Svarbu suprasti individualius poreikius

„Paprastai vartotojai visą laiką tikisi, kad kaina bus pagrindinis argumentas, nulemiantis jų pasirinkimą. Šia prasme situacija rinkoje su elektros tiekimu yra tokia, kad tie nepriklausomi tiekėjai iš tikrųjų neturi labai didelės erdvės keisti kainas ir siūlyti kažkokius labai skirtingus planus, lyginant su konkurentais. Kiek man teko pačiam skaičiuoti, tie svyravimai kainų ribose yra nelabai dideli“, – sako „Energetinių tyrimų instituto“ vadovas T. Janeliūnas.

Pasak VU TSPMI profesoriaus, renkantis tiekėją yra svarbiau pamėginti įsivaizduoti, kokios kitos sąlygos jiems yra svarbios: ar svarbu žinoti, kad elektra bus pagaminta tik iš alternatyviųjų energijos šaltinių, taip vadinamosios iš žaliosios elektros – saulės, vėjo. O, galbūt, vartotojui nėra jokio skirtumo, iš kur jis tą elektrą gaus.

„Taip pat svarbu numatyti, ar vartotojui yra aktualus atsiskaitymo būdas – jam pačiam patogi atsiskaitymo priemonė. Ar vartotojui svarbu atsiskaityti elektroniniu būdu, o gal jis mielai, kaip ir iki šiol, atsiskaitytų gyvai, kartu su kitomis komunalinėmis paslaugomis“, – sako „Energetinių tyrimų instituto“ vadovas ir priduria, kad tokie papildomi veiksniai – t.y., paslaugų specifika, lanksčios atsiskaitymo priemones – gali būti net lemiami argumentai, pasirenkant elektros tiekėją.

Laiku nepasirinkus – teks mokėti daugiau

Pirmojo etapo elektros vartotojai, kurie nepasirinks elektros tiekėjo iki š. m. gruodžio 10 d., bus perkelti į garantinį tiekimą. Tai jiems užtikrins nepertraukiamą elektros tiekimą, tačiau tiesioginė garantinio tiekimo paslaugos paskirtis nėra tokia. Tai – brangesnė vartotojui paslauga, palyginti su vartotojo pasirinktu nepriklausomu elektros tiekėju. Skaičiuojama, kad nepasirinkusiems laiku, bus taikoma 25 proc. didesnė – garantinio elektros tiekimo – kaina.

Tomas Janeliūnas

„Pats apsisprendimas ir supratimas, kad šiuo metu tie, kurie patenka į pirmąjį etapą, tikrai turėtų apsispręsti, yra labai svarbus, nes priešingu atveju elektros kaina tikrai išaugs dėl garantinio tiekimo, o jis bus gerokai brangesnis negu bet kurio elektros tiekėjo siūloma kaina“, – pataria VU TSPMI profesorius.

Be to, garantinio tiekimo elektros kaina kiekvieną mėnesį keisis, nes ji yra nustatoma pagal praėjusio mėnesio elektros biržos „Nordpool“ kainą. Tad garantinio tiekimo vartotojas kas mėnesį mokės vis kitokią elektros kainą, o pati garantinio tiekimo paslauga teikiama ribotą – iki 6 mėnesių trunkantį – laiką. Taigi, per kelis mėnesius, pradėjus naudotis garantiniu elektros tiekimu, vartotojai vis tiek turės pasirinkti elektros tiekėją, taigi iš esmės tai kainuos tik daugiau jų pačių pastangų.

Pasigedo aiškumo

T. Janeliūnas, bendrai vertindamas elektros tiekėjus pastaruosius mėnesius, pastebėjo lengvą sumaištį vartotojų tarpe, pasigedo pačių elektros tiekėjų paprastesnio požiūrio į elektros rinkos liberalizavimo procesą.

pasirinktiekeja.lt informacija

„Manau, kad šiek tiek sumaišties kilo, nes patiems vartotojams tikrai trūko labai paprastai pateikiamos informacijos. Gana dažnai patys tiekėjai tikrai nepersistengdavo teikdami savo informaciją. Tik nuo rugsėjo mėnesio atsirado aiškesni planų pasiūlymai ir palyginimai tarp planų, kuriuos pateikė elektros tiekėjai“, – savo įžvalgomis dalijasi „Energetinių tyrimų instituto“ vadovas.

Taigi, renkantis elektros tiekėją – svarbiausia individualūs gyventojų poreikiai. Padėti apsispręsti gali ir keliami klausimai: ar svarbu, kad naudojama elektra būtų išskirtinai tik pagaminta iš vėjo ar saulės? Kaip noriu atsiskaitinėti už paslaugas? Ar potencialaus elektros tiekėjo siūlomas mokėjimo būdas yra patrauklus? Svarbiausia pamėginti įsivaizduoti ir atskirti, kokios sąlygos yra svarbios, tuomet pasirinkti elektros tiekėją nebus taip sudėtinga.