. Nesunkiai galima susižeisti, nukristi ant pilvo, paslysti. Besilaukiant rekomenduojama užsiimti saugia aktyvia fizine veikla, kurios metu nėra didelės nelaimių tikimybės“ – sako pašnekovė.

Ji pasakoja, kad šiuolaikinės moterys pačios domisi aktyvaus laisvalaikio besilaukiant galimybėmis, klausia apie įvairias grupines treniruotes, džiaugiasi dažnai plaukiodamos baseine.

„Neretai iki nėštumo krosą bėgiojusios moterys susirūpina, kad nebegalės užsiimti šia mėgstama veikla. Vis tik, tokias moteris galiu nuraminti – bėgioti besilaukiant galima, tačiau būtina įvertinti savo fizines jėgas bei kreipti dėmesį į kūno siunčiamus ženklus“, – teigia medikė.

Akušerė pabrėžia, kad besilaukiant yra rekomenduojamas tausojantis rėžimas. Tai reiškia, kad moteriai nereikia iš savęs reikalauti tokių fizinių rezultatų, kurios pavykdavo pasiekti iki pastojant.

Kada sportas gali net pakenkti

Viso nėštumo metu moterims yra rekomenduojama itin rūpintis savo sveikata, stengtis įsiklausyti į svarbiausius poreikius bei ilsėtis tiek, kiek tik norisi. Vis dėlto, kartais tai sunkiai įgyvendinama, o aktyvų fizinį gyvenimą gyvenančiai moteriai sunku suprasti, kad tempą gali reikėti sulėtinti.

„Jei besilaukianti moteris pastebėjo atsiradusias kraujingas išskyras ar net šviežią kraują – aktyvaus sporto reikėtų vengti bei kuo skubiau pasirodyti medikams. Jei pastebimi rudi „patepliojimai“, tačiau pilvo neskauda ir vaisiaus judesiai yra jaučiami, reikėtų tiesiog sumažinti fizinio aktyvumo tempą, pailsėti ir užsiregistruoti pas nėštumą prižiūrintį gydytoją“, – pataria akušerė.

Ji sako, kad jei po sporto ima varginti skausmas pilvo apačioje – verta tiesiog pasilsėti, mat buvo pasirinkta pernelyg sunki treniruotė. Jei skausmas nuolatinis ir besitęsiantis – kuo skubiau reikėtų kreiptis į gydymo įstaigą, mat galbūt prasidėjo gimdymo veikla.

Šaltinis
Temos
Specialusis projektas „Pasirūpink savimi“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją