Tiems, kurie nepriklausomo elektros tiekėjo pasirinkimu dar nesidomėjo, kyla aibė klausimų – 6 Lietuvoje veikiantys nepriklausomos elektros tiekėjai siūlo skirtingus planus ir sąlygas, tad ką reikėtų žinoti ir į kokius kriterijus atsižvelgti?

Galimybė pasirinkti pastovios arba kintamos kainos planą

Renkantis nepriklausomą tiekėją, vienu iš svarbiausių aspektų tampa plano pasirinkimas. Vartotojams siūlomi du variantai – galimybė rinktis pastovios arba kintančios kainos planus. Pastovaus plano atveju nurodyta elektros kaina nekinta visą sutartyje numatytą laikotarpį, tuo tarpu pasirinkus kintančios kainos planą, galutinė elektros kaina apskaičiuojama pagal realią situaciją biržoje ir vartotojams individualiai apskaičiuojama kiekvieną mėnesį.

„Pastovios kainos planų vartotojai už elektrą moka pagal įkainį, kuris buvo nustatytas pasirašant sutartį arba vėliau atnaujintas praėjus sutartyje numatytam laikotarpiui. Automatizuotus skaitiklius turintiems vartotojams kiekvieną mėnesį duomenys yra atnaujinami bei mokėtina suma apskaičiuojama automatiškai, o tokių skaitiklių neturintys skaitiklio rodiklius turi deklaruoti savarankiškai. Pasirinkus kintantį planą, kaina už elektrą kas mėnesį yra paskaičiuojama pagal „Nord Pool“ biržos Lietuvos kainų zonoje kintančią elektros energijos kainą“, – paaiškina „Perlas Energija“ direktorius Vilius Juraitis.

Vilius Juraitis

Pašnekovas atkreipia dėmesį, kad pastovios kainos planus dažniausiai renkasi vartotojai, norintys aiškiai žinoti, kiek kiekvieną mėnesį turės mokėti už suvartotą elektrą ir nenorintys rizikuoti dėl galimų kainos svyravimų elektros biržoje. „Kainos šiems klientams paprastai yra peržiūrimos du kartus per metus – sausį ir liepą“, – aiškina V. Juraitis.

Stebintys elektros energijos rinkos pokyčius ir dinamiką, besidomintys birža, įprastai renkasi kintamos kainos planą. Elektros kainai biržoje sumažėjus, pasirinkę kintamos kainos planą vartotojai taip pat mokės mažiau. Tačiau kainai biržoje kylant, savaime išaugs ir sąskaitos už elektrą. V. Juraitis atkreipia dėmesį, kad pasirinkus šį planą vartotojai turėtų atkreipti dėmesį į sutarties su tiekėju sąlygas – įsivertinti galimybę nutraukti ar pakeisti sutartį bet kuriuo metu.

Galimybė pasirinkti vienos ar dviejų laiko zonų tarifą

Nepriklausomi elektros tiekėjai siūlo ne tik pastovios ar kintamos kainos planus, bet ir galimybę pasirinkti vienos ar dviejų laiko zonų tarifą. „EGTO energija“ pardavimų ir marketingo vadovas Aurimas Janušauskas paaiškina, kad šis pasirinkimas itin aktualus tiems vartotojams, kurių elektros suvartojimas naktiniu metu ar savaitgaliais yra didesnis, nei dieną ir darbo dienomis.

„Pasirinkus vienos laiko zonos tarifą, elektros kaina išlieka nekintanti. Tai reiškia, kad už elektrą tiek dienos, tiek nakties metu mokėsite vienodu tarifu. Pasirinkę dviejų laiko zonų tarifą, už naktimis ir savaitgaliais sunaudotą energiją mokėsite pigiau“, – sako specialistas.

Bendrą elektros kainą sudaro dvi dalys: pastovioji dedamoji ir energijos dedamoji. Pastovioji dedamoji kainos dalis yra nekintanti ir nepriklausoma nuo suvartotos elektros energijos kiekio, tad už ją visi vartotojai moka vienodai, nepriklausomai nuo to, kokį tarifą yra pasirinkę. Energijos dedamosios kaina yra kintanti, priklausoma nuo pasirinkto tiekėjo, siūlomo plano bei laiko zonų tarifo. Taigi galutinė sąskaita už elektrą bus apskaičiuojama sudedant nekintančią pastoviąją dalį ir kintančią energijos dedamąją dalį. Pasirinkus vienos laiko zonos tarifą, 1 kWh kaina visuomet bus tokia pati nepriklausomai nuo to, kuriuo paros metu elektros energija yra suvartojama. Pasirinkus dviejų laiko zonų tarifą, energijos dedamoji bus išskirstyta į dieninį ir naktinį tarifus – vienokia kaina už 1 kWh bus taikoma dienos metu darbo dienomis, kitokia kaina už 1 kWh bus taikoma naktimis bei savaitgaliais.

Svarstantiems, kokį tarifą pasirinkti – vienos dar dviejų laiko zonų, „Birštono elektra“ direktorė Eidmantė Gudelevičiūtė pataria atsižvelgti į individualius poreikius bei įpročius. Specialistai skaičiuoja, kad bent 30 proc. elektros suvartojant naktimis ir savaitgaliais, dviejų laiko zonų tarifas finansiniu atžvilgiu gali būti naudingesnis.

„Jei namuose laiką leidžiate tik vakarais ir savaitgaliais, o dienos metu elektros energijos suvartojate mažai – palankiau rinktis dviejų laiko zonų tarifą. Jeigu dirbate iš namų ar tiesiog daug laiko praleidžiate namuose, o daugumą buities darbų atliekate dienos metu – naudingesnis vienos laiko zonos tarifas“, – sako E. Gudelevičiūtė ir primena, kad dieninis tarifas žiemos laiku taikomas darbo dienomis nuo 7 iki 23 valandos, vasaros laiku – nuo 8 iki 24 valandos. Naktinis tarifas taikomis likusiomis valandomis ir visą parą savaitgaliais.

Vėliava

Pašnekovė atkreipia dėmesį, kad net ir pasirinkę norimą laiko zonų tarifą, vėliau jį galėsite pakeisti, tačiau tam reikės pakeisti skaitiklio parametrus ar patį skaitiklį. Skaitiklio priežiūrą ir pageidaujamus pakeitimus vykdo bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO).

Norintiems gyventi tvariau – žalioji energija

Gyventojams, kuriems rūpi tvarumas ir aplinkosauga, Lietuvoje veikiantys nepriklausomi tiekėjai siūlo galimybę rinktis žaliąją elektrą, kuri gaminama iš atsinaujinančių šaltinių – saulės, vandens, biomasės ar vėjo.

Nepriklausomas elektros energijos tiekėjas „Ignitis“ skaičiuoja, kad per 2021 m. beveik 50 proc. klientams pateiktos elektros energijos buvo būtent žalioji. „Žalioji energija padeda stiprinti energetinę nepriklausomybę, skatina atsinaujinančių išteklių naudojimą ir prisideda sprendžiant klimato kaitos sukeltas problemas. Tai investicija į tvaresnės aplinkos kūrimą ir gamtai draugiškesnius sprendimus“, – teigia „Ignitis“ Ryšių su visuomene projektų vadovė Laura Beganskienė.

Tiesa, tokia elektros energija kainuoja šiek tiek brangiau nei paprasta, o jos kaina priklauso nuo sertifikatų kainos, kuri svyruoja priklausomai nuo situacijos rinkoje. Tačiau žalioji elektra nėra susieta su konkrečiu elektros tiekimo planu, todėl ją galima pridėti prie bet kurio tiekėjo siūlomo plano.

„Žaliosios energijos kaina yra beveik nepastebima. Ji šiek tiek skiriasi renkantis skirtingus kainos fiksavimo periodus, tačiau 100 kilovatvalandžių per mėnesį suvartojančiam klientui kainuoja apie 10-20 centų per mėnesį“, – priduria L. Beganskienė.

Žaliosios energijos naudas išskiria ir Elektrum Lietuva“ Produktų vystymo vadovas Mantas Kavaliauskas: „Kitaip, nei naudojant iškastinį kurą, gaminant tokią elektros energiją į aplinką nepatenka tiek daug CO2 ir kitų kenksmingų medžiagų. Vartotojams tiekiamos elektros žalumą įrodo jos tvarią kilmę patvirtinantys sertifikatai, kuriuos Lietuvoje administruoja AB „Litgrid“ – Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorius, valdantis Lietuvos elektros perdavimo tinklą“.

Išskirtinai tik žaliąją elektrą savo klientams siūlančio „Enefit“ generalinio direktoriaus Vytenio Koryznos teigimu, tokia elektros energija tinkama visiems energijos vartotojams, nepriklausomai nuo jų amžiaus, gyvenamosios vietos ar per mėnesį suvartojamo elektros kiekio.

„Laikomės nuomonės, kad žalioji energija turi būti prieinama visiems. Šiuo metu mūsų valdomų vėjo jėgainių galia siekia 398 MW. Dar papildomai 400 MW galingumo parkus Lietuvoje planuojama įrengti iki 2023 metų. Svarbiausia – noras prisidėti prie gamtos išsaugojimo ir tvarių elektros energijos sprendimų populiarinimo“, – sako V. Koryzna.

Vytenis Koryzna

Nepasirinkusiems gali tekti mokėti brangiau

ESO primena, kad į antrąjį elektros energijos tiekėjo pasirinkimo etapą patekę vartotojai sprendimą dėl elektros tiekėjo turi priimti iki 2022 m. birželio 18 d. Laiku nepasirinkusiems tiekėjo, ESO užtikrins garantinį elektros tiekimą, tačiau mokėti už jį vartotojams gali tekti brangiau, nei įprastai. Garantinio tiekimo kaina yra kintanti ir perskaičiuojama kas mėnesį atsižvelgiant į praėjusio mėnesio vidutinę biržos kainą ir ją padauginus iš koeficiento 1,25.

„Garantinis elektros tiekimas apsaugo vartotoją, kad šis neliktų be elektros energijos, tačiau kartu neatleidžia jo nuo pareigos pasirinkti kitą elektros tiekėją. Garantinis tiekimas numatytas kaip laikinas elektros energijos tiekimas 6 mėn. periodui – tam, kad būtų galima pasirinkti tiekėją. Todėl gyventojai raginami pasinaudoti elektros tiekėjų pasiūlymais grįsta elektros rinka ir teikiama galimybe rinktis“, – sako ESO atstovas Paulius Kalmantas.